Sci-fi alfabet: T van Tijdreizen

Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan, dit keer met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.

Bij de letter T denk je al gauw aan tijd en daar kunnen we natuurlijk talloze films bij opnoemen. Tijd is iets ongrijpbaars, iets boeiends, iets waar we geen invloed op hebben. Het is echter ook een heel breed onderwerp en om deze toch een beetje af te bakenen besloten we er tijdreizen van te maken. Ook hier zijn natuurlijk nog tallozen films bij te verzinnen want tijdreizen is nog steeds iets waarvan bijna iedereen wel zou willen dat ze het een keertje konden doen.

Back to the Future (1985)
download (1)
Waarschijnlijk de bekendste film met tijdreizen in de hoofdrol draait om Marty McFly en de uitvinder doctor Emmett L. Brown, ook wel Doc genoemd. Het leven zit de jonge Marty allemaal niet mee maar gelukkig krijgt hij een uitnodiging van zijn vriend Doc om zijn laatste uitvinding te komen bekijken. Dit is niet zomaar een uitvinding maar een DeLorean die is omgebouwd tot tijdmachine. Precies op het moment dat Doc aan het uitleggen is hoe de machine werkt, worden ze echter aangevallen en Doc wordt doodgeschoten. Marty vlucht er met de auto vandoor maar doordat er een datum in het verleden is ingesteld belandt hij per ongeluk in 1955. Al snel komt Marty er in het verleden achter dat er zich wel eens problemen zouden kunnen voordoen als er iets verandert aan de tijdlijn. Zijn taak is dan ook om alles weer in orde te krijgen en terug te komen naar de toekomst.

Hoewel het in eerste instantie niet de bedoeling was om een vervolg te maken, sloeg de film zo aan bij het publiek dat er in 1989 en 1990 nog twee delen uitgebracht werden. De hoofdrollen worden vervuld door Michael J. Fox en Christopher Lloyd waarbij het vooral voor Michael J. Fox een grote doorbraak bleek te zijn in zijn carrière. Dit eerste deel maar ook het tweede deel zijn wel een absolute must-see, maar helaas viel het derde deel wat tegen. Het tweede deel was vorig jaar nog uitgebreid in het nieuws omdat hierin naar de toekomst werd gereisd en wel naar 2015.

The Time Machine (2002)
The-Time-Machine-movie-poster
Het is 1899 als we de wetenschapper Alexander Hartdegen ontmoeten die besluit zijn vriendin ten huwelijk te vragen. Het gaat echter helemaal mis als de twee worden overvallen door een een straatrover die zijn verloofde, Emma, doodschiet. Alexander besluit hierna om alles op alles te zetten om haar weer terug te zien en bouwt een tijdmachine waarmee hij teruggaat in de tijd om haar te redden. Het lukt hem vervolgens gelukkig om haar te redden voor ze wordt doodgeschoten maar vervolgens overlijdt ze alsnog als ze overreden wordt door paard en wagen. Alexander snapt er niets van en besluit om eerst naar de toekomst te reizen om te zien of iemand hem daar kan helpen. In de toekomst is er echter veel veranderd en hij belandt vervolgens dan ook in verschillende avonturen.

Dit is alweer de derde verfilming van het boek de Tijdmachine van H. G. Wells. Omdat dit echter de meest recente en waarschijnlijk ook de meest bekendste versie is besloten we de 2002 verfilming te nemen. De regisseur van deze versie was Simon Wells, iemand die we eigenlijk vooral kennen van animatiefilms. In de hoofdrol zien we Guy Pierce die we onder andere kennen uit een andere steengoede film die om tijd draait, Memento.

Timeline (2003)
Timeline_1
Professor Johnston heeft de leiding bij een opgraving vlakbij een Frans kasteel in de Dordogne. Hier is hij samen met zijn vier archeologiestudenten, waaronder zijn zoon, aan het werk als ze iets vreemds tegenkomen. Johnston reist af naar het hoofdkantoor van hun sponsor om vervolgens plotseling te verdwijnen. De studenten die naar hem op zoek gaan komen er achter dat hij door een wormhole terug is gegaan in de tijd. Helaas is hij nog niet weer teruggekomen en dus besluiten de studenten hem achterna te reizen om hem te gaan zoeken.

De film is gebaseerd op het boek met dezelfde naam maar wel met hier en daar veel aanpassingen. Hoewel het boek een spannend avontuur lijkt is de film eigenlijk nergens echt goed te noemen. Deze werd dan ook zeer slecht ontvangen ondanks sterspelers als Paul Walker en Gerard Butler. Er kan dan ook niet gezegd worden dat er ook maar één acteur was in de hele film die een goede prestatie weet neer te zetten. Hoewel het idee best leuk is en tijdreisfilms over het algemeen natuurlijk wel interessant zijn slaat deze film de plank compleet mis en is deze vooral erg traag en ongeloofwaardig. 

Looper (2012)
looper-poster
In 2070 wordt eindelijk het tijdreizen uitgevonden maar ook per direct verboden. De enige manier om dan nog in de tijd te reizen is in handen van de onderwereld. De maffia maakt er onder andere gebruik van als ze van iemand af willen. Ze sturen die persoon naar het verleden waar een huurmoordenaar klaar staat om diegene neer te schieten. Joe is zo’n huurmoordenaar die altijd klaar staat om direct te schieten zodra er iemand door de tijd gestuurd wordt. Tot op een dag zijn toekomstige zelf opeens verschijnt. Joe aarzelt met schieten en de toekomstige Joe maakt hiervan gebruikt om te vluchten.

De film werd zowel geschreven als geregisseerd door Rian Johnson en bevat sterspelers als Bruce Willis (de oude Joe) en Joseph Gordon-Levitt (de jonge Joe). Daarnaast zien we ook nog een aardige rol van Emily Blunt. Vrijwel alle acteurs zetten een prima rol neer en er zitten een aantal goede actiescènes in. Daarnaast is ook dit een tijdreisfilm met een vrij origineel verhaal. Het begin is nog wel even inkomen maar vanaf het moment dat Bruce Willis ten tonele verschijnt is het een film die absoluut de moeite van het kijken waard is.

Predestination (2014)
Predestination-Poster
Ethan Hawke is een tijdreisagent oftewel een ’temporal agent’ die probeert om de terroristische bomaanslag op New York uit 1975 te voorkomen. Helaas verbrandt hij hierbij ernstig zijn gezicht en heeft hij plastische chirurgie nodig. Gelukkig krijgt hij van zijn agency nog een kans om de aanslag te voorkomen en wordt hij teruggestuurd naar het jaar 1970. Hier gaat hij undercover als barman waar hij het verhaal hoort van een vaste klant die ook wel de ongetrouwde moeder genoemd wordt. Dit bijzonder vreemde verhaal zorgt er voor dat Ethan besluit om nog verder terug te gaan in de tijd, ditmaal samen met de klant om op zoek te gaan naar antwoorden.

Predestination was een low-budget film die het uiteindelijk erg goed bleek te doen. De film is prachtig in elkaar gezet en het acteerwerk kan niet anders dan uitstekend genoemd worden. Het is wel een film die barst van de paradoxen en het is daarom ook zeker opletten geblazen wil je alles meekrijgen. De originele titel was All You Zombies naar het gelijknamige verhaal waar de film op gebaseerd is, maar de titel werd veranderd om duidelijk te maken dat er geen zombies in voorkwamen. Een tijdreisfilm die je zeker gezien moet hebben en die je ook na afloop nog wel even na laat denken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer films die over tijdreizen gaan want het onderwerp blijft natuurlijk aanspreken. Voor nu laten we het echter even hierbij en dan zijn we over twee weken weer terug met het volgende Sci-fi alfabet. 

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.