Spinsel: Filmsnacks

Film en voedsel lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, want wie gaat nou twee uur naar een beeldscherm of wit doek staren zonder iets te eten en drinken? Het snacken bij filmkijken is zo’n gewoonte geworden dat we er nooit bij stil staan, dus vandaag verbreek ik die gewoonte en ging op onderzoek uit. Wat eten mensen het liefst? Wat aten ze vroeger? En waarom eigenlijk?

De meest voor de hand liggende soort snack is natuurlijk gepofte mais: popcorn. Dit super-Amerikaanse, eenvoudige snaaivoer dat in papieren bakken van meerdere liters wordt verkocht is niet weg te denken uit de Westerse bioscopen. Vreemd genoeg zie je popcorn niet vaak in andere gelegenheden verkocht worden. Dat heeft allemaal te maken met wat er in de jaren 20 en 30 in Amerika gebeurde. De bioscopen bloeiden langzaam op, maar er was nog een grote kloof tussen de enorme filmpaleizen voor de rijken en de zogenaamde Nickelodeons (omdat je voor een nickel een film mocht zien) in achterbuurten waar oude en versleten films werden vertoond aan het plebs. Waar de rijke stinkerds allerlei luxe hapjes tijdens de intermissie kregen, moest het eenvoudige volk het doen met het ene product waar Amerika meer dan genoeg van had (en heeft): mais. We weten allemaal hoe invloedrijk de Amerikaanse cinema werd vanaf de Tweede Wereldoorlog, dus zodoende werd popcorn de symbolische snack voor film.

Als je nu de bioscoop binnenloopt treedt de karamellucht van de popcorn je direct tegemoet, maar er wordt nog meer verkocht: snoepjes, pinda’s, M&M’s, chocoladerepen, chips of zelfs suikerspin. Elke snack heeft z’n voor- en nadelen. Neem nu popcorn: het is een klassieker, maar oh zo vervelend voor je tandvlees. Die velletjes vind je een week later nog steeds terug in je tandenborstel. En chips is eigenlijk altijd lekker, vooral in Nederland waar we erg gehecht zijn aan onze dagelijkse portie aardappel, maar wat een lawaai maakt het als je het zakje opent. Chocolade en M&M’s zijn geruisloos, maar de penetrante geur wordt je niet in dank afgenomen als je met 300 man in een zaal zit. Bovendien krijg je bergen met suikers binnen en waar laat je al die energie als je twee uur stil moet zitten? Lijkt mij niet ideaal.

Friends at the Movies --- Image by © Randy Faris/Corbis

Hoe zit het dan met de eetgewoonten thuis voor de buis? Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je anderen stoort met je gekraak, geur of plaspauzes. Vreemd genoeg zie je thuis wel heel andere eetgewoonten, zo blijkt uit een vragenrondje bij onze redactie. Thuis wordt de popcorn vaker overgeslagen en wordt sneller gekozen voor chips en nootjes. Bovendien wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om jezelf eens extra te verwennen met een kaasplankje, verse worst of minifrituursnacks. Ik kies zelf vaak voor het kaasplankje met worst, toastjes en olijven, maar hoe lekker dat ook is, ook dat heeft nadelen. Zo mis je telkens kleine stukjes film als je je toastje besmeert, een luxeprobleem dat je met popcorn niet hebt. Zou dat ook de reden zijn waarom alleen kant-en-klaar-snacks worden verkocht in bioscopen? Ik betwijfel het, want er bestaat ook nog zoiets als de servicebioscoop waar je werkelijk alles kan bestellen, van tosti’s en stokbrood tot aan pizzapunten en bitterballen. Waarom mensen daar nog naartoe gaan, met constant gefluister en silhouetten door je beeld, is mij een raadsel.

Goed, snacks variëren dus van enkele snoepjes tot aan complete broodmaaltijden. Verschilt het per persoon wat we eten of is er iets anders aan de hand? Die vraag is natuurlijk retorisch, want uit psychologisch onderzoek blijkt dat er zoiets bestaat als ‘mindless eating’. Hoe spannender de film, hoe vaker je je hand van de popcornbak naar je mond beweegt zonder dat je het door hebt. In dat opzicht komt een spannende film de opbrengsten van de verkoop van snacks ten goede. Persoonlijk vind ik het zonde als je complete gerechten naar binnen schuift terwijl je met je aandacht alleen bij de film bent. Kudos voor die film natuurlijk, maar je wilt toch ook een beetje kunnen genieten van je geurende pizzapunt-tonijn? Ga dan naar een goede pizzeria voordat je naar de bioscoop gaat en neem tijdens de film wat zoetigheid als dessert.

Het is wel gebleken dat de eetgewoontes van filmliefhebbers behoorlijk uiteen lopen. Nu is natuurlijk de hamvraag: wat eet jij tijdens je film? Ik ben wel benieuwd of deze korte uiteenzetting een afspiegeling is van de gemiddelde bioscoopbezoeker, of dat ik grote groepen voedsel over het hoofd heb gezien. Laat het achter in de comments!

Geschreven door
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.