Sci-fi Alfabet: U van UFO

Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan, dit keer met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.

Bij een letter als de U was UFO al snel een term die naar boven kwam. Het is dan ook niet ver gezocht om voor een thema als sci-fi het over UFO’s te hebben. Het fenomeen UFO, oftewel Unidentified Flying Object komt natuurlijk bijzonder vaak voor in de sci-fi wereld en er zijn dan ook talloze films te bedenken waarin deze voorkomen. We hebben er een paar uitgekozen en gaan die natuurlijk voor je behandelen.

ceotk-posterClose Encounters of the Third Kind (1977)
Roy Neary werkt als monteur bij een elektriciteitsbedrijf. Wanneer hij er op een avond op uit gaat om een stroomstoring te onderzoeken slaat onderweg zijn motor af. Ook beginnen er diverse voorwerpen in zijn auto te zweven. Een aantal dagen later merkt hij dat hij beelden ziet van een bepaalde berg, die hij niet direct herkent. Hij raakt hierdoor geobsedeerd wat zijn huwelijk niet makkelijker maakt en al snel gaan hij en zijn vrouw ook uit elkaar. Elders wordt de jonge Barry ontvoerd door UFO’s, waarna zijn moeder Jillian dezelfde beelden en obsessies krijgt als Roy Neary. Bij meerdere mensen spoken ook nog eens steeds dezelfde vijf muzieknoten door het hoofd, maar wat dat te betekenen heeft?

Wie aan UFO’s denkt, zal al snel denken aan Close Encounters of the Third Kind, deze sci-fi film gemaakt door Steven Spielberg is één van de bekendste in het genre. De vijf noten waarover eerder gesproken werd zijn waarschijnlijk ook voor de meeste mensen bekend. Inmiddels zijn van deze film drie uitgaves bekend. De bioscoopversie zoals deze in November 1977 werd vertoond, een Special Edition, en een Director’s cut. In de Special Edition kreeg Spielberg de kans om de in zijn ogen te vroeg uitgebrachte film nog te verbeteren en voegde daar diverse scènes aan toe. Hij kreeg echter spijt van een aantal keuzes, waardoor er een Director’s cut kwam, die een aantal scènes weer verwijderde. Overigens kwam er een aantal jaar geleden een 30th Anniversary Edition uit, waarin alle drie de versies beschikbaar zijn. Volgend jaar is de film zelfs toe aan een 40-jarig jubileum.

paul-posterPaul (2011)
Graeme en Clive zijn twee cartoonisten die lekker op doorreis zijn door de Verenigde Staten. Ze zijn wat je zou noemen prototype nerds. Zo hebben ze besloten dat ze op hun rondreis onder andere de wereldberoemde San Diego Comic Con aan doen, maar daarnaast zijn ze ook van plan om diverse plekken te bezoeken waar naar verluid UFO’s zijn gemeld. Door hun manier van reizen en omgang met elkaar worden ze al snel voor een homoseksueel koppel aangezien, wat zelfs bijna tot een gevecht leidt. Ze slaan met hun camper op de vlucht waarbij ze een auto rammen van hun belagers. Later worden ze ingehaald door een auto die iets verderop gecrasht blijkt te zijn. Net wanneer het lijkt dat er niemand in de auto zit, verschijnt een Alien die zichzelf voorstelt als Paul en aangeeft dat hij in gevaar is. Graeme gelooft hem en dus gaat Paul met het tweetal mee, in de camper.

Paul is een absurde komedie van de mensen die ook achter Shaun of the Dead en Hot Fuzz zaten. In de hoofdrollen zien we Simon Pegg en Nick Frost terug, die de film ook zelf schreven. De film zelf zit boordevol kleine verwijzingen naar andere bekende sci-fi films zoals E.T. Zo eet Paul graag Reece’s Pieces, hetzelfde snoep waarmee Elliot E.T. wist te lokken in die film. Ook zitten er muzikale verwijzingen in naar Star Wars en dan in het bijzonder Episode IV: A New Hope en wordt Paul opgehaald bij Devil’s Tower, waar ook een belangrijk deel van Close Encounters of the Third Kind zich afspeelt.

wotw-posterWar of the Worlds (1953)
Dr. Clayton Forrester is lekker op vakantie in het plaatsje Pine Summit wanneer er in de heuvels nabij het dorp een meteoor neerstort. Hij besluit een kijkje te gaan nemen, maar de meteoor blijkt te heet om al te dichtbij te komen. Bij dezelfde inslagplek blijken ook Sylvia en haar oom, de pastoor Matthew Collins te zijn en samen besluiten ze te wachten tot de meteoor voldoende is afgekoeld. Als dat zover is blijkt dat het geen meteoor is, maar een ruimteschip in de vorm van een cilinder, en daar zitten nog levende Mars mannetjes in, die allesbehalve vredelievend blijken te zijn.

Waarom nu toch in vredesnaam de versie uit 1953 behandelen, terwijl er ook veel later nog een nieuwe versie is gemaakt met Tom Cruise? Ten eerste is zelfs dit niet de eerste versie van The War of the Worlds, wat eerst als hoorspel werd uitgebracht vele jaren eerder op de radio. Zonder ook maar enige vooraankondiging werd de programmering overgenomen door dit hoorspel en dat had een enorme impact. Mensen waren compleet overtuigd dat de aarde daadwerkelijk werd aangevallen door buitenaardse wezens. Een belangrijkere reden om deze versie te behandelen is om het verschil in aanpak te benoemen. In de nieuwere versie is een virus het omslagpunt, terwijl in deze versie de aliens het aanvallen van een kerk niet overleven. De film had dus veel meer een religieuze ondertoon.

et-posterE.T. (1982)
Een groep buitenaardse wezens struint door een bos in Californië, wanneer een groep overheidsagenten ten tonele verschijnt. De aliens slaan op de vlucht terug naar hun ruimteschip en in alle haast die ze daarbij hebben, laten ze per ongeluk één van hun achter. Op een kleine afstand daarvandaan woont Elliot. Elliot wil graag met zijn broer en diens vrienden spelen, maar wordt op pad gestuurd om pizza te halen. Al snel loopt hij de achtergebleven alien tegen het lijf, die meteen op de vlucht slaat. Terug thuis vertelt Elliot enthousiast wat hij gezien heeft maar niemand gelooft hem. Hij besloot het wezen te lokken door in het bos Reece’s Pieces snoepjes neer te leggen en dat blijkt te werken.

Met E.T. had Steven Spielberg wederom een grote hit te pakken. De welbekende quote ‘E.T. phone home’ is niet meer weg te denken. En het beeld van de vliegende fiets werd het logo van Amblin Entertainment. Het wezen E.T. is gebaseerd op de hersenspinsels van Steven Spielberg zelf toen zijn ouders in scheiding lagen omstreeks 1960. De film werd genomineerd voor maar liefst negen Oscars en wordt nog steeds door velen gezien als de beste sci-fi film ooit gemaakt. Critici waren dan ook lovend over de tijdloosheid van het verhaal. Steven Spielberg zei over de film dat deze zijn werk goed samenvat.

Dit was het alweer voor de letter U. Het einde van het alfabet is alweer in zicht. Volgende keer zijn we terug met de letter V. Wat daar dan weer allemaal bij komt kijken zie je dan natuurlijk weer gewoon op Undercover-network.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.