Spinsel: Het kijken van slechte series

Ik ben een echte liefhebber van series en ik kijk er dan ook enorm veel. Natuurlijk resulteert dit ook in gesprekken met mensen over welke series ik dan kijk. Als ik er dan vervolgens een aantal opnoem, verbazen mensen zich er vaak over dat ik zulke ‘ slechte’ series kijk. Het gaat dan meestal om de wat meer intellectuele medemens die dit roept. Nou is er natuurlijk niet echt een definitie van een goede of een slechte serie maar ik denk wel aardig in te kunnen schatten waar de lijn ligt. Vandaag gaat mijn spinsel dus over ‘slechte’ series die ik erg leuk vind en ook vooral over waarom deze eigenlijk niet zo slecht zijn.

Om gelijk maar even te beginnen met de serie Scorpion. Misschien nog niet bij iedereen bekend, want deze is vrij nieuw. Het gaat over een team van superintelligente mensen die samen continu aan de slag zijn om de wereld te redden. Omdat deze nerds echter een totaal gebrek aan sociale skills hebben is er nog een extra teamlid in de vorm van een niet al te slimme vrouw die wel erg sociaal aangelegd is. De acteurs in deze serie zijn geen van allen goed te noemen en verder zit de serie ook niet echt goed in elkaar. Al met al echt een enorme flop. Ik was dan ook enigszins verrast dat er een tweede seizoen kwam. Verbaasd maar ook erg blij. Op de een of andere manier blijf ik deze serie toch leuk genoeg vinden om te kijken. Als zelf een soort van nerd zijnde spreekt het idee van super-nerds mij natuurlijk aan. Maar ook de totaal over de top acties kan ik toch wel waarderen. Overigens is een van de producers van de serie Justin Lin. Hij is vooral bekend van de Fast & Furious-reeks. Kijk de eerste aflevering van Scorpion eens en zeg dan dat je geen Fast & Furious-taferelen terug ziet. Snelle auto’s en vreemde acties met vliegtuigen. Gewoon heerlijk een avondje verstand op nul en vreemde nerds domme acties zien uitvoeren. Tja, ik vind het leuk.

3036367-poster-p-1-walter-obrien-hacking-for-good

Een andere guilty pleasure is NCIS Los Angeles. Een serie die ik al jaren lang aardig trouw volg en waar waarschijnlijk iedereen ooit wel eens een aflevering van gezien heeft. Wat maakt deze serie anders dan een CSI of Bones? Eigenlijk niets. Al dit soort ‘we bestrijden de misdaad’-series zijn wat mij betreft aardig het zelfde. Het is vaak maar net welke spelers je het waardeert en van welke serie je toevallig de meeste afleveringen (of de eerste aflevering) gezien hebt, die bepalen dat je zo’n serie gaat volgen. Het allermooiste van dit soort series is dat het vaak helemaal niet erg is als je een paar afleveringen mist. Een groot verhaal ontbreekt vaak en daarom zijn het van die heerlijk series om min of meer te volgen. Ik ben zelf een vrij trouwe volger die elke aflevering van NCIS LA gekeken heeft. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik ze vaak pas kijk als ik een keer tijd over heb en me af zit te vragen wat ik eens zal gaan kijken. Dan is er meestal een ‘oh ja’ momentje. (“Oh ja, ik heb nog een aantal NCIS LA afleveringen te kijken”).

Naast dat ik nog een aantal van dit soort series heb, kijk ik gelukkig ook nog wel een aantal goede series. Ik merk echter vaak dat ik daar toch iets meer voor moet gaan zitten. Neem een serie als Mr. Robot, een steengoede serie. Het vereist echter toch wel enig nadenken soms en dat wil je niet als je na een lange dag met een bordje op schoot op de bank ploft (Ja ik ben zo’n lui persoon). En dat is het grootste probleem met de zogenoemde goede series. Die series zijn vaak bedoeld om je aan het denken te zetten en zijn vaak precies zo ingewikkeld dat je echt op moet letten om de draad niet kwijt te raken. Het zijn vaak prima series die je echt wel gezien moet hebben. Series waarvan vaak niemand kan of durft te beweren dat ze niet goed zijn. Maar ze zijn gewoon niet altijd geschikt om te kijken.

mr-robot-christian-slater-usa

Een slechte serie, die is altijd geschikt om te kijken. Oké, misschien niet als je een groep intellectuele vrienden over de vloer hebt. Maar verder altijd geschikt. Sterker nog, hoe slechter de serie, hoe beter. Lekker tijdens het eten met je verstand op nul. Of terwijl je ondertussen je Facebook aan het checken bent. Of wat dacht je van als je een recensie aan het schrijven bent? Hoe slechter de serie hoe minder erg het namelijk is als je niet alles helemaal volgt. De serie wordt er waarschijnlijk zelfs beter van als je sommige delen mist. Uitermate geschikt dus om te multitasken of als je absoluut geen zin hebt om na te denken. Slechte series worden ook veel vaker herhaald op televisie en daarom kan het ook maar zo zijn dat je een avondje voor de televisie hangt en eerst een aflevering uit seizoen 6 kijkt om daarna een aflevering uit seizoen 1 voorgeschoteld te kijken. Misschien wat verwarrend af en toe, maar is het ook hinderlijk? Ik vind van niet.

Kortom, ik schaam me als recensent van films en series er helemaal niet voor dat ik dit soort slechte series kijk. Ik volg er een hele berg van en waarschijnlijk kijk ik meer slechte series dan goede, juist omdat ik er eigenlijk wel van kan genieten. Ik geniet er van als de misdaad aan het einde van de aflevering weer is opgelost of als er weer een wereldramp voorkomen is. Dat is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.