Spinsel: De Witte Oscars 2016

Het is de tijd van het jaar dat vele Award Shows de ronde gaan, met als absolute hoogtepunt de Academy Awards, oftewel de Oscars. Nadat de nominaties op 14 januari bekend werden gemaakt, is het raak. Al vele jaren wordt er geklaagd over de blanke acteurs en films die genomineerd worden én winnen, ten nadele van de zwarte acteurs en de films waar zij in spelen. De hashtag #OscarSoWhite is zelfs in het leven geroepen om aan te geven dat de Academy of Motion Picture Arts & Sciences (AMPAS) hier iets aan moet doen en meer verscheidenheid moet aanbrengen. Bekende acteurs als Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett-Smith hebben besloten de Oscars van dit jaar zelfs te boycotten. In de Spinsel van deze week ga ik kijken hoe het nu eigenlijk zit.  Worden zwarte acteurs bewust overgeslagen bij deze Award Show, of zijn zij minder goede acteurs en moeten er gewoon betere films worden gemaakt?

Laten we voorop stellen dat ik veel van de genomineerde films nog niet gezien heb en dus geen uitspraak kan doen over de kwaliteit en acteerprestaties. Echter hebben de trailers van de films die genomineerd zijn voor Beste Film allen een sterke indruk op mij achtergelaten. De films die niet genomineerd zijn, en waar veel om te doen is, zijn Creed en Straight Outta Compton. In beide films spelen zwarte acteurs de hoofdrol. Creed vertelt het verhaal over de jonge Adonis Johnson (Michael B. Jordan) die met hulp van Rocky Balboa (Sylvester Stallone) in de voetsporen van zijn vader wil treden, de bokslegende Apollo Creed. Volgens velen is het merkwaardig dat uitgerekend Stallone genomineerd is voor beste bijrol, maar zowel Jordan als de film niet genomineerd zijn. De Hiphop film Straight Outta Compton, die bij het bioscooppubliek goed scoort, is slechts genomineerd voor meest originele script. Nu heb ik beide films zelf nog niet gezien, maar het verhaal trok mij veel minder dan de films die wel genomineerd zijn. Dit heeft uiteraard alles te maken met persoonlijke voorkeur. Waar de een niet houdt van romantische films, ben ik minder geneigd om een Hiphop- of boksfilm te gaan kijken. Een film die ik dan wel echt mis bij de genomineerden is Netflix’ Beasts of no Nation met Idris Elba over kindsoldaten. Creed header

Maar dit is niet de eerste keer dat mensen hun vraagtekens zetten bij de gang van zaken bij de Academy Awards. De cijfers liegen er ook niet om. Tussen 2005 en 2014 werd van de 200 voordrachten slechts 34 keer een niet-blanke acteur of actrice genomineerd. De beste film van 2014 was 12 Years a Slave van Steve McQueen. Het probleem ligt meer bij het aanbod en dus de filmstudio’s dan bij de Academy Awards zelf. Daarnaast worden niet alleen de niet-blanken benadeeld bij filmproducties. Ook vrouwen, en vooral oudere vrouwen, krijgen ten opzichte van de man minder rollen. Acteur George Clooney zat afgelopen week bij Humberto Tan aan tafel bij RTL Latenight en beaamde dit. In het managementteam van filmstudio’s zijn amper vrouwen of niet-blanken werkzaam, wat zich weer reflecteert in de films. Er zijn echter ook andere geluiden te horen. Zo noemde actrice Charlotte Rampling (45 Years) de discussie racisme tegen blanken en zegt Michael Caine (Inception, The Dark Knight) dat je niet op een acteur kan stemmen omdat hij zwart is. Hij/zij moet een goede prestatie leveren om genomineerd te worden. Het beste advies in de discussie komt van LL Cool J (Deep Blue Sea, NCIS: LA).

“Don’t get bitter, get better. Is there room for improvement? Yes, but let’s just put the work in. And ultimately, if the work is good enough, and it’s great enough and there’s enough of it, the door gets kicked in.”

Naar aanleiding van deze discussie belooft de Academy Awards verandering. Hun doel is om in 2020 het ledental uit te breiden en een verdubbeling van het aantal vrouwen en niet-blanken in de organisatie te bewerkstelligen. De voorzitter van de Academy, Cheryl Boone Isaacs zei er het volgende over:

“The Academy is going to lead and not wait for the industry to catch up. These new measures regarding governance and voting will have an immediate impact and begin the process of significantly changing our membership composition.” 

George Clooney OscarHet moge duidelijk zijn wat het probleem is. Er moet meer diversiteit komen in zowel de organisatie van de Academy Awards en de filmproducties. De niet-blanken en vrouwen in de filmindustrie moeten meer de mogelijkheid krijgen om zichzelf te ontplooien en gezien te worden. De filmproducties azen in mijn ogen te veel op het grote geld en daardoor te weinig op originele en interessante verhalen met onbekende acteurs. Zelf heb ik, net als vele anderen, een aantal favoriete acteurs – van verschillende huidskleuren – die mijn interesse in een film sneller laten aanwakkeren dan wanneer er alleen onbekende acteurs in een film spelen. Echter is dit nooit een reden om een film compleet links te laten liggen.

Een onbekende regisseur of schrijver heeft al helemaal geen invloed op de keuze om een film wel of niet te kijken. Al zijn er filmmakers die hun stempel op een bepaald genre of werkwijze hebben gedrukt, die vaak succesvol is. Denk aan Alfred Hitchcock, Ridley Scott, Christopher Nolan, James Cameron en Woody Allen. Daarnaast kan je mij altijd wakker maken voor een nieuwe Disney film, wie er ook in meespeelt. Mijn advies voor filmliefhebbers is altijd afgaan op je eigen interesse en veel trailers kijken, maar ook weer niet te veel.  Iets met te veel spoilers enzovoort.

De Oscars worden 18 februari uitgereikt onder leiding van de host Chris Rock; de hilarische, zwarte komediant. Voor deze avond zou hij zelfs zijn speech hebben aangepast om bij de kwestie stil te staan. De Oscaruitreiking is live te zien op Film1, maar hopelijk ook te streamen aangezien ik geen Film1 in mijn televisie abonnement heb. Ga jij de uitreiking volgen of boycot je de show net als Will Smith en zijn vrouw? Laat hieronder weten wie volgens jou de gouden beeldjes moeten winnen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.