Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.
Als je aan sciencefiction denkt zie je al snel ruimtevaart en aliens voor je. Wanneer we ooit (intelligent) buitenaards leven ontdekken is het waarschijnlijk dat die ontmoeting niet geheel vlekkeloos zal verlopen, dus het is niet vreemd als oorlog een veel voorkomend thema is als het om ruimtefilms gaat. Laten we aftrappen met meteen de meest voor de hand liggende.
Star Wars (1977 – 2015)
In de hele serie van Star Wars gaat over misschien wel de bekendste ruimte-oorlog in de fictie: de Jedi, een ridderorde die het goede voorstelt, strijdt tegen Sith, een deel van de orde die ontdekte dat The Force ook voor kwade doeleinden gebruikt kan worden. Wellicht overbodige informatie bij zo’n bekende filmreeks, maar toch relevant om te noemen. Het verhaal volgt specifiek Anakin Skywalker (en later zijn zoon Luke). Beiden zijn eenvoudige jongens in hun jeugd, maar zijn uitverkoren om de vrede te bewaren en het kwaad (Sith) af te weren. Via een weg met allerlei figuren, raadselachtige krachten en epische gevechten strijden zij hun weg naar het verslaan van het kwaad.
Star Wars wordt gezien als het ultieme verhaal van goed tegen kwaad en bestaat inmiddels uit maar liefst zeven delen, maar als je een beetje de nieuwste films bijhoudt weet je dat natuurlijk al. Deel zeven is namelijk onlangs nog verschenen, 32 jaar na deel zes, wat maar weer bewijst dat de Star Wars reeks een heus cultfenomeen is.
War of the Worlds (2005)
Ook deze film is een inkoppertje als het gaat om oorlogen in science fiction. Een doorsnee Amerikaans gezin krijgt te maken met een invasie van aliens die de wereld dreigt te vernietigen. Dan hebben we het niet over schattige groene mannetjes, maar machine-achtige driepoten met tentakels, zo hoog als flatgebouwen, die alles in hun pad vernietigen. Er lijkt geen mogelijkheid te zijn om ze te bestrijden, dus de enige optie voor Tom Cruise en Dakota Fanning is vluchten en onderduiken.
In de film wordt enkel een invasie van aliens getoond, maar meer kanten van de oorlog zien we niet. Dankzij de pro- en epiloog weten we dat de aliens de Aarde al tijden in de gaten hielden en besloten om op een gegeven moment aan te vallen. Vanuit het perspectief van de aliens is het dus wel degelijk een oorlog – eentje vanuit offensief oogpunt. Het verhaal van War of the Worlds is al veel ouder dan deze film van Spielberg: de wereldberoemde schrijver H.G. Wells schreef het boek al in 1898 en in 1938 werd er ook een bekend hoorspel van gemaakt op de radio.
Ender’s Game (2013)
Ook deze film is gebaseerd op een boek. In Ender’s Game bereidt de mensheid zich voor op mogelijke aanvallen van buitenaardse wezens. Om de best mogelijke militairen op te leiden worden jongeren ingezet omdat deze snel leren. Ender is een bijzondere jongen die dit trainingsprogramma in de ruimte mag gaan volgen. Dat trainingsprogramma is zwaar, maar hij is erg goed in de gevechtssimulaties. Toch vertrouwt hij de plannen van de militaire leiding niet helemaal.
De film ziet er erg gelikt uit, met game-achtige simulatie-scènes waarvan je hoofd gaat tollen. Ook de acteerprestaties van de jonge Asa Butterfield zijn goed op niveau. In het huidige filmlandschap waarin de young adult movies je om de oren vliegen is Ender’s Game een opvallend leuke productie die zeker niet kinderlijk overkomt. De daadwerkelijke oorlog speelt zich weliswaar op de achtergrond af, het principe dat de jongeren worden opgeleid tot moordmachines is zowel fascinerend als beangstigend herkenbaar (zei iemand kindsoldaatjes?).
Iron Sky (2012)
We sluiten deze reeks af met een oorlog met een ietwat gevoelig thema: de nazi’s. In de Finse film Iron Sky is deze extremistische groep namelijk helemaal niet verslagen, maar zitten ze verstopt aan de andere kant van de maan. Daar hebben ze een geheime basis waar ze een aanval plannen om alsnog over de Aarde te heersen.
Iron Sky is een van de weinige films die ruimte-oorlog weet te combineren met humor en een gevoelig thema als nazi’s. In de film vind je veel ironie, zijn de meeste dialogen sarcastisch en het hele idee van nazi’s op de maan slaat natuurlijk überhaupt nergens op. Iron Sky is hilarisch om te zien omdat het een andere kijk geeft op sciencefictionfilms in de ruimte en de draak steekt met de verouderde ideeën van nazi’s. Leuk om te weten: het team achter Iron Sky bestaat voornamelijk uit een groep vrienden die een grote liefde hebben voor films maken en het hele project is gefinancierd met crowdfunding. Het plezier dat ze hebben gehad in het maken van Iron Sky spat van het scherm af.
Dit is slechts een greep uit de vele oorlogen die in zich in sciencefiction kunnen afspelen. Over het algemeen is het thema duidelijk: goed versus kwaad, ongeacht aan welke kans de mensheid staat. Volgende keer gaan we verder met de letter P van Pandemie.