Spinsel: De Filmavond

Velen onder ons hebben wel eens te maken gehad met het volgende probleem: je bent met vrienden of familie en wilt een filmavondje houden, maar welke film moet je dan opzetten om iedereen tevreden te stellen? Niet iedereen houdt van hetzelfde genre, acteur of noem maar op, en al gauw ben je twee uur verder en zijn er ook de nodige irritaties bijgekomen. Het zoeken naar een geschikte film op bijvoorbeeld Netflix neemt veel tijd in beslag, tijd die beter besteed kan worden, bijvoorbeeld aan het daadwerkelijk kijken van een film. Zelf heb ik dit probleem heel vaak gehad, wat wel eens eindige in een avond dat er niet eens een film werd opgezet! Het antwoord op dit probleem is eigenlijk vrij simpel: verbreed je horizon en interesses, en misschien kom je nog eens iets verfrissend leuks tegen.

Nu moet ik toegeven dat ook ik mij schuldig maak hieraan. Ken ik een film niet van naam, de acteurs die erin meespelen, of de regisseur, dan sla ik de film meestal over. Wat erg jammer kan zijn, want misschien was dat wel een pareltje geweest. Omgekeerd kan het ook voorkomen. Je bent bekend met een acteur of regisseur, maar je bent allesbehalve fan van deze persoon. Dat kan ook de reden zijn om een film links te laten. Of je bent zo gefascineerd van een bepaalde iemand dat je, ondanks diens acteer- of regisseerprestaties, de film juist moet zien. Wie van ons gaat wel eens naar de bioscoop of kiest op Netflix een film uit omdat een specifiek persoon onderdeel ervan uitmaakt? filmavond met netflix

Ook hier heb ik mij wel eens schuldig aangemaakt. Het kijken van een film alleen vanwege een heel goed uitziende acteur. En dan na afloop moeten concluderen dat die film helemaal niet zo goed was en de acteerprestaties ook te wensen overlieten. Gelukkig kan ik dan nog wel objectief zijn en dat toegeven. Maar goed, om terug te gaan naar het probleem van een filmavondje. Velen hebben zo hun verwachtingen over een film die ze wel of niet kennen, met bekende of onbekende acteurs, en in welk genre dan ook. Handig is om dan bij jezelf na te gaan of het daadwerkelijk dusdanig van belang is dat je bekend bent met de film. Anderen kunnen echter ook uit zichzelf problemen maken. Er zijn van die mensen die graag een film willen zien die iedereen ziet zitten, een onmogelijke opgave als je het mij vraagt, en dan ook voor anderen gaan denken.

Ik laat de filmkeuze wel eens aan andere kijkers over. Als filmliefhebber is het ook van belang dat je je meer openstelt en voor het onbekende gaat. Ik laat dan weten dat ik alles kijk wat de ander uitkiest, maar het probleem dat dan gecreëerd wordt is dat de ander denkt dat ik dat ik die film die hij uitkiest niet leuk vind! Hoe weet je dat nou? En dan worden er weer nieuwe filmtitels opgedreund wat wederom voor tijdverlies zorgt. Ja, in het uitkiezen van een film tijdens een filmavondje kan behoorlijk wat tijd zitten en voor de nodige spanning zorgen. Eigenlijk zou er een app ontwikkeld moeten worden waar je van tevoren gezamenlijk een film mee kan uitkiezen. Of je bent niet zo koppig en kijkt gewoon iets mee waar je in eerste instantie van denkt het niet leuk te vinden. Mijn vader en zijn oude westerns bijvoorbeeld zijn ook minder slecht dan ik van te voren dacht. Sommige zijn zelfs best grappig.

Waar het dus op neer komt is dat je het net zo moeilijk kan maken als je zelf wilt. Ga eens voor iets anders en probeer de favorieten van je mede-kijkers uit. Mocht de film nou echt niet jouw ding zijn, kan je ook fungeren als ober! Fijne filmavond!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.