De Series Top 50 van 2017

Ook afgelopen december deden we weer een oproep om te stemmen op de beste series die in 2017 voor het eerst verschenen zijn op televisie, in de winkels of op een video on demand-platform. We kregen enorm veel stemmen binnen en konden daardoor weer een mooie top 50 samenstellen. Van veel series zal het geen verrassing zijn dat ze de top 50 haalden, vaak gaat het hier niet om een eerste seizoen en heeft de serie dus wel al aardig bewezen dat deze goed in elkaar zit. Toch wisten er ook een aantal nieuwe series de top 50 binnen te dringen.

1. Game Of Thrones – Seizoen 7

Game of Thrones doet het altijd goed in de Series Top 50 en ook dit jaar waren jullie het er over eens: met 5.9% van de stemmen is het zevende seizoen van Game of Thrones de beste serie van 2017. Volgend jaar is deze eerste plek gegarandeerd voor een andere serie, want het achtste, tevens laatste seizoen van Game of Thrones verschijn pas in 2019. De fans zullen dus een jaartje geduld moet hebben.

In het zevende seizoen is Cersei eindelijk koningin en heeft Daenerys voet aan wal gezet in Westeros. Jon Snow en Sansa hebben Winterfel weer in hun bezit en nu is het tijd om de focus te leggen op wat er achter de muur allemaal gebeurt. Er gebeurt heel veel in het zevende seizoen en het einde begint nu echt te naderen. Er zijn een aantal indrukwekkende gevechten en ook het verhaal wordt er steeds beter op. Een noemenswaardige prestatie voor een serie die al jaren meegaat.

2. Penoza – Seizoen 5

Penoza gaat al wat jaartjes mee en ook het vijfde seizoen was weer populair. Met 3.1% van de stemmen heeft dit seizoen de tweede plek behaald. Met dit vijfde seizoen komt er een eind aan belevenissen van Carmen en haar familie. Ieder jaar blijft het weer de vraag: welke hoofdpersonen halen het einde?

In het vijfde seizoen weet Carmen nog steeds uit handen van de politie te blijven. Ze denkt er al over na om te stoppen met de handel en te genieten van haar pensioen. Het gaat goed met de kinderen en de politie heeft niets om haar op te pakken. Toch zorgt een nieuwe speler voor de nodige onrust en moet Carmen haar gezin beschermen tegen het Mexicaanse kartel. De serie mag dan nu misschien klaar zijn, de plannen voor een Penoza-film zijn nog steeds in volle gang.

 

3. 13 Reasons Why

Als er één serie is die veelvuldig in het nieuws kwam, dan was het wel 13 Reasons Why. Met 3% van de stemmen staat die serie op de derde plek in de Series Top 50 van 2017. De serie is gebaseerd op het boek Thirteen Reasons Why van schrijver Jay Asher. De serie wijkt op een aantal punten af van het boek, maar weet veel indruk te maken.

In 13 Reasons Why ontvangt Clay Jensen een doos met tapes van zijn overleden klasgenote Hannah Baker. Zij heeft zelfmoord gepleegd en heeft dertien tapes ingesproken met waarom zij zelfmoord heeft gepleegd en wie daar verantwoordelijk voor zijn. De tapes moeten, nadat ze allemaal beluisterd zijn, doorgestuurd worden naar de volgende persoon die mede-verantwoordelijk is. De grote vraag voor Clay is dan ook: wat heeft hij Hannah aangedaan? We zijn gelukkig nog niet klaar met 13 Reasons Why. Het tweede seizoen is inmiddels al aangekondigd.

4. Stranger Things – Seizoen 2

Als er één serie was die verrassend binnen kwam was het toch wel Stranger Things. De serie kwam eigenlijk uit het niets en het eerste seizoen gooide dan ook hoge ogen. Dit tweede seizoen kreeg 2.5% van de stemmen en kwam daarmee uit op een gedeelde vierde plaats in onze top 50. Deze serie is een ware ode aan alles wat de jaren 80 zo mooi maakte. Van Stephen King tot de arcadehallen en de vetkuif, alles zit er in en de jeugdige hoofdrolspelertjes doen ons denken aan The Goonies.

In dit tweede seizoen is Eleven nog steeds verdwenen en dat maakt helaas ook dat de chemie die in het eerste seizoen heel sterk werkte tussen Eleven en de vier jongens een tikkeltje verloren gaat. Daar krijgen we echter ook wel weer veel voor terug met een aantal leuke nieuwe personages, waarvan Max toch wel absoluut de mees interessante is. Ook Billy is een zeer interessant nieuw personage met geheel eigen diepgang en werkelijk fantastisch acteerwerk. Stranger Things gaat nog steeds erg sterk.

4. The Big Bang Theory – Seizoen 10

Vorig jaar haalde het negende seizoen van The Big Bang Theory ook al een top 10 klassering. Toen kwam deze komische serie op een zesde plek terecht. Dit jaar doen ze het nog beter met alweer het tiende seizoen. Met 2.5% van de stemmen behaalden ze een mooie gedeelde vierde plek en dat is toch knap als je bedenkt dat veel series juist slechter worden in de loop der seizoenen.

In het begin draaide The Big Bang Theory om de vier nerds Sheldon, Leonard, Howard, Raj en de knappe buurvrouw Penny. De vier jongens zijn echte geeks met een hoog IQ die niets liever doen dan comics lezen, sciencefictionfilms kijken en computerspelletjes spelen. Buurvrouw Penny moet het vooral van haar uiterlijk hebben en is lang niet zo slim als de jongens. Ze wil geen doorbraak bereiken door onmogelijke wiskundige formules op te lossen, maar wil liever bekend worden in de showbizz. Ondanks de verschillen ontstaat er toch een vriendschap. Ondertussen zijn de verhoudingen in dit tiende seizoen al totaal anders en buurvrouw Penny is ondertussen getrouwd met Leonard!

6. Celblok H – Seizoen 4

De tweede Nederlandse productie vinden we op de zesde plek, dankzij 2.2% van de stemmen. Helaas geen herkansing voor de serie om volgend jaar nog hoger te eindigen, want SBS6 heeft de stekker uit deze serie getrokken. De kijker kreeg nog wel een spannende cliffhanger voorgeschoteld, maar jammer genoeg komen we niet te weten hoe het verder zal gaan… tenzij je over stapt op Wentworth, het Australische origineel, want dat loopt nog wel steeds.

Susan ‘Suus’ Kramer zit al een hele poos vast en heeft zich opgewerkt tot de underdog van de vrouwengevangenis. Echter, er breekt iets in haar en ze begint de strijd te verliezen. De zinloosheid van haar bestaan binnen de hoge muren spelen haar parten. Druppel op de hete plaat is dat gestoorde directrice (die zich niet bepaald van haar beste kant liet zin in de afgelopen seizoenen) keert nu terug… als mede-gevangen. De boel staat op scherp, wat uiteindelijk uitloopt op meerdere heftige confrontaties.

7. Meisje van plezier – Seizoen 1

Op de gedeelde zevende plek vinden we weer een serie van Nederlandse bodem, het eerste seizoen van Meisje van plezier. Met 2,1% van de stemmen is dit tevens ook de laatste Nederlandse serie in deze top 50. Inmiddels is het tweede seizoen aangekondigd, nu maar hopen dat deze net zo goed scoort.

Meisje van plezier gaat over Nadine, een gelukkige huisvrouw, gespeeld door Angela Schijf. Ze komt erachter dat haar man vreemd gaat met haar zusje. Het huis is, spreekwoordelijk, te klein voor hen beiden en ze besluit te scheiden van haar man. Maar er moet wel geld binnen blijven komen, zodat ze zichzelf en haar twee tieners kan blijven onderhouden. Zonder diploma is werk vinden erg lastig, alleen slecht betaalde baantjes zoals schoonmaken in een hotel zijn een optie. Maar dan staat er een oude kennis op de stoep met een verleidelijk aanbod. In de prostitutie is er genoeg te verdienen, maar kan ze deze baan geheim houden voor haar familie en vrienden?

7. Orange is the New Black – Seizoen 5

Samen met Meisje van plezier, staat het vijfde seizoen van Orange is the New Black op de zevende plaats. De serie zakt een aantal plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Seizoen vier behaalde toen nog een gedeelde vierde plek. Jenji Kohan, bedenker van de serie, gaf zelf aan dat seizoen vijf niet het beste seizoen is. Dat komt onder andere door een wisseling bij het schrijversteam. Voor seizoen zes liggen de verwachtingen wat hoger, want er is beterschap beloofd. Ondanks dat alles, is het nog steeds een goede serie om naar te kijken.

De vrouwen in gevangenis Litchfield zijn klaar met het nieuwe regime en ze komen in opstand. Niet iedereen is blij met deze opstand, wat resulteert in nieuwe vriendschappen waar ouden verbroken worden. Als er dan eindelijk een oplossing lijkt te zijn, valt alles in als een kaartenhuis. Hoe zal dit aflopen voor de vrouwen? We zullen het hopelijk gaan zien in de zomer van dit jaar.

9. Sherlock – Seizoen 4

Op een gedeelde negende plek met 2% van de stemmen staat het vierde seizoen van de succesvolle Britse serie Sherlock. De hoofdrollen worden gespeeld door Benedict Cumberbatch als Sherlock Holmes en Martin Freeman als dokter John Watson. Twee bekende namen die hun ei prima kwijt kunnen in deze rollen en uitstekende prestaties weten neer te zetten.

Sherlock Holmes en Dr. Watson lossen samen de meest ingewikkelde zaken op in het hedendaagse Londen. Vooral Sherlock blijft daarbij verbazen, want hem ontgaat zelfs niet het allerkleinste detail. Hoe vreemd een zaak ook lijkt, dit gouden duo lost het voor je op. Natuurlijk is de serie gebaseerd op de klassieke detectiveboeken van Sir Arthur Conan Doyle. Met een modern tintje, veel humor, spanning en sensatie is dit uiteindelijk een serie van uitstekende kwaliteit.

9. The Walking Dead – Seizoen 8

Op de gedeelde negende plek, vinden wij met 2,0% van de stemmen The Walking Dead Seizoen 8 (part 1). Het achtste seizoen staat vijf plekken lager in de top 50 dan vorig jaar, seizoen 6 behaalde bij de top 50 in 2016 nog de derde plek. Beginnen we The Walking Dead moe te worden? Het zevende seizoen viel ook niet bij iedereen in de smaak, de serie wordt langdradig en de spanning is er vanaf. Gelukkig weten de makers de mid-season finale af te sluiten met een verschrikkelijke spannende plottwist. Pas maandag 26 februari zullen we er achter komen hoe het de overlevenden zal vergaan.

In the Walking Dead volgen we Rick Grimes en zijn groep mede overlevenden in een wereld waar de zombie-apocalypse is uitgebroken. Al acht seizoenen zien we hoe moeilijk het is voor de groep om zich staande te houden in deze wrede wereld vol dood en verderf. Maar niet alleen de zombies zorgen voor moeilijkheden, ook andere overlevenden kunnen gevaarlijk zijn. We hebben al veel favoriete personages zien doodgaan en niemand weet wie de volgende zal zijn. Een ding is zeker, Negan (de slechterik in de laatste seizoenen) zal niet makkelijk zijn om vanaf te komen.

Behalve bovenstaande series, die een prachtige plek in de top tien wisten te bemachtigen, waren er nog veel meer leuke series waarop gestemd werd. Het ging ten slotte om de beste 50 series van 2017 en ook de onderstaande series werden door jullie gekozen als de beste van 2017.

11. Homeland – Seizoen 6

12. Dokter Tinus – Seizoen 6

13. The Blacklist – Seizoen 4

14. Gilmore Girls – A Year In The Life

15. N.C.I.S. – Seizoen 13

16. Pretty Little Liars – Seizoen 7

17. Prison Break: The Event Series

18. Suits – Seizoen 6

19. Als de dijken breken

20. The Crown – Seizoen 2

21. Big Little Lies

22. Dark

23. Flikken Maastricht – Seizoen 11

24. American Horror Story – Seizoen 7

25. Better Call Saul – Seizoen 3

26. Gotham – Seizoen 3

27. House of Cards: Seizoen 5

28. Iron Fist

29. Loch Ness – Seizoen 1

30. Lucifer – Seizoen 1

31. Vikings – Seizoen 4.2

32. Westworld – Seizoen 1

33. Arrow – Seizoen 5

34. Blindspot – Seizoen 2

35. Fear The Walking Dead – Seizoen 3

36. Modern Family – Seizoen 8

37. Moordvrouw – Seizoen 6

38. N.C.I.S. Los Angeles – Seizoen 7

39. Orphan Black – Seizoen 5

40. Riverdale – Seizoen 1

41. The Punisher – Seizoen 1

42. Bones – Seizoen 12

43. Narcos – Seizoen 2

44. Once Upon a Time – Seizoen 6

45. Victoria – Seizoen 1

46. 24: Legacy

47. Empire – Seizoen 4

48. Supergirl – Seizoen 3

49. Supernatural – Seizoen 12

50. The 100 – Seizoen 4

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.