De Series Top 50 van 2016

In december deden we een oproep om te stemmen op de beste series die in 2016 voor het eerst verschenen zijn op televisie of in de winkels. We kregen enorm veel stemmen binnen en konden daardoor een mooie Top 50 samenstellen. Van veel series zal het geen verrassing zijn dat ze de Top 50 haalden, vaak gaat het hier niet om een eerste seizoen en heeft de serie dus wel al aardig bewezen dat deze goed in elkaar zit. Toch zijn er ook veel nieuwe series in de Top 50 te vinden, waaronder ook veel Nederlandse series. 

1. Game of Thrones – Seizoen 6

Het zal waarschijnlijk maar voor weinig mensen een verrassing zijn dat Game of Thrones de beste serie van het jaar 2016 is geworden. Het zesde seizoen was weer erg de moeite waard en misschien zelfs wel het beste seizoen tot nu toe. Met een ruime 6.0% van de stemmen wist de serie dan ook een gigantische voorsprong te nemen op de overige series in de lijst. Van ons kreeg de serie trouwens een 9.5!

Game of Thrones bevat meerdere verhaallijnen die zich grotendeels afspelen in Westeros. Naast dit continent is er echter ook nog het oostelijke continent Essos en ook daar is een verhaallijn terug te vinden. Dit is die van Daenerys Targaryen die, met haar draken, wil proberen om het koningschap in Westeros te veroveren op de ijzeren troon. In Westeros zijn er echter al meerdere families die ook een plekje op die troon willen hebben, of deze graag willen behouden. Deze families worden gevolgd in verschillende gevechten om land, vrijheid, veiligheid of de ultieme macht op de ijzeren troon. De belangrijkste families in Westeros zijn de Targaryens, Baratheons, Starks, Arryns, Tullings en Lannisters.

2. The Walking Dead – Seizoen 6

Op de tweede plek in onze serie top 50 vinden we een andere grote naam terug uit het serie circuit: The Walking Dead. Ook ditmaal gaat het om het zesde seizoen van een serie. Dit geeft toch aan dat de bekende topseries het in 2016 beter gedaan hebben dan enkele van de verrassende nieuwkomers. Seizoen zes van The Walking Dead bracht weer flink wat spanning en na een iets trage opbouw, eindigde het seizoen met een flinke cliffhanger. Met 3.4% van de stemmen is de serie met een ruime achterstand op de nummer één, toch op een mooie plek geëindigd.

In The Walking Dead volgen we een groep “normale” mensen die door een plotselinge uitbraak van de zombie-apocalypse zich flink hebben moeten aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden. Ondertussen bevinden we ons in het zesde seizoen en is de groep al lang niet meer hetzelfde. Niemand kijkt meer verbaasd op van een aantal agressieve zombies. Ze hebben leren overleven in een harde wereld, waar andere mensen misschien nog wel gevaarlijker zijn dan de wandelende doden. Volg Rick, Glenn en de rest van de groep tijdens een nieuw seizoen vol spanning en gevaar.

3. The Blacklist – seizoen 3

Op de derde plek vinden wij met 2,7% van de stemmen het derde seizoen van The Blacklist. Schijnbaar zijn jullie nog steeds niet klaar met de avonturen van Raymond Reddington en Elizabeth Keen. En groot gelijk, want de spanning was weer om te snijden. Toch bleek die spanning vooral op het begin en het einde te zijn. Wij gaven dit seizoen dan ook een 7, wat nog steeds goed is.

Het derde seizoen gaat verder waar de vorige ophield. Elizabeth heeft iets onverwachts gedaan en wordt door haar voormalige collega’s bij de FBI achterna gezeten. Niet alleen haar ex-collega’s maar ook de organisatie Cabal is nog steeds zoekende naar haar en Raymond Reddington. Halverwege kakt het seizoen weer een beetje in om vervolgens weer genadeloos toe te slaan op het einde. Een leuke toevoeging is toch wel de scene waarin een lichaam door het dak van een Nederlands huis valt. Alleen jammer dat ze in Amerika denken dat wij allemaal nog in klederdracht lopen.

4. Orange is the New Black – Seizoen 4

Op een gedeelde vierde plek met Stranger Things scoort Orange is the New Black met inmiddels al een vierde seizoen nog erg hoog. Vanaf de eerste aflevering kent dit komisch gevangenisdrama met vrouwen een solide fanbase. De een vindt er teveel lesbische seks in zitten, van de ander mag het gekonkel wel wat heviger, maar over één ding kunnen we het wel eens zijn: seizoen vier was een klapper.

In dit seizoen stijgt het de veroordeelde Piper naar het hoofd als ze enigszins onbedoeld de leider wordt van een groep neonazi’s in vrouwengevangenis Litchfield. Dat komt onder andere door de slechte omstandigheden in de gevangenis, want het is door een overplaatsing bijna dubbel zo druk geworden. Suzanne ‘Crazy Eyes’ krijgt vlinders in haar buik en Tastee werkt zich hogerop als assistent van de directeur. Iedereen lijkt zich wel te redden, maar de nieuwe bewakers zijn niet bekend met het soepele beleid van Litchfield en de spanning wordt steeds hoger, opbouwend naar een schokkende seizoensfinale.

landscape-1458225609-oitnb-s4-litchfield-0317161

4. Stranger Things

Zoals gezegd hebben we dit jaar een gedeelde vierde plek. Hier is het dan eindelijk tijd voor een nieuwe serie die pas in 2016 het levenslicht zag. Stranger Things is dan ook de hoogst genoteerde nieuwkomer in deze lijst. De serie veroverde meteen de harten van de kijkers met zijn leuke 80’s vibe en geheimzinnige manier van vertellen. Gelukkig is er al een tweede seizoen aangekondigd. Met 2.4% van de stemmen is Stranger Things op een vierde plek geëindigd.

Het is het jaar 1983 en in het kleine, rustige dorpje Hawkins in Indiana is iets vreemds gaande. Na een heftig dagje rolspellen spelen met zijn vriendjes, verdwijnt de 12-jarige Will Byers op mysterieuze wijze. Zijn moeder slaat meteen alarm en de politiechef Jim Hopper begint zijn onderzoek. Er lijken steeds meer vreemde dingen te gebeuren in het dorpje en wanneer Will’s beste vrienden, terwijl ze hem zoeken, een meisje met vreemde krachten ontdekken, worden de zaken steeds vreemder en vreemder. De titel is dan ook op zijn plaats bij deze uiterst spannende serie.

6. The Big Bang Theory – Seizoen 9

De komische serie The Big Bang Theory heeft ondertussen al negen seizoenen en dat is natuurlijk niet niks. Vaak zie je bij dit soort series dat de seizoenen steeds ietsjes minder worden, maar de makers van The Big Bang weten elk seizoen toch weer net zo grappig te krijgen als het voorgaande. Het is dan ook zeker niet onverdiend dat deze serie met 2.3% van de stemmen een mooie plek in de top 10 gekregen heeft.

The Big Bang Theory draait om de vier nerds Sheldon, Leonard, Howard, Raj en de knappe buurvrouw Penny. De vier jongens zijn echte geeks met een hoog IQ die niets liever doen dan comics lezen, sciencefictionfilms kijken en computerspelletjes spelen. Buurvrouw Penny moet het vooral van haar uiterlijk hebben en is lang niet zo slim als de jongens. Ze wil geen doorbraak bereiken door onmogelijke wiskundige formules op te lossen, maar wil liever bekend worden in showbizz. Ondanks de verschillen ontstaat er toch een vriendschap.

7. Als De Dijken Breken

De zesdelige EO-serie Als De Dijken Breken startte in november op de NPO en werd direct een groot succes. Het was misschien wel de beste dramaserie van Nederlandse bodem ooit en deze kreeg dan ook geheel verdient 2.1% van de stemmen. Hiermee weet de serie een prachtige zevende plek in de top 10 te halen.

“Het weer in Nederland is al dagen onstuimig en iedereen zet zich schrap. Is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? In het somberste scenario betekent het een regelrechte ramp voor de inwoners van de westelijke provincies. De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang. Ook de belangrijkste waterkeringen van ons land houden dan geen stand. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.” -NPO

8. Divorce – Seizoen 4

Divorce werd bedacht door Linda de Mol als tegenhanger van Gooische Vrouwen. De serie doet het verrassend goed maar toch werd aangekondigd dat het vierde seizoen het laatste zou zijn. Een teleurstelling voor de fans die massaal stemden. Met 2.0% van de stemmen heeft Divorce een mooie gedeelde achtste plaats gehaald.

Divorce vertelt het verhaal van drie mannen die gaan scheiden en samen in een luxe villa wonen. Boudewijn is makelaar en is al verschillende keren vreemd gegaan als zijn vrouw besluit hem eruit te gooien. Joris besluit zelf dat hij zijn relatie niet meer ziet zitten nadat het maar niet lukt om een kindje te krijgen. Dan is er nog David. Zijn vrouw is erg teleurgesteld in hem en dat is de reden voor de scheiding. Met zijn drieën bouwen de heren een hechte vriendschap op.

8. The 100 – Seizoen 1

Zoals gezegd staan er meerdere series op de achtste plaats. Ook het eerste seizoen van The 100 kreeg van jullie 2.0% van de stemmen. Afgelopen jaar hebben wij twee keer over deze serie geschreven. Zo schreef Merel al een recensie van alle drie de seizoenen en gaf zij het een 7. Daarnaast schreef Sylvano een Mooier op Papier? van het eerste boek waar deze serie op gebaseerd is.

In The 100 worden honderd veroordeelde jongeren naar Aarde gestuurd waar een eeuw geleden een nucleaire ramp heeft plaatsgevonden. Eenmaal aangekomen blijkt dat zij niet de enige overlevenden zijn en dat er op Aarde ook nog overlevenden zijn. Wat volgt is een strijd op overleven op Aarde, maar ook hun ruimteschip is er een strijd gaande om te overleven. Zullen de jongeren op Aarde het weten te overleven en zullen de mensen in de ruimte ook weer voet kunnen zetten op Aarde? Het eerste seizoen van The 100 is zeker een aanrader. Mocht je willen bingewatchen, dan is dat mogelijk. Alle drie de seizoenen van The 100 zijn te bekijken op Netflix!

8. Vikings – Seizoen 4.1

Ook Vikings kreeg 2% van de stemmen en behaalde daarmee een gedeelde achtste plaats in deze top 10. Deze serie, vol met stoere mannen en knappe vrouwen, is er één die wel redelijk vergeleken kan worden met Game of Thrones en die zeker de moeite van het kijken waard is.

Vikings is een historisch drama dat gebaseerd is op de saga’s van Ragnar Lodbrok en dat begint bij de start van het vikingtijdperk. Ragnar is een eigenzinnige, avontuurlijke viking die gehoord heeft dat er grote schatten te verkrijgen zijn in het westen. Hij haalt daarom zijn mede vikingen over om niet op rooftocht te gaan naar het oosten, maar de gevaarlijke zee over te steken naar het westen.

Behalve bovenstaande series, die een prachtige plek in de top tien wisten te bemachtigen, waren er nog veel meer leuke series waarop gestemd werd. Het ging ten slotte om de beste 50 series van 2016 en ook de onderstaande series werden door jullie gekozen als de beste van 2016.

11. Homeland – Seizoen 5

12. Person Of Interest – Seizoen 4

13. The Crown

14. Blindspot – Seizoen 1

15. Grey’s Anatomy – Seizoen 12

16. NCIS: Los Angeles – Seizoen 6

17. Gotham – Seizoen 2

18. Modern Family – Seizoen 7

19. NCIS – Seizoen 12

20. The 100 – Seizoen 3

21. Westworld

22. Dokter Tinus – Seizoen 5

23. Hawaii Five-O – Seizoen 5

24. Law & Order: Special Victims Unit – Seizoen 17

25. Narcos – Seizoen 1

26. Once Upon A Time – Seizoen 5

27. Orphan Black – Seizoen 4

28. Rizzoli & Isles – Seizoen 6

29. The 100 – Seizoen 2

30. Under the Dome – Seizoen 3

31. Zwarte Tulp – Seizoen 2

ZwartTulp2_h

32. Fuller House

33. Goede Tijden, Slechte Tijden – Seizoen 27

34. House of Cards – Seizoen 4

35. The Last Ship – Seizoen 3

36. The Vampire Diaries – Seizoen 7

37. Zoo – Seizoen 1

38. Gilmore Girls – ‘A Year in the Life’

39. Suits – Seizoen 5

40. American Horror Story – Freak Show

American-Horror-Story-Freak-Show-american-horror-story-37658022-1680-1050

41. Rizzoli & Isles – Seizoen 5

42. The X-Files – Seizoen 10 (The Event Series)

43. Unforgettable – seizoen 4

44. Better Call Saul – Seizoen 2

45. Designated Survivor

46. Grimm – Seizoen 5

47. Pretty Little Liars – Seizoen 6

48. The Last Ship – Seizoen 2

49. Luke Cage

50. Vlucht HS13

Dit was de Series Top 50 van 2016. We willen iedereen bedanken voor het stemmen en we hebben ondertussen contact opgenomen met de prijswinnaars. Check dus gauw jouw e-mail om te kijken of je een mooi prijzenpakket kan verwachten. Voor nu wensen we jullie een fantastisch nieuw seriejaar toe.

Written by
Welkom op Play Watch Read!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.