Sci-fi alfabet: M van Mutanten

Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.

Mutatie is een term die zowel bij dieren, planten als andere organismen gebruikt kan worden. Een mutant is eigenlijk simpelweg een organisme dat het resultaat is van mutatie. In films zien we dit regelmatig terugkomen en vrijwel altijd in het sciencefiction genre. Aangekomen bij de letter M vonden we het tijd om een aantal van deze mutanten films te bespreken. 

tmntTeenage Mutant Ninja Turtles (2014)
Als een schurk de stad New York bedreigt dan moet de groep gemuteerde schildpadden, die in het riool leven, hier natuurlijk iets aan doen. Ze worden de nieuwe helden van de stad, de Teenage Mutant Ninja Turtles en doen er alles aan om hun stad te redden. Gelukkig krijgen ze hier hulp bij van de verslaggeefster April en haar cameraman Vern. De vier gemuteerde broers gaan samen met April en Vern de strijd aan met de schurk Shredder.

Natuurlijk moest deze film even naar voren komen in dit artikel want het woord mutant zit zelfs al in de titel. De film is een reboot van de Teenage Mutant Ninja Turtles-filmreeks en werd maar matig ontvangen. De film werd zelfs genomineerd voor een Razie Award (een Award voor slechte prestaties) in vijf verschillende categorieën. De film gaat in een sneltreinvaart door het verhaal heen vol met actie en flauwe grappen. Toch is het geen afgrijselijke film om te zien en zorgt deze zeker voor een avondje popcorn vermaak.

XMen1posterX-Men (2000)
De tienermutanten Rogue en Wolverine ontmoeten elkaar in Canada waar Wolverine zich bezig houdt met kooigevechten. Rogue absorbeert de energie van mensen als ze die aanraakt en Wolverine heeft een speciaal skelet en geneest extreem snel. Op het moment dat Sabretooth de twee wil afmaken duiken er echter nog twee mutanten op die hun meenemen naar Professor X. Deze heeft een school opgericht speciaal voor mutanten waar ze kunnen leren met hun gaven om te gaan. Helaas worden de mutanten gevreesd door de gewone mensen maar gezamenlijk gaan de X-men de strijd aan om toch de wereld te redden.

Deze mutanten film was één van de grootste hits van 2000 en bracht wereldwijd meer dan 296 miljoen dollar op. De film is gebaseerd op een strip van Marvel Comics en wordt dan ook wel gezien als de voorloper van de hedendaagse stripboekverfilmingen. Met bekende spelers als Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry en Famke Janssen is het misschien ook niet vreemd dat de film zo populair werd. Daarnaast is het voor de sciencefiction en Marvel fans altijd weer leuk als er zo’n soort film uitgebracht wordt. 

i-am-legend-movie-poster-2007-1020406185I am Legend (2007)
Een mysterieus virus heeft zich verspreidt over de wereld en het grootste gedeelte van de bevolking besmet. De meeste mensen zijn gestorven door het virus maar ook een groot deel is gemuteerd tot een soort bloeddorstige vampiers. Robert Neville woont als enige overlevende nog in de stad New York samen met zijn hond Sam. In alle tijd die Robert Neville en zijn hond alleen zijn proberen zij een geneesmiddel te ontdekken om de wereld te redden. Zolang het licht is kunnen ze zich vrij over straat bewegen en op zoek gaan naar voedsel. Zodra het echter donker wordt komen de vampiers tevoorschijn en is het noodzaak om verstopt te blijven.

I am Legend is de verfilming van het gelijknamige boek dat al in 1954 geschreven werd. Will Smith zet in deze film een prima hoofdrol neer en laat zien dat hij zeker kan acteren. De CGI (de door de computer gegenereerde beelden) zijn soms ronduit slecht te noemen maar daartegenover staat een goed verhaal dat mooi in beeld gebracht is. Vermakelijk, spannend en avontuurlijk met genoeg gemuteerde wezens om zeker een plek in dit artikel te verdienen.

Scouts Guide to the Zombie ApocalypseScouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015)
Het animo voor de scoutingverenging is tot een waar dieptepunt gedaald. Van de drie laatst overgebleven scouts willen er zelfs twee stoppen, omdat ze het tijd vinden een stukje volwassener te worden. Als er echter een zombie-apocalypse uitbreekt, zien ze hun kans schoon om te bewijzen dat de scouting niet suf is en zetten ze alles op alles om zoveel mogelijk mensen te redden. Gelukkig krijgen ze hulp van een stoere cocktailserveerster uit de stripclub, want zonder haar was het avontuur al vroegtijdig afgelopen geweest.

Er zijn natuurlijk erg veel zombie films en hier kunnen en zullen we waarschijnlijk nog wel een aparte categorie voor maken (bij de Z van Zombies?) maar zombies vallen over het algemeen ook onder mutanten. Om toch een beetje veelzijdigheid te geven aan dit mutanten genre is dit toch een  leuke film om toe te voegen. Scouts Guide to the Zombie Apocalypse is een heerlijke komedie met een hoog tempo en veel (flauwe) grappen. Vooral de timing van deze grappen zorgt er voor dat de film vrijwel continu vermakelijk blijft.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mutanten films te noemen. Zo vallen vrijwel alle Marvel films wel in deze categorie. Voor deze keer houden we het echter bij deze vier uiteenlopende films. Voor iedereen die dit kan lezen zal het waarschijnlijk wel logisch zijn, maar de volgende letter is de N. Welk thema daar aan hangt zie je over twee weken.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.