Spinsel: Serieverslaving struggles

Elke serieliefhebber kent het wel: de tijdelijke stops in het midden of aan het einde van een seizoen, en het lange wachten tot de serie eindelijk weer verder gaat. Maar wat moet je dan in de tussentijd kijken? Dan maar een leuke nieuwe serie opzoeken om mee te beginnen. Alleen, een hele week wachten tot de volgende aflevering duurt ook weer zo lang, dus zoeken we nog een serie, en nog een, en nog een… Uiteindelijk komt het er op neer dat je veel te veel series tegelijk aan het kijken bent omdat ze opeens allemaal weer tegelijk beginnen.

Ik ben zelf iemand die enorm veel series kijkt en heb er altijd veel last van dat ik het ene moment tien series tegelijk aan het kijken ben, terwijl het volgende moment alles opeens gestopt is en ik niets te kijken heb. Op dit moment zit ik ook weer in zo’n seriedip. Soms kan ik dat dan nog opvangen met films, maar naar mijn mening komen er maar weinig goede films (die ik niet al in de bioscoop gezien heb) uit op dit moment.  Dus hoe vul ik dan mijn twee vrije avonden en mijn weekend op, waarin ik normaal lekker op de bank plof voor een goede serie?

GOTHAM: Detective James Gordon (Ben McKenzie, L) and Edward Nygma (Cory Michael Smith, C) investigate a crime scene in the "Welcome Back, Jim Gordon" episode of GOTHAM airing Monday, Jan. 26 (8:00-9:00 PM ET/PT) on FOX. ©2015 Fox Broadcasting Co. Cr: Jessica Miglio/FOX

Tja, dan beginnen we maar weer aan een nieuwe serie. Twee weken geleden viel de keuze op Gotham, waar ik al veel goede verhalen over gehoord heb, maar ik had nog niet de tijd om deze serie te kijken. Heel seizoen één is ondertussen te kijken via Netflix en dus er stonden weer lekker 22 afleveringen van een goede nieuwe serie klaar. Dan denk je dus wel weer even de tijd op te kunnen vullen tot de andere goede series weer beginnen waar ik op aan het wachten ben, maar die 22 afleveringen zijn toch sneller gekeken dan je denkt. Hoe beter de serie, hoe meer ik ga binge-watchen en hoe minder slaap ik krijg. Af en toe zou je alleen daar al om voor een slechte nieuwe serie kiezen. Om het gebrek aan slaap tegen te gaan.

Als een serie te slecht is dan haak je natuurlijk al snel af, maar met afhaken heb ik ook een beetje moeite. Ik merk wel dat ik er in de loop van de jaren beter in word, ik train mezelf in afhaken, maar helemaal makkelijk gaat het nog niet. Het probleem bij series is vaak dat je toch gehecht raakt aan de personages, of het verhaal, of je bent zo’n persoon als ik die gewoon nieuwsgierig is naar hoe het verder gaat. En dan heb ik het niet alleen over het verhaal, maar ook over de ontwikkeling van de serie. Zouden de acteurs beter worden als ze hun rol beter leren kennen? Zouden de scriptschrijvers anders gaan schrijven naarmate de serie vordert?

Vaak merk je namelijk wel degelijk verschil in de eerste aflevering van een bepaalde serie en aflevering nummer zoveel. Ik vind het zelf altijd erg fijn als ik merk dat de personages gegroeid zijn, de acteurs helemaal in hun rol zitten en als ook het verhaal veel beter wordt. Ik voel me bijna een beetje plaatsvervangend trots. Helaas wordt er vroeger of later een hoogtepunt bereikt en dan kan het vaak niet anders dan dat de serie bergafwaarts gaat. En dat is eigenlijk het moment dat je moet afhaken, maar lukt dat dan nog? Zoals ik eerder al noemde wordt ik daar tegenwoordig steeds beter in. Misschien heb ik nu zo veel ervaring opgedaan dat ik gewoon sneller door heb dat het echt niets meer gaat worden met de serie, of ik ben gewoon sneller verveeld, of het aanbod nieuwe goede series is gewoon veel groter geworden.

the-walking-dead-episode-601-daryl-reedus-post-1600x600

Een serie waarbij het me nog net niet lukt om af te haken is The Walking Dead. Elke keer als ik denk dat ik er wel klaar mee ben en dat ik toch echt niet verder hoef te kijken, gebeurt er weer iets waardoor ik toch per se moet weten hoe het verder gaat. Volgens mij zijn de scriptschrijvers hier ondertussen in getraind en weten ze precies hoe veel slechte afleveringen ze kunnen schrijven voor de mensen afhaken. Zodra het limiet bereikt is gooien ze er opeens weer een paar goede afleveringen tussendoor en vervolgens zit ik weer aan de buis gekluisterd. Voorlopig blijft deze dus toch nog even in mijn serielijstje staan.

Een serielijst die best wel uitgebreid is op het moment, maar toch zijn er dan opeens weer van die periodes waarin er even niets verschijnt en je niets te kijken hebt. En dus zoek ik dan maar weer een nieuwe serie op waarvan er al een heleboel afleveringen uit zijn. Deze schiet ik er even in een razend tempo doorheen om er vervolgens achter te komen dat ook deze op dit moment gestopt is. En laten dan precies alle series weer tegelijkertijd beginnen. En probeer dan nog maar eens fatsoenlijk bij te houden van welke serie je nog wel of niet afleveringen moet kijken. En probeer maar eens genoeg vrij te zijn om ze allemaal te kijken. Je kan natuurlijk ook gewoon bij een paar series besluiten te stoppen met kijken of te bewaren voor later… maar dat is met mijn serieverslaving toch wel heel erg lastig.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.