Sci-fi alfabet: Z van Zwaartekracht (met een prijsvraag!)

Sciencefictionfilms zijn er in alle soorten en maten. Van buitenaardse wezens tot robots en van mutanten tot dystopieën. Na uitgebreid het horrorgenre behandeld te hebben vonden wij het tijd om het alfabet opnieuw langs te gaan, dit keer met sciencefictionfilms. Elke letter staat voor een woord waarbij we een paar typerende films hebben geselecteerd.

Helaas zijn we ondertussen alweer bij de laatste letter van het Sci-fi Alfabet aangekomen, namelijk de Z. Voor de Z hebben we als thema Zwaartekracht uitgekozen, en ook hier hebben we weer een aantal leuke films aan gekoppeld. Maar net als bij de afsluiting van ons vorige alfabet, kunnen we ook dit alfabet niet zomaar laten gaan natuurlijk. Daarom hebben we onderaan een leuke prijsvraag als afsluiter. Wat je kan winnen? De dvd of blu-ray van het eerste seizoen van de sciencefictionserie Heroes Reborn.

download (2)2001: A Space Odyssey (1968)
In een prehistorisch Afrika is er een groep mensapen die plotseling een monoliet vinden. Het is deze monoliet die hun de menselijke intelligentie geeft. Miljoenen jaren later in 1999 zien we hoe wetenschapper Dr. Heywood Floyd met een spaceshuttle onderweg is naar een ruimtestation dat zich in de baan om de aarde bevindt. Van daar uit vertrekt hij vervolgens naar de maan om daar een monoliet te onderzoeken die erg lijkt op die van de mensapen. Als deze monoliet echter een signaal uitzend naar Jupiter, worden commandant Bowman en astronaut Poole op een speciale missie gestuurd met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000.

Hoewel het natuurlijk af te zien is aan de film dat deze al erg oud is, lijkt deze toch verbazingwekkend goed voor een film die al uit 1968 komt. Misschien ook niet zo vreemd want de film komt van niemand minder dan Stanley Kubrick. Een regisseur die bekend staat als een van de meest vernieuwende en invloedrijkste filmregisseurs aller tijden. 2001: A Space Odyssey wordt dan ook door velen nog gezien als één van de beste sciencefictionfilms ooit. Vooral in de missie naar Jupiter zien we een aantal prachtige scènes wat zwaartekracht betreft. En daarom hoort deze film zeker in dit lijstje thuis.

MPW-31982Armageddon (1998)
Een gigantische meteoriet is onderweg naar de aarde en zal over 18 dagen inslaan. Mocht dit gebeuren dan zal de aarde het niet overleven en daarom roept NASA de hulp in van Harry Stamper, de beste olieboorder, en zijn team. Zij moeten in een extreem korte tijd klaargestoomd worden om de ruimte in te gaan, waar ze op de meteoriet moeten landen. Vervolgens moeten ze een gat boren op de meteoriet om hier een nucleaire bom in te laten ontploffen. Haast is dus geboden, om deze nieuwe astronauten zo snel mogelijk klaar te stomen om te overleven zonder zwaartekracht.

Armageddon is een film die nog wel regelmatig op televisie verschijnt en houdt het midden tussen een sciencefiction- en een rampenfilm. De film werd geregisseerd door Michael Bay (Pearl Harbor, Transformers) en er spelen een aantal zeer bekende namen mee. Zo zien we Bruce Willis, Ben Affleck en Liv Tyler in de hoofdrollen. Maar ook Owen Wilson en andere bekende gezichten komen voorbij. De film werd een groot succes ondanks dat deze stevige kritieken kreeg. Zo vonden critici dat de film ongeloofwaardig was en een loopje nam met de natuurwetten.

gravity-521d111aa2f8bGravity (2013)
Dr. Ryan Stone is een medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat. Dit doet ze samen met onder andere de ervaren astronaut Matt Kowalski voor wie dit juist zijn laatste missie is voor hij met pensioen gaat. Als echter een satelliet vernield wordt door een explosie ontstaat er veel ruimteafval wat ook op de shuttle van Stone en Kowalski af komt. Zij zijn net bezig met een routine ruimtewandeling als hun shuttle geraakt en vernield wordt. Hierdoor blijven ze met z’n tweeën achter in de oneindige ruimte, zwevend door de stilte, met nog maar weinig zuurstof.

Het zit hem natuurlijk al in de naam, deze film draait om de zwaartekracht. Met een glansrol voor Sandra Bullock en daarnaast ook nog George Clooney in de hoofdrol, is dit zeker geen verkeerde film om te kijken. De film won dan ook maar liefst 222 filmprijzen en werd genomineerd voor wel tien Oscars. Hiervan werden er uiteindelijk zeven gewonnen. namelijk die voor beste regisseur, camerawerk, visuele effecten, montage, originele muziek, geluid en geluidseffecten. Het is vooral aan te raden om deze film in 3D te kijken, voor net dat beetje extra effect.

The-Martian-2015-coverThe Martian (2015)
In de nabije komst is het de mensheid al gelukt om voet te zetten op Mars. Een groep onderzoekers is daar aanwezig om enkele monsters te verzamelen, wanneer een heftige zandstorm opduikt. In het extreme weer wordt astronaut Mark Watney weggeblazen en zijn team ziet geen andere optie dan zichzelf in veiligheid te stellen en aan te nemen dat Watney het niet heeft overleefd. Dat is echter niet het geval: hij leeft nog en weet zichzelf in veiligheid te brengen. Watney is de enige bewoner van Mars geworden en moet vertrouwen op zijn kennis en vaardigheden om zo lang mogelijk in leven te blijven, want de eerstvolgende missie naar Mars is pas over vier jaar.

The Martian is een film die enorm succesvol was in 2015 met een prachtige rol van Matt Damon, die de hele film droeg. Regisseur Ridley Scott is dan ook niet de minste want we kennen hem onder andere van Alien en Prometheus. Hij zorgde er voor dat The Martian een prima film werd die wij in onze recensie zelfs een 8 gaven. Behalve dat we Matt Damon regelmatig rond zien zweven in het ruimtestation is het ook leuk om te zien dat de zwaartekracht op Mars heel anders is dan op aarde. Een film die dus ook wel een plekje verdient in dit lijstje met zwaartekracht films.

En hoewel er natuurlijk nog veel meer films over zwaartekracht en ruimtereizen zijn, houden we het voor nu bij deze vier. En daarmee is er ook direct een einde gekomen aan dit Sci-fi Alfabet. Wil jij echter nog even verder genieten? Geef dan antwoord op onderstaande vraag en misschien win jij wel de dvd of blu-ray van het eerste seizoen van de sciencefictionserie Heroes Reborn.

UN_Sciencefiction_prijsvraag_2

We hebben al het horrorgenre en het sciencefictiongenre behandeld, maar welk genre zal er in het volgende alfabet behandeld worden?

Denk jij te weten welk genre we over twee weken in ons nieuwe alfabet gaan behandelen? Stuur het antwoord samen met je naam, adres, leeftijd en voorkeur (blu-ray of dvd) naar prijsvraag@undercover-network.nl onder vermelding van “Sci-fi prijsvraag”. Je hebt tot 25 juni de tijd om je antwoord in te sturen. De winnaar wordt via de mail bekendgemaakt. Tip: er zit een hint verstopt in de afbeelding hierboven.

Written by
Welkom op Play Watch Read!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.