Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan, dit keer met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.
Het was even nadenken bij de letter W. Gaan we de W van winter doen, of Witte huis? Uiteindelijk hebben we gekozen voor het onderwerp water, vooral omdat er nog maar weinig sciencefictionfilms met water in het alfabet voorbij gekomen zijn. We hebben weer een aantal mooie films uitgezocht welke zich allen in, op of rond het water afspelen.
The Abyss (1989)
Als een Amerikaanse duikboot met kernraketten aan boord een aanvaring krijgt en zinkt moet er in alle haast een reddingsteam op touw gezet worden. Vooral door een naderende orkaan en de dreigende aanwezigheid van de Russen is er geen tijd om te wachten op een Amerikaans marineteam. De duikers van een team dat werkt aan een onderwater-olieplatform worden gevraagd om samen met een SEAL-team af te dalen naar de gezonken duikboot. Al snel wordt echter duidelijk dat de gehele bemanning overleden is. Toch stuiten de duikers wel op leven in de diepte, leven dat niet van onze planeet af komt. Dit buitenaardse leven lijkt vriendelijk te zijn, in tegenstelling tot de leidinggevende van het SEAL-team die langzaam aan het doordraaien is.
The Abyss werd geregisseerd door niemand minder dan James Cameron die al vele bekende films op zijn naam heeft staan zoals voor die tijd The Terminator, en nadien nog films als Titanic en Avatar. Ook de acteurs in The Abyss zijn niet de minste, met hoofdrolspelers als Ed Harris en Mary Elizabeth Mastrantonio. De film won een Academy Award voor beste visuele effecten en werd tevens genomineerd voor verschillende Oscars. Ondanks dat de film erg lang duurt, weet deze toch continu boeiend te blijven. Geen slechte prestatie gezien het verhaal zich vrijwel compleet onder water afspeelt in een vrij kleine ruimte.
Waterworld (1995)
Het is al een paar honderd jaar geleden dat de poolkappen gesmolten zijn en de volledige aarde bedekt werd met water. De overlevenden die er zijn leven op boten of vlotten waaronder ook de naamloze gemuteerde man. Nadat hij gevangen is genomen wordt hij door het kleine meisje Enola en haar verzorgster Helen gered. In ruil hiervoor neemt hij hen mee op zijn boot, op zoek naar het mythische droogland. Het verhaal doet namelijk de ronde dat de tatoeage die het meisje op haar rug heeft, verwijst naar een plek waar daadwerkelijk land zou zijn. Niet vreemd dus dat de slechteriken ook achter het meisje aanzitten en het drietal moet dan ook alles op alles zetten om te overleven.
Waterworld werd geregisseerd door Kevin Reynolds en Kevin Costner. Kevin Costner speelde daarnaast ook nog zelf de hoofdrol van de naamloze held in het verhaal. De vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door Jeanne Tripplehorn. Erg goede acteerprestaties worden er echter niet neergezet en eigenlijk is er weinig goeds te zeggen over de film, behalve dat deze toch stiekem erg leuk is en lekker wegkijkt. Voor veel mensen is het dan ook een guilty pleasure geworden, met een interessant verhaal dat nergens verveelt.
Deep Blue Sea (1999)
In een onderzoekslaboratorium midden op de zee wordt gezocht naar een medicijn tegen alzheimer. Hiervoor zijn er drie haaien genetisch gemodificeerd waardoor deze opeens super intelligent zijn geworden. Al gauw blijkt helaas dat de haaien zo slim zijn dat ze een aanval inzetten. Aan de kleine groep mensen die zich in het onderzoekscentrum op zee bevinden de taak om de aanval te overleven en er voor te zorgen dat de haaien niet in de open zee terecht komen.
Onder de acteurs in deze spannende sciencefiction zien we veel bekende gezichten voorbij komen. Zo is daar onder andere Samuel L. Jackson en LL Cool J, maar ook Thomas Jane en Saffron Burrows. De film werd geregisseerd door Renny Harlin die hier vooral een spannende actiefilm van probeerde te maken. Deep Blue Sea werd helaas nooit zo goed ontvangen als bijvoorbeeld Jaws, waar nog stiekem naar verwezen wordt. Het is dan ook vrij lastig geworden om nog een film met haaien te maken waarbij men niet direct aan de klassieker Jaws van Steven Spielberg denkt.
Battleship (2012)
Als er een planneet ontdekt wordt die aan de aarde doet denken, lijkt het aannemelijk dat hier ook een vorm van intelligent leven aanwezig is. De NASA besluit dan ook om hier een signaal naartoe te sturen om zo contact te leggen. Helaas hebben de aanwezige aliens alles behalve vredelievende bedoelingen en ze reizen dan ook naar de aarde af om deze te veroveren. Wat volgt is een gevecht dat zich voornamelijk op zee afspeelt en dat doet denken aan het spelletje zeeslag. Het oude slagschip de USS Missouri, dat dienst doet als museum, blijkt uiteindelijk hét schip te zijn dat de aliens zou kunnen verslaan.
Battleship werd met veel verschillende kritieken ontvangen. Het verhaal is dan ook niet erg goed te noemen en ook op het acteerwerk is nog wel wat aan te merken. Toch is het verder een lekker luchtig actiespektakel geworden met prima special effects. De film werd geregisseerd door Peter Berg en bevat bekende namen als Liam Neeson, Rihanna, Taylor Kitsch en Alexander Skarsgård. Een heus gevecht tussen mensen en aliens op zee, dat zorgt er toch voor dat deze zeker een plekje in dit sci-fi alfabet verdiend heeft.
Met deze bekende films die zich afspelen in het wilde water van de zee, hebben we weer een aantal leuke sciencefictionfilms toegevoegd aan dit sci-fi alfabet. Met nu nog maar drie letters te gaan begint het einde helaas wel te naderen.