Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan, dit keer met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.
Xeno-wattes? Xenofobie! Voor wie de term nog nooit eerder gehoord heeft volgt eerst even een korte uitleg. Xenofobie stamt uit het oud Grieks en betekent zoveel als een irrationele en/of obsessieve angst voor vreemden. Dat kunnen buitenlanders of buitenaardsen, maar ook vreemde voorwerpen zijn. In onze taal wordt het voornamelijk gekoppeld aan vreemdelingenhaat of ook wel racisme. Als je het wat ruimer bekijkt is het vooral de angst voor alles wat onbekend, vreemd of zeldzaam is. Nu we dit uit de weg hebben, kunnen we beginnen met de films behorende tot dit onderwerp.
District 9 (2009)
Het is 1982 wanneer een buitenaards ruimteschip strandt boven Johannesburg. Drie maanden lang gebeurt er helemaal niets en de overheid word steeds verder onder druk gezet om aan boord te gaan om contact te leggen. Wat ze aantreffen zijn buitenaardse wezens die in mensonterende omstandigheden leven. Ze zijn vies, uitgehongerd en hebben duidelijk hulp nodig. Er wordt besloten om ze naar de aarde te brengen waar ze in een vluchtelingenkamp, genaamd District 9, worden geplaatst. Wat daar ontstaat doet denken aan de vluchtelingenkampen die we overal kennen, er ontstaat criminaliteit en onrust, en de kampen moeten constant worden bewaakt.
Wat District 9 echt uniek maakt is de stijl van filmen. De film wordt gebracht als een documentaire waarbij we Wikus van de Merwe volgen die als hoofd van een team zorgt dat de vreemdelingen, die vaak denigrerend garnalen worden genoemd, formulieren ondertekenen waarin ze worden geïnformeerd over een uithuisplaatsing. De integratie levert namelijk alleen maar problemen op. De film die geregisseerd werd door Neill Blomkamp en geproduceerd door Peter Jackson, en kreeg bijna alleen maar positieve reacties. Voor zowel Neill Blomkamp als acteur Sharlto Copley was dit het debuut.
Freaks of Nature (2015)
In het plaatsje Dillford leven mensen, vampieren en zombies in totale harmonie. Vampiers dragen zonnebrand om zich in het zonlicht te kunnen begeven en zombies dragen halsbanden die hun dringende behoefte naar hersenen weten te onderdrukken. Wanneer er dan echter ook nog buitenaardse wezens ten tonele verschijnen is het hek van de dam en wordt het een algeheel ‘mensen tegen vampieren, vampieren tegen zombies’-gevecht, tot de dood. Het is aan drie tieners om de zaken weer terug naar normaal te krijgen, voor zover dat nog mogelijk is.
Het idee van Freaks of Nature bevat natuurlijk een schat aan potentie, waar het echter toch wel een beetje mis gaat is dat de makers met deze film net even iets te veel hooi op hun vork hebben genomen. Freaks of Nature wil namelijk een combinatie van buitenaardse invasie, zombiefilm, vampierenromantiek en schooldrama tegelijk zijn. Daarbij proberen ze dan ook nog schrikmomenten en humor af te wisselen en slaagt daardoor eigenlijk nergens volledig in. Toch zou dit een film moeten zijn die je gewoon een keer kijkt, al was het maar om het originele idee.
Attack the Block (2011)
Wanneer Samantha Adams, nieuwkomer in de wijk, naar huis loopt op Bonfire Night wordt ze overvallen door een groepje jonge boeven. Dit groepje bestaat uit Pest, Dennis, Jerome Biggz en hun leider Moses. Tijdens de overval valt er een meteoriet recht in een auto die vlakbij staat. Dit stelt Samantha in staat om te ontsnappen. Wanneer Moses de auto doorzoekt op waardevolle spullen wordt hij gekrabd door een vreemd wezen. De meteoriet was een cocon voor dit wezen. Het wezen rent weg, maar de bende vangt en dood het. Om advies te vragen wat ze hiermee moeten gaan ze op weg naar hun dealer Ron, die boven in de Wyndham Tower woont.
Attack the Block was toch wel een beetje de verrassing van 2011. Het is een film die wordt gesproken in zwaar Engels dialect en die dus voor de meeste Nederlanders niet zonder ondertiteling te kijken zal zijn. Bij de release in Engeland pakte de film een zeer nette derde plaats in de boxoffice, net na Thor en Fast and Furious 5. Bijna overal werd de film positief ontvangen en dat is ook niet zo gek. Attack the Block is namelijk een frisse wind door de wereld van de sciencefictionfilms en mengt dit moeiteloos met een gangsterthema en heel veel humor. De film werd geschreven en geregisseerd door Joe Cornish, die hiermee zijn debuut maakte.
Het was niet heel makkelijk om voor de letter X een geschikt thema te bedenken. X-files was natuurlijk even door het hoofd gegaan, maar was veel te beperkend. We hopen dat we met deze films weer een aantal leuke tips voor je in petto hebben gehad en zien jullie graag terug bij de twee laatste letters van dit sci-fi alfabet. Tot de volgende keer.
Pingback: Sci-fi alfabet: Y van Yolo-generatie - Undercover-Network