Sci-fi alfabet: L van Lasers

Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.

Deze week gaat de rubriek over de L van lasers. Wist je dat ‘laser’ eigenlijk een afkorting is van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation? In sciencefictionfilms zijn ze bijna niet meer weg te denken, of het nu gaat om planeet-verwoestende ruimtelasers of als hulpmiddel voor op een sniper. Hier volgen een aantal films waarin de lasertechnologie een belangrijke rol speelt. 


MV5BMTkwNzAwNDA4N15BMl5BanBnXkFtZTgwMTA2MDcwNzE@._V1_SX214_AL_1[1]Star Wars
Dit is natuurlijk een open deur: de laser swords in Star Wars. Of hoe ze eigenlijk heten: lightsabers. Het zijn geen lasers in de klassieke zin, want ze bestaan uit gloedheet plasma dat op z’n plek wordt gehouden door een krachtveld. Toch worden ze vaak als laser sword aangeduid vanwege zijn voorloper: de forcesaber. Dit wapen bestond namelijk uit een bevroren laserstraal. In Star Wars is dit het wapen van een Jedi Knight en staat het voor elegantie en vaardigheid. Het beeld (en het geluid!) van de tegen elkaar kletterende lightsabers is onlosmakelijk verbonden met de hele Star Wars reeks.

 


283f984e6227e1e83783b0230c42f8a71-400x600[1]James Bond: Goldfinger (1964), Diamonds are Forever (1971) en Die Another Day (2002)

Ook al is James Bond niet écht science fiction, veel van de gadgets balanceren op het randje van geloofwaardigheid. Bovendien blijken lasers verrassend vaak gebruikt te worden in de reeks. In Goldfinger ligt Bond vastgebonden op een tafel terwijl er tergend langzaam een laser tussen zijn benen steeds verder omhoog kruipt. We zien dat het moeiteloos goud wegbrandt, dus je weet dat er weinig van Bond zijn zaakje overblijft als de laser niet wordt gestopt.

Dit is nog de meest geloofwaardige laser, want in Diamonds are Forever en in Die Another Day gaat het om een laser die op op satelliet is gemonteerd. In het eerste geval is het de Diamond Satellite die de wereld in gevaar brengt. Dr. Metz heeft deze ontworpen en weet met behulp van diamanten een laserstraal zo te richten dat vanuit de ruimte allerlei gebouwen vernietigd kunnen worden. In Die Another Day gebeurt ongeveer hetzelfde met de Icarus Satellite. De maker, Gustav Graves, zegt dat de satelliet bedoeld is om koude plekken meer zon te geven, maar in werkelijkheid vervormt hij zonlicht tot een krachtige, vijandige laserstraal. Dat levert uiteraard spectaculaire beelden op van Bond die door de allesverwoestende straal wordt achtervolgd.

MV5BNzc4NzE5OTIwNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjk2MTEyMQ@@._V1_SY317_CR80214317_AL_1-202x300[1]Mars Attacks! (1996)

In deze komische sciencefictionfilm bezoeken Marsmannetjes de aarde. Het gaat echter al snel mis wanneer als teken van vrede witte duiven worden losgelaten, die de buitenaardse bezoekers interpreteren als een vijandige actie. Behalve hun kenmerkende hoofd, dat uit alleen een paar ogen, een mond en hersenen bestaat, is hun favoriete wapen de lasergun. Het is er niet zomaar één: in tegenstelling tot de laser van Goldfinger die langzaam schade aanricht, veranderen de lasers van de Marsmannetjes je in een tel in een skelet (in de kleur van de laserstraal) en een hoopje as. De aliens kennen wel humor, want Mount Rushmore verbouwen ze met hun lasers snel tot de gezichten van hunzelf. Multifunctioneel dus, die wapens. En het levert ook nog een leuke film op met allemaal top-acteurs: Jack Nicholson als president, Pierce Brosnan (ja ook hier krijgt hij met lasers te maken), Danny DeVito en nog veel meer.

Vreemd genoeg zijn er weinig serieuze sciencefictionfilms waarin lasers een grote rol spelen, misschien dat lasers worden gezien als een te overdreven wapen om iemand te doden. Als jij nog sciencefictionfilms weet met lasers dan horen we dat graag! De volgende keer zijn we terug met de letter M van Mutanten.

Geschreven door
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.