Sci-fi alfabet: S van Superhelden

Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.

Als we het hebben over sciencefiction, wordt er vaak gedacht aan films waarin men naar de ruimte gaat, of waar aliens of mythische wezens en objecten vanuit de ruimte naar Aarde komen. Een ander veel gebruikt thema in sciencefiction films is geweldige technologische ontwikkeling. Tel deze twee aspecten bij elkaar op en je komt uit bij de letter S van ‘Superhelden’. Deze week bespreken we films waarin superhelden centraal staan; helden die uit de ruimte komen, en op Aarde superheld zijn geworden door technisch geknutsel en/of genetische manipulatie. Bij dit onderwerp zijn vijf films uitgekozen om met jullie te delen.

Man of Steel (2013)

Man of SteelDe nieuwste film met Superman in de hoofdrol stamt uit 2013 en vertelt het verhaal van de alien Kal-El, die de menselijke naam Clark Kent heeft. Bij de verwoesting van zijn planeet Krypton, is Kal-El naar de Aarde gezonden en heeft de familie Kent de jongen opgevoed. Worstelend met zijn niet-menselijke krachten, is Clark een buitenbeentje die op zoek is naar zijn identiteit. Die vindt hij in de vorm van een hologram van zijn vader op de plek waar een ruimteschip is gevonden. Eindelijk wetend wie en wat Clark is, is hij genoodzaakt om zijn ware ik en superheldenkrachten te tonen wanneer de Aarde bedreigd wordt door een verstoten leger van Krypton.

Superman is een van de oudste superhelden en wordt gezien als dé meest goedaardige superheld uit de DC Comics wereld. Echter hebben de acties uit Man of Steel gevolgen voor wat we in de aankomende film, Batman vs. Superman: Dawn of Justice, gaan zien. De vele actiescènes en het gebrek aan monologen, waren een groot punt van kritiek. Henry Cavill nam de rol van Superman op zich, maar ook hij kreeg te maken met vele kritieken: te veel spieren, te weinig inhoud en tekst. Al met al een actievolle superheldenfilm.
Captain America: The First Avenger (2011)

Captain America First AvengerMarvel en zijn superheldenfilms zijn de tegenhanger van de DC Comics films. In 2011 kwamen ze met dé meest Amerikaanse superheld: Captain America. Steve Rogers is een jongen die wel heel graag wilt meevechten in de oorlog. Echter laat zijn postuur te wensen over, maar zit zijn hart op de goede plek. Om deze reden wordt Steve uitgenodigd om mee te doen aan een experiment die hem laat transformeren naar een Super Soldier. Steve Rogers is de Superheld Captain America die op Aarde gecreëerd is en met een vernieuwd en versterkt lichaam de strijd aangaat met de terrorist Red Skull.

Captain America is niet de eerst gemaakte film binnen deze Marvel wereld, maar wel in chronologisch opzicht. De film speelt zich namelijk af rond de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe de eerste Avenger ontstaan is. Chris Evans is Steve Rogers / Captain America en lijkt met zijn verschijning de perfecte acteur voor de rol. Evans is ook te zien als de held in de latere Marvel films en het vervolg op deze film: Captain America: The Winter Soldier. Aankomende april komt zelfs een tweede vervolg in de bioscopen: Civil War. In deze film gaat hij met mede-Avenger Iron Man (Robert Downey Jr.) de strijd aan.
Iron Man (2008)

Iron ManIron Man staat aan de basis van de Marvel Cinematic Universe en betreft een superheld die geen bovennatuurlijke krachten heeft of mee heeft gedaan aan genetische manipulatie. Tony Stark is een geniale wapenexploitant die ernstig gewond raakt en ontvoerd wordt door taliban strijders. Om te ontsnappen ontwikkelt Stark een technische hoogstaand pak met aanvalsmogelijkheden. Door zijn eigen kennis heeft Tony zichzelf kunnen veranderen in een held met behulp van diverse technische snufjes.

Iron man is de eerste film binnen de Marvel Cinematic Universe en heeft absoluut iets teweeg gebracht binnen het superheldengenre. Iron Man heeft zijn eigen trilogie en de superheld en zijn alter ego Tony Stark speelden ook in de twee Avengersfilms mee. Daarnaast is het personage van acteur Robert Downey Jr. binnenkort weer te zien in Captain America: Civil War. Met zijn karakter van sarcastische miljardair die zich zelf heeft uitgeroepen tot superheld en een van de leiders is van de Avengers, is het altijd lachen met Tony Stark. Na de laatste Avengers film, Avengers: Age of Ultron, zien we wel een meer serieuze kant van de held. Of er naast Civil War nog meer films met Iron Man op de planning staan, is nog niet bekend. Echter is de Marvelwereld nog lang niet klaar met het verfilmen van hun comics.
Fantastic Four (2005)

Fantastic FourWanneer een groep astronauten te maken krijgen met kosmische radiatie, veranderen ze in superhelden, genaamd de Fantastic Four. Ondanks dat ze allemaal in aanraking zijn geweest met dezelfde straling, heeft het op alle vier een iets andere uitwerking. Reed Richards / Mister Fantastic en leider van de groep kan zijn ledematen uitrekken, wat er uitermate belachelijk uitziet. Sue Storm kan zich onzichtbaar maken, wat Ben Grim graag had gewild. Hij verandert namelijk in een supersterk stenen ‘monster’ wat mensen voornamelijk afschrikt. Aan de andere kant hebben we mooiboy Johnny Storm die zijn mutatie als vliegende vuurbal geen probleem vindt en zijn status als superheld uitbuit wanneer hij maar kan. Op een gegeven moeten ze dan toch hun krachten bundelen om Dr. Doom uit te schakelen.

Van alle superheldenfilms die in dit lijstje staan is deze van 20th Century Fox toch wel de minst indrukwekkende. De originele Fantastic Four film had veel te voorduren van negativiteit, maar was nog altijd beter dan de reboot van afgelopen jaar. De vier karakters zijn allen zo verschillend dat ze maar amper kunnen samenwerken. In eerste instantie dan, want wanneer het er op aan komt trekken ze alles uit de kast. Een grappig feitje is dat de acteur die Johnny Storm speelde, jaren later terugkeerde in het superheldengenre. Chris Evans kroop in 2011 voor het eerst in de huid van Captain America.
Spider-Man (2002)

Spider-ManDe eerste Spider-Man stamt alweer uit 2002 en was het begin van een trilogie. De film van Sony behoort echter niet tot de Marvel Cinematic Universe, maar Spider-Man slingert in 2017 wel degelijk de Marvelwereld binnen. Nadat het sulletje Peter Parker tijdens een schooltrip wordt gebeten door een gemuteerde spin, duurt het niet lang voordat hij ontpopt tot een web-slingerende man. Waar fotograaf Peter Parker de wereld probeert te laten zien dat zijn alter-ego Spider-Man een goede kerel is, zien velen hem als een freak. Hij moet echter al snel optreden als ware superheld als de Green Goblin hem gaat dwarszitten.

Tobey Maguire zette drie keer een zeer leuke Spider-Man / Peter Parker neer. Hij blies het leven van de Marvel comics weer nieuw leven in, echter was het Sony die de productie van de film op zich nam. Na de trilogie was het aan Andrew Garfield om hetzelfde kunstje te vertonen, maar minder succesvol. Maguire speelde gedurende drie films een grappige, vastberaden en gevoelige Peter Parker en diens alter ego Spider-Man. Voor ondergetekenden is tot op heden Maguire dé Spider-Man. Het is afwachten hoe de jonge Tom Holland het gaat doen, die zijn eerste opwachting maakt in Captain America: Civil War en daarmee eindelijk is toegevoegd aan de Marvel Cinematic Universe!
Uiteraard zijn er vele films te benoemen waarin superhelden centraal staan. Helemaal als je nagaat dat elke superheld meer dan één film heeft, en daarnaast onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Over twee weken zijn we terug en dan bespreken we de letter T, waar we het thema tijdreizen aan gekoppeld hebben. Tot dan!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.