Spinsel: Waar blijft die vervolgfilm?!

Afgelopen week kwam ik tot de ontdekking dat er een nieuwe film gaat komen in de Saw-franchise, ondanks dat de zevende film zes jaar geleden “The Final Chapter” heette. Deze nieuwe film gaat Saw: Legacy heten, maar dat is eigenlijk ook zo’n beetje alles wat erover bekend is. Het kan dus nog alle kanten op en het hoeft daarmee niet eens per se iets maken hebben met de originele reeks, in die zin dat het gewoon een spin-off is. Toch hoop ik persoonlijk dat het gewoon een pre- of sequel wordt, want volgens mij valt er nog genoeg toe te voegen aan het verhaal dat we tot nu toe kennen.

Maar goed, naar aanleiding van dit bericht herinnerde ik me er weer aan dat er nooit een tweede vervolgfilm is verschenen voor een van mijn favoriete horrorfilms van het afgelopen decennia. Ik heb het over The Collector uit 2009 en het toeval wil ook dat deze film oorspronkelijk bedacht was als een prequel voor de Saw-films. In 2012 verscheen The Collection, die daar verder gaat waar de eerst film ophoudt. Nou laten beide films je achter met genoeg vragen, want wie is nou die maniak en wat zijn achtergrondverhaal, maar daar krijg je niet echt antwoord op.

In het verhaal kom je wel wat dingen te weten over de man die het leven van ex-inbreker Arkin op zijn kop zet, maar zeker gezien het einde van de tweede film schreeuwt deze reeks gewoon nog om een derde film. Daar leek destijds ook sprake van, maar nu vier jaar later is er niets over bekend en ik heb inmiddels de hoop laten varen dat we het gezicht van de sadistische verzamelaar ooit nog te zien krijgen. Waarschijnlijk zullen het niet heel veel mensen zijn die dat net als ik erg jammer vinden, want volgens mij zijn deze twee horrorfilms behoorlijk ondergewaardeerd. Beide films hebben dan ook alleen een dvd-release gehad hier in Nederland, terwijl ze eigenlijk absoluut een plekje op het witte doek verdienen.

collector2

Nou is dat natuurlijk lang niet het enige voorbeeld van een filmreeks waarvan een langverwachte vervolgfilm uiteindelijk nooit komt, maar misschien moeten we daar wel juist blij mee zijn. Uiteindelijk weten sequels maar zeldzaam beter te zijn dan hun voorganger, want hoe groot is de kans nou eigenlijk dat een derde film in de The Collector-reeks mij tevreden stelt? Het wordt namelijk wel verdomd lastig om nog met een geloofwaardig nieuw hoofdstuk in het verhaal te komen, dat ook nog eens spannend, verrassend en origineel is. En als dat al mogelijk is, is het nog maar steeds de vraag of het dan in de smaak valt.

Dus hoe graag ik ook nog wel een vervolgfilm zou willen, misschien is het maar beter dat de filmmakers het bij twee goede films houden en niet het risico lopen dat de fans achter blijven met een tegenvallende vervolgfilm. Zo heeft elke filmliefhebber denk ik wel een filmserie waar je eigenlijk nog weel nieuwe film van wilt zien, maar van de andere kant ook weer niet. Stiekem ben ik ook wel erg benieuwd wat de nieuwe Saw-film moet gaan worden, maar aangezien we in 2010 al afscheid hebben genomen van die franchise, vind ik eigenlijk niet dat een achtste film nu nog nodig is.

Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.