Sci-fi Alfabet: P van Pillen en Prikken

Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.

We zijn ondertussen al aangekomen bij de letter P en hebben hierbij gekozen voor het thema Pillen en Prikken. Dit lijkt misschien een beetje een vreemd thema maar toch kunnen we veel bekende films hieraan koppelen. Laten we gelijk maar eens kijken naar één van de bekendste science fiction films: The Matrix.


The-Matrix-Movie-Poster
The Matrix (1999)
De matrix is een simulatie van de wereld en gemaakt door machines om de mensen onder controle te houden. Een groep vrijheidsstrijders denkt dat computerhacker Neo de uitverkorene is om hen te helpen in hun strijd tegen de machines. Neo wordt op de hoogte gebracht van hoe de wereld echt in elkaar zit en krijgt vervolgens een belangrijke keuze. Hij kan kiezen voor de rode pil, en daarmee uit de matrix gehaald worden en in de echte wereld terecht te komen, of hij kan kiezen voor de blauwe pil waardoor hij de ontmoeting met de vrijheidsstrijders zal vergeten.

Al vrij aan het begin van de film spelen de pillen een belangrijke en eigenlijk alles bepalende rol in de film. Het valt dan ook niet te ontkennen dat The Matrix zeker in dit thema past. De film werd enorm goed ontvangen toen deze uitkwam in 1999 en zorgde voor een heuse hype. Het duurde dan ook niet lang voordat er een deel 2 (The Matrix Reloaded) en een deel 3 (The Matrix Revolutions) verscheen. Beide wisten echter niet het niveau van de eerste film te evenaren. Een klassieker die je gezien moet hebben!

limitless-52e67cfc46deeLimitless (2011)
Eddie Morra is schrijver maar kampt helaas met een enorm gebrek aan inspiratie. Op een dag komt hij een oude bekende tegen die een nieuw soort drugs bij zich heeft, een pilletje waardoor de gebruiker zijn gehele hersencapaciteit kan gebruiken. Met een naderende deadline op komst duurt het niet lang voordat Eddie besluit om de pil uit te proberen. Het effect is overweldigend en het lukt hem om binnen vier dagen zijn complete boek te schrijven. Behalve dat zijn writersblock nu eindelijk voorbij lijkt te zijn gaan ook andere dingen opeens veel beter, zo weet Eddie zich opeens alles te herinneren wat hij ooit gelezen heeft.

Een pilletje waarmee je in één keer super slim bent en waarmee je enorm rijk kan worden, wie wil dat nou niet? Een leuk onderwerp om een film over te maken maar helaas werd niet de gehele potentie eruit gehaald. Het begin is erg sterk en ook het einde is wel verrassend maar er had veel meer met deze film gedaan kunnen worden. Toch blijft het een redelijk goede thriller met sterspelers als Robert DeNiro en Bradley Cooper. Dat het thema toch wel aan wist te spreken bleek vervolgens ook nog in 2014 toen de film Lucy verscheen. Ook daar wordt iemand razend intelligent door het slikken van synthetische drugs.

imagesEquilibrium (2002)
In een verre toekomst, nadat er een Derde Wereldoorlog heeft gewoed, is er besloten om een totaal verbod op menselijke emoties in te stellen. Om er voor te zorgen dat de emoties helemaal niet meer voorkomen zijn boeken, muziek en kunst totaal verboden. Daarnaast is er een speciale eenheid die overtreders moeten liquideren. John Preston is onderdeel van deze eenheid, maar stoot op een morgen per ongeluk zijn dosis prozium kapot. Doordat hij vervolgens zijn injecties van deze anti-gevoelens drugs niet krijgt begint hij plotseling lang vergeten emoties te voelen.

Equilibrium is een film die erg gemengde kritieken kreeg. Zo waren veel mensen enthousiast over het plot maar waren er waarschijnlijk nog wel veel meer mensen die de film saai vonden. De film had zeker een extra portie actie kunnen gebruiken en ook had het verhaal wel beter uitgewerkt kunnen worden. Desalniettemin zet Christian Bale een prima hoofdrol neer, maar dit is uiteindelijk niet genoeg om het niveau van de film omhoog te krijgen.

600full-a-clockwork-orange-posterA Clockwork Orange (1971)
In een toekomstig Groot-Brittannië zien we hoe een groep tieners zich vermaken door de wereld te terroriseren. Alex de Large is de leider van deze jeugdbende maar zijn leidingschap komt in het gevaar na een onenigheid in de groep. Deze groep weet het uiteindelijk voor elkaar te krijgen om Alex veroordeeld te krijgen voor moord. Hij hoeft echter niet lang in de gevangenis te zitten als hij toestemt om mee te doen met een wetenschappelijk experiment. Terwijl hij naar agressieve films kijkt wordt hij ingespoten met een speciaal goedje waar hij misselijk van wordt. Hiermee wordt hij geconditioneerd om een modelburger te worden.

A Clockwork Orange is ondertussen al een echte klassieker te noemen. De film werd geregisseerd door Stanley Kubrick die al meerdere grote klassiekers op zijn naam heeft staan waaronder Spartacus, Full Metal Jacket en 2001: A Space Odyssey. A Clockwork Orange werd genomineerd voor verschillende Oscars, Golden Globes en BAFTA awards, al zorgde de film ook voor nogal wat controverse. Dit kwam met name door de gewelddadige scènes die niet veel later ook in het echt plaatsvonden in de vorm van moorden en verkrachtingen, geïnspireerd op de film. De film kreeg erg wisselende kritieken maar het is wel echt een film die je gezien moet hebben.

Dit was alweer het sci-fi alfabet voor deze keer. Natuurlijk zijn we er over twee weken weer en dan met de letter Q. Weet jij al welk thema we dan zullen gebruiken?

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.