Spinsel: Wie is de Mol 2016

Afgelopen zaterdag keken bijna drie miljoen mensen naar Wie is de Mol. De mol van 2016 werd ontmaskerd. Normaal is dit voor de ‘molloten’ eindelijk de ontknoping van weken theorieën delen met anderen op internet. Toch was er dit jaar iets eigenaardig aan de hand, want de ontknoping die men wilde kwam maar niet eigenlijk. De oorzaak? Een te doorzichtige mol of de regie die het volledig heeft verknald.

Klaas van Kruistum werd afgelopen zaterdag onthuld als de mol, maar voor velen kwam dit niet eens een verrassing. Dit werd al snel duidelijk in de eerste aflevering toen Art de mol ging briefen. Zo werd Klaas aangewezen toen Art het er over had dat de mol op de achterkant staat van alle biljetten. Dat in combinatie met de afleveringstitel ‘wijsmaken’ maakte een link al snel te leggen. Daarnaast leek Art ook omhoog te moeten kijken bij de mol, wat er al duidde dat het een lang persoon is. Ook voor mij was dit een teken dat ik moest gaan zoeken naar een lang iemand, ondanks dat ik ook op Tim en Cecile zat als mol. Maar ach, de eerste aflevering is te verwaarlozen toch?

Waar het echt volledig de mist in ging was toch wel de tweede aflevering waarin oud-mollen het gingen hebben over de identiteit van de mol. De titel was ‘Het laatste woord, letterlijk’. Al snel bleek dat de begin- en eindletters van de laatste woorden die de oud-mollen uitspraken een zin vormden, namelijk: “Mol cf Klaas”. Oftewel, de mol staat gelijk aan Klaas. In de tweede aflevering was dus eigenlijk al overduidelijk dat Klaas de mol was en daar hebben we de regie voor te bedanken. Overigens had ik dit nog niet ontdekt tijdens de aflevering, maar wel na afloop. Ik geloofde het gewoon niet. Waarom niet? Het was gewoon te overduidelijk dat hij de mol was en dat zou het programma niet toelaten, toch?

302

Maar niets is was het lijkt bij Wie is de Mol en ook dit jaar werd er veel door onze strot geduwd, zoals de uitspraak “het spel verandert niet voor je ogen, maar achter je rug”. Dit had er mee te maken dat de ruggen van de verdiende bankbiljetten samen een mozaïek van de mol vormden. Dit jaar werden deze biljetten ook gedeeld door de mol op Twitter. Dus zodoende kon je ook al snel ontdekken wie de mol was, sneller dan de kandidaten in ieder geval. Alleen Cécile was zo slim geweest om er een patroon in te ontdekken, ze mocht alleen naar huis diezelfde aflevering nog. Maar wat deden de andere kandidaten achteraf? Helemaal niets! Cécile had hen nog zo goed op weg geholpen, maar ik krijg het idee dat de regie hen een verbod heeft opgelegd om een verband te leggen.

Het is niet alleen aan de regie hoor dat de mol al vroeg ontdekt werd. Klaas maakte het er zelf ook niet beter op met zijn domme acties. Iets waar ik mij achteraf aan erger is dat hij telkens alleen gelaten wordt, zoals in de opdracht waarbij hij de kist gaat opmaken en daar een klein bedrag uit de kist haalt. Er zat veel meer in die kist en de andere kandidaten gaven al aan dat het wel weinig geld is. Maar als velen al zo op Klaas zaten als mol, dan ga je toch juist die kist nog eens controleren? Ook in latere opdrachten werd alleen maar meer bevestigd dat Klaas de mol was. Annemieke die hard naar hem roept, omdat hij bij een tablet stond met een geldbedrag dat in de min ging. Klaas doet eerst alsof hij het niet hoort, om vervolgens verward te doen over waar die tablet staat, zodat er uiteindelijk ‘mingeld’ wordt verdiend. Dit soort acties maakte Klaas al snel verdacht, maar ook wederom de regie die ervoor zorgde dat vele hints té duidelijk waren. Ik denk dat we in iedere aflevering wel minimaal twee kruizen gezien hebben die slaan op Klaas van Kruistum.

Dit seizoen ben ik erg teleurgesteld in Wie is de Mol. Dit komt mede doordat de kandidaten ook niet erg leuk waren. De enige kandidaat die dit seizoen het meest opmerkelijk was, was toch wel Ellie Lust. Maar ook die maakte zich verdacht als mol. Ze gaf zaterdagavond aan dat ze wel merkte dat de kandidaten Airen en Taeke gevoelens hadden voor elkaar, maar de mol ontmaskeren? Nee dat lukte haar niet, zelfs niet toen ze Klaas aansprak en hem er naar vroeg of hij de mol was. Klaas had geluk, ze geloofde hem op zijn grijsgroene ogen. Ik mag toch hopen dat zij een nieuwe training heeft gevolgd in het herkennen van leugens, want anders zijn veel criminelen nu veilig en komen zij met veel dingen weg. Maar nu iets positiefs over Ellie Lust, want wat hebben wij toch gelachen om haar. Als ik nu iemand bel probeer ik mij te houden aan de etherdiscipline. En we zoeken vanaf nu enkel met de klok mee, want dat doen zij bij de politie ook. Ik denk alleen dat de regie Ellie iets is vergeten te vertellen, want een mol bij Wie is de Mol leeft niet onder stenen. Maar desondanks hebben we wederom moeten lachen toen zij als een bezetene ging zoeken onder stenen naar vrijstellingen en jokers. En dat terwijl de meest waardevolle informatie elders te vinden was, maar zoals Ellie al aangaf, zij luisterde gewoon met haar rechteroor naar de achtergrondgeluiden.

hint5

Wederom, ik ben erg teleurgesteld in Wie is de Mol dit jaar. De mol Klaas was te overduidelijk, maar toch durfde ik mijn punten in de Wie is de Mol-app niet volledig in te zetten op hem. Ik had het kunnen doen en dan was ik veilig geweest. Als we kijken naar onze Wie is de Mol-poule, dan heeft meer dan de helft alles ingezet op Klaas. Niemand is meer gaan spreiden en vijf mensen hadden of op Annemieke of Tim. Ik geloofde niet in Klaas omdat het te duidelijk was en zette in op Tim, wetende dat dit toch niet klopte. Met heel mijn hart hoop ik dat de programmamakers het volgend jaar anders gaan aanpakken. Het zestiende seizoen van Wie is de Mol leek een remake waarbij de spelregels opnieuw werden uitgelegd, zodat mensen die Wie is de Mol voor de eerste keer gingen kijken het ook snapten. Desondanks hebben we veel gelachen en hebben vijftien mensen meegedaan aan onze poule in de Wie is de Mol-app. Misschien was dat wel het lichtpuntje van dit seizoen. Volgend jaar is Wie is de Mol er weer op zaterdagavond en dan zal ik weer klaar zitten en dit keer wel met pen en papier om cijfers te noteren.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.