The Exorcist: Believer

Samenvatting
The Exorcist: Believer is een prachtig vervolg op het eerste deel, maar blijft qua sfeer daar ook te veel in hangen. Hierdoor wordt de film nooit echt eng en voelt het erg voorspelbaar aan. Toch weten de jonge actrices de film goed te dragen en is het een genot om naar hen twee te kijken. De extra's maken ook veel goed en zorgen voor nog wat extra nagenieten.
7

We schrijven 1973, het jaar waarin de filmwereld werd opgeschrikt door een nieuwe film genaamd The Exorcist. Het begin van een populaire genre. The Exorcist was de eerste horrorfilm die ook genomineerd werd voor een Oscar-award en wordt nog steeds door veel journalisten gezien als de beste horrorfilm ooit. Waarom heeft het dan vijftig jaar moeten duren voordat er een direct vervolg was? Het maakt niet uit, The Exorcist: Believer is eindelijk hier!

Een jarenplan

Het is niet zo dat er de afgelopen vijftig jaar is stilgezeten door de studio als het gaat om The Exorcist. Door de jaren heen zijn er wel wat vervolgen geweest en deze zijn ook meegenomen in het verhaal. Toch wordt The Exorcist: Believer gezien als de directe opvolger van het origineel uit 1973. Opmerkelijke keuze, want in de tussentijd zijn er wel andere films dus verschenen zoals The Exorcist II, The Exorcist III en The Exorcist: The Beginning. Al is die laatste eerder een film waarbij naar het begin wordt gekeken en daarmee niet echt een vervolg is. Toch besloot de studio Morgan Creek Entertainment dat zij een reboot wilde maken van de franchise.

Een reboot, oude koek in een nieuw jasje? Daar dachten ze toch anders over bij Morgan Creek Entertainment en Blumhouse Productions. Want eind dat jaar kwam het bericht dat zij gingen voor een nieuwe trilogie dat een direct vervolg zou zijn op de film uit 1973. Een nieuw verhaal met veel bekende elementen. Maar waar moet je dan aan denken? In ieder geval een nieuw verhaal met herkenbare punten.

The Exorcist: Believer Katherine Church

Vijftig jaar later

Het verhaal speelt zich af zoveel jaar later en heeft geen direct verband met het verhaal uit het origineel. Fotograaf Victor Fielding is met zijn zwangere vrouw Sorenne op huwelijksreis in Haïti terwijl daar een aardbeving plaatsvindt. Sorenne is zwaargewond en daar moet Victor de belangrijkste keuze ooit maken: zijn vrouw redden of zijn kind. Hij kiest om zijn kind te redden en zo springt het verhaal dertien jaar later en heeft hij het geloof verloren.

Stilzitten zit er niet bij, want zijn dochter, Angela, en haar beste vriendin, Katherine, besluiten om met seance om Angela’s moeder op te roepen. Wat volgt is een zoektocht naar de vermiste meisjes die na drie dagen gevonden worden in een schuur. De grote vraag is wat er met ze gebeurd is en hoe zij met de situatie moeten omgaan. Een situatie die steeds meer uit de hand lijkt te lopen.

The Exorcist: Believer Barn

Oud en nieuw

Voor The Exorcist: Believer is gekozen voor een voornamelijk nieuwe cast. De meest opmerkelijke keuze is dat voor Victor Fielding is gekozen voor acteur Leslie Odom Jr.. De reden dat deze keuze opmerkelijk is, is omdat hij voornamelijk een musicalster is. Zo won hij bijvoorbeeld een Tony-award voor zijn rol in de musical Hamilton. De reden waarom toch voor hem gekozen is, is omdat hij zelf heeft aangegeven dat hij een rol wilde spelen in deze film. Dit doet hij overigens zeer overtuigend en zeker niets op aan te merken. Waar ook niets op aan te merken is zijn de rollen van de jonge meisjes, Angela en Katherine.

Deze worden gespeeld door Lidya Jewett en Olivia O’Neill. Jewett is al flink aantal jaar actief en heeft dus de nodige ervaring om zo’n rol te kunnen dragen. O’Neill daarentegen heeft totaal geen ervaring en dit is zelfs haar eerste rol en dan gelijk een heftige. Het is daarom dan ook erg knap hoe zij deze rol ook weet te dragen. De chemie tussen haar en Jewett is erg sterk. Een andere bijzondere rol is die van Ellen Burstyn. Zij vertolkt de rol van Chris MacNeil, een rol die zij vijftig jaar geleden ook al vertolkte. Het is fijn om te zien dat er voor haar ook plek is in dit verhaal.

The Exorcist: Believer Angela

Gemengde gevoelens

The Exorcist: Believer borduurt qua gevoel verder op wat al bekend is van de franchise. Het nadeel hieraan is dat het niet altijd echt eng gaat worden. Je kunt zelfs spreken dat het best voorspelbaar aanvoelt. Het blijft hangen aan een concept van 1973 en dat voldoet gewoon niet meer aan de hedendaagse standaarden van een paranormale horrorfilm. Dus mocht je met die insteek deze film induiken, dan ga je bedrogen uitkomen.

Wat wel goed werkt in deze film is hoe de jonge dames bezeten zijn. Je ziet ze langzamerhand echt aftakelen en de verwondingen passen ook echt bij hun gedragingen. Daardoor krijgt de film toch wel een beetje die nare sfeer die je kunt verwachten. Het is echter wel een groot risico om de film zo te laten leunen op twee jonge dames.

The Exorcist: Believer Exorcism

De extra’s

Er zijn zat extra’s op de blu-ray-versie die gebruikt is voor deze recensie. Een mooie introductie naar de personages en diens acteurs. Vooral een kijkje hoe de jonge dames zo lang in de make-up zitten. Daar wordt wat extra aandacht aan besteed om te benadrukken hoe knap het is dat zij zo een film weten te dragen. Een andere mooie extra is de reünie van twee geliefde personages en hoe geheimzinnig dat werd gehouden. Daarnaast wordt er nog stilgestaan bij hoe een exorcisme eruit ziet en de verschillende fasen van bezeten zijn.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.