The Batman

Summary
Als de ene politicus na de andere op sadistische wijze wordt vermoord en er enkel een cryptische aanwijzing voor Batman achterblijft op de plaats delict, komt deze burgerwacht in actie. Hij duikt in de onderwereld in een poging de seriemoordenaar op te sporen. Robert Pattinson kan goed acteren, maar zet helaas niet zo’n overtuigende Batman neer als zijn voorgangers. De film heeft iets weg van een detective en de duistere sfeer komt goed naar voren. The Batman overtreft zijn voorgangers bij lange na niet, desondanks zullen fans deze film wel weer weten te waarderen.
6.5

Een seriemoordenaar in Gotham City kiest steeds iemand uit de politiek uit als zijn volgende slachtoffer. Zij worden op sadistische wijze om het leven gebracht en de moordenaar laat alleen wat cryptische aanwijzingen achter voor Batman. Als burgerwacht komt hij in actie en duikt hij in de onderwereld van zijn stad. Zijn zoektocht leidt hem dichter bij huis dan hij had verwacht.

Van solo-project naar Hollywoodfilm

Voor The Batman neemt Matt Reeves (bekend van Dawn of the Planet of the Apes) het stokje over van Christopher Nolan. Oorspronkelijk zou het schrijven van het script, de regie van de film én de hoofdrol van Batman op de schouders van Ben Affleck rusten. Al snel bleek dat dit iets te ambitieus was, waardoor hij het regisseren aan Reeves overliet. Later stapte hij ook terug als acteur voor de rol en werd deze aan Robert Pattinson gegeven.

Naast Pattinson, die de hoofdrol van Bruce Wayne en Batman heeft, zijn er ook rollen in de film voor Zoë Kravitz, Paul Dano, Andy Serkis, Jeffrey Wright, John Turturro, Peter Sarsgaard, Jayme Lawson, en Colin Farrell. Kravitz neemt de rol van Selina Kyla op zich, zij staat ook wel bekend als Catwoman. Wayne’s butler genaamd Alfred Pennyworth wordt gespeeld door Andy Serkis en Jeffrey Wright speelt inspecteur James Gordon.

Heel cinematisch, weinig verhaal

Tijdens het eerste uur van de film wordt er voornamelijk een duistere sfeer gecreëerd en zit er maar weinig verhaal in. Het duurt dan ook behoorlijk lang voordat het plot eindelijk op gang komt en het interessant begint te worden. De sfeer van de film is wel heel cinematisch. De onderwereld, bestaande uit maffiabazen en drugskartels in tweederangs nachtclubs, wordt zeer overtuigend weergegeven. The Batman zit niet boordevol vechtscenes, maar bevat er wel genoeg om een actiefilm genoemd te kunnen worden.

Het is ook opmerkelijk dat we in deze film Bruce Wayne meer in beeld zien als zijn alter ego dan als zichzelf. De film doet wat dat betreft de titel zijn eer aan. Zeker in het begin kan dit je wenkbrauwen omhoog doen laten gaan. Robert Pattinson zet een extra zware stem op in het al weinige dialoog dat hij krijgt. Hierdoor lijkt het alsof er een typetje wordt gespeeld en er niemand normaal kan praten in deze film. Gelukkig blijkt later dat dit niet het geval is en er ook goed geacteerd wordt. Helaas voor hem was zijn optreden nog niet heel overtuigd en blijven zijn voorgangers toch wel beter in het vertolken van Batman.

Het verhaal doet vermoeden dat Batman als burgerwacht wordt gedeugd of zelfs gewaardeerd. Zeker aangezien de politiecommissaris hem verschillende keren toelaat op een plaats delict. Batman wordt meer als detective neergezet. De invloeden van detectivefilms uit de jaren ’70 komen hierin goed naar voren.

Ondanks dat Batman nu door een andere acteur wordt vertolkt, begint het verhaal niet van voor af aan zoals bij de Spiderman franchise wel het geval is. Er wordt beweerd dat je deze film als losstaand deel kunt bekijken zonder zijn voorgangers te hebben gezien. Toch is het aan te raden om eerst de voorgaande Batman films te kijken voordat je deze aanzet, zodat je het hele verhaal begrijpt. Veel belangrijke achtergrondinformatie wordt namelijk niet herhaald. Hierdoor mis je een groot gedeelte van het personage en wie Bruce Wayne echt is en waarom hij zo is geworden. The Batman overtreft zijn voorgangers bij lange na niet, desondanks zullen fans deze film wel weer weten te waarderen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.