Spinsel: Gelukkig Sint en Kerst

De grootste kindervriend, Sinterklaas, is weer in het land en ook de gezellige kerstperiode is in aantocht. Het winterse weer laat echter nog even op zich wachten, maar diverse gemeentes zijn al voorbereidingen aan het treffen omtrent diverse kerstmarkten. Omdat ik zelf al tijden geen Sinterklaas vier, kijk ik des te meer uit naar kerst. Dit jaar ben ik voor het eerst echt wezen kerstshoppen en dat heb ik gedaan in Londen! Afgelopen weekend heb ik gestruind langs marktjes en ben ik vele winkels in geweest op zoek naar die ene leuke kerstoutfit. Daarnaast heb ik genoten van de lichtjes in het donker. Naar aanleiding van mijn Londense trip, kwam ik op het idee om mijn favoriete Sinterklaas- en kerstfilms te bespreken.

Elk jaar wordt er weer een nieuwe Sinterklaasfilm gemaakt om de kinderen mee te vermaken. Ik moet bekennen dat ik deze bioscoopfilms nooit heb gezien. Zelfs de Club van Sinterklaas kwam al een beetje na mijn tijd. Waar ik wel naar keek in mijn kinderjaren was de film De Hulpsinterklaas uit 1992 met Henk Temming naast Sinterklaas in de hoofdrol. Deze film zat boordevol leuke muziek welke geschreven zijn geschreven Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel. Vooral het nummer ‘Sinterkaas, wie kent hem niet?’ is nog altijd zeer populair. Hulpsinterklaas gaat over Henk (Temming) die naar Spanje reist om zijn vriendin terug te winnen. In het vliegtuig valt hij in slaap en heeft een zeer interessante droom: Sinterklaas (Bram van der Vlugt) is oud en ziek en daarom op zoek naar een opvolger. Henk is volgens de Sint en zijn Pieten de gedroomde opvolger, echter denkt Henk daar anders over. Ik kon altijd van deze film genieten en zelfs nu nog word ik blij van de muziek.DE-hulpsinterklaasEen andere Sinterklaasfilm die ik vroeger ontzettend leuk vond, en waar in ieder geval één leuk liedje in zit, is De Witte Piet uit 1995. In deze film – die eigenlijk een tweedelige televisieserie is – gaat de jongen Bas stiekem aan boord van de pakjesboot omdat hij graag zwarte Piet wil worden. Als hij wordt ontdekt mag hij van Sinterklaas naar de Pietenschool en uiteindelijk krijgt hij zelfs zijn Pietendiploma! Echter mag hij niet mee naar Nederland, omdat een witte Piet natuurlijk een beetje gek is. Opnieuw verschuilt Bas zich aan boord om alsnog zijn droom in vervulling te zien gaan. Deze film overtreft niet De Hulpsinterklaas, maar deed het bij mij erg goed aangezien ik het verhaal en een aantal quotes nog steeds voor de geest kan halen: “Weet jij hoe groot jij bent Bas?”, “Maar dat gaat zomaar niet!”.

Als ik denk aan een Sinterklaasfilm voor volwassenen, kom ik terecht bij Alles is Liefde uit 2007, die zich bovendien afspeelt in de mooiste stad van Nederland: Amsterdam. Het verhaal is vergelijkbaar met de Engelse kerstfilm Love Actually, die ik hieronder beschrijf. Het is dan ook niet gek dat Alles is Liefde ook een film is die ik zeker aanraad om de komende weken eens op te zetten. De film volgt vier koppels die allen zo hun problemen hebben in de liefde, en werkt toe naar pakjesavond. De cast bestaat onder andere uit Carice van Houten, Thomas Acda, Daan Schuurmans, Paul de Leeuw en Wendy van Dijk. Niet de minst bekende Nederlanders dus. Het is geen hoogstaande of originele film, maar wel een die je een echt Sinterklaasgevoel geeft. Love Actually 1024 pxOm van Sinterklaas over te gaan naar kerst – bij mij thuis de volwassen versie van Sinterklaas – gaat mijn hart sneller kloppen van één specifieke kerstfilm: Love Actually uit 2003. Deze film moet ik in ieder geval één keer gedurende de kerstmaand zien. Deze Engelse romantische komedie met een beetje drama, begint drie weken voor kerst en de laatste shot is een paar weken erna. De film vertelt het verhaal van acht verschillende koppels, maar via via zijn ze allemaal met elkaar verbonden. Op deze manier heeft Love Actually ook meerdere hoofdpersonen. Hugh Grant speelt de nieuwe premier van Engeland en heeft een oogje op een van zijn werkneemsters. Zijn zus wordt gespeeld door Emma Thompson die relatieproblemen heeft met haar man (Alan Rickman), maar in de tussentijd hulp biedt aan het personage van Liam Neeson die net zijn vrouw heeft verloren. Jamie (Colin Firth) komt er op de trouwdag van zijn vrienden Peter (Chiwetel Ejiofor) en Juliet (Keira Knightley) achter dat zijn vriendin vreemd gaat en vertrekt naar een Frans dorpje waar hij verliefd wordt op zijn Portugese huishoudster. In de tussentijd komt Juliet erachter dat haar goede vriend Mark (Andrew Lincoln) een oogje op haar heeft.

Zo kunnen we wel even verder gaan, maar het komt er op neer dat de diverse karakters met elkaar verbonden zijn en allen zo hun liefdesproblemen hebben. Uiteraard maken de problemen ruimte voor geluk wanneer het daadwerkelijk kerst is. Het is de ultieme liefdesfilm met een gelukkig einde. De intro waarin Hugh Grants personage een mooie boodschap overbrengt, belooft veel goeds. Met de Amerikaanse films New Year’s Eve en Valentine’s Day probeerde men het concept succesvol te kopiëren, maar beide konden bij lange na niet tippen aan Love Actually. De film heeft dan ook een uitstekende cast en een mooie soundtrack. Bill Nighly speelt overigens Billy Mack, het popidool uit Londen. Muppets Christmas CarolEen andere geweldige familiefilm en populaire kerstfilm is The Muppet Christmas Carol uit 1992. Deze film is een variatie op het immens bekende verhaal van Charles Dickens, waar de kersthater Scrooge bezoek krijgt van drie geesten. Deze variatie is extra leuk omdat het met de Muppet karakters is! Scrooge wordt gespeeld door Michael Caine en is wederom een bittere oude man die niet van kerst houdt. Op kerstavond komt het duo Marley en Marley langs om hem te vertellen dat hij vanaf die avond bezoek krijgt van drie geesten: uit het verleden, het heden en de toekomst. De Muppets laten hun zangkunsten horen en ze zijn gewoon ontzettend grappig. Ze geven bovendien een iets luchtigere sfeer aan het enigszins dramatische verhaal.

Naast deze films zijn er uiteraard tal van andere films om uit te kiezen. De jongere generatie kent vast meer leuke Sinterklaasfilms in plaats van mijn oude favorieten en ook op het gebied van kerstfilms is er veel te ontdekken. Vergeet vooral niet de altijd leuke Home Alone films en de diverse variaties op Scrooge. Laat ons weten welke films jou het ultieme kerst- en Sinterklaasgevoel geven!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.