The Last of Us – Seizoen 1

Summary
The Last of Us laat precies zien waarom sommige videogames geen film nodig hebben, maar juist een televisieserie. Neil Druckmann en Craig Mazin weten een uitzonderlijk verhaal nog beter te maken voor jouw televisiescherm. Met negen afleveringen voelt het nooit te lang aan en de chemie tussen Pedro Pascal en Bella Ramsey als Joel en Ellie is gewoon geniaal. Een betere casting was eigenlijk niet mogelijk. De extra's die de blu-ray-versie bevat zijn interessant om te kijken. The Last of Us is het kijken waard en ook het wachten op het tweede seizoen.
9.5

The Last of Us is eindelijk fysiek uit en dus kan iedereen er van gaan genieten. Eerder schreven wij al een artikel waarom The Last of Us zo goed was. Tijd om daar nu wat dieper in te duiken.

The Last of Us

Te beginnen bij het begin. The Last of Us is gebaseerd op een videogame genaamd The Last of Us en ontwikkeld door de ontwikkelaar Naughty Dog. Er is een mysterieus virus ontstaan dat mensen veranderd in soort van zombies. Er is echter een meisje dat immuun is voor het virus en zij moet naar een groep gebracht worden om te kijken of zij de mensheid kan redden. Een standaardverhaal wat wel dieper ingaat op de familiaire banden en hoe zwaar het is om te overleven in zo’n wereld. De videogame The Last of Us is daarmee gewoon erg populair. Zo populair dat een jaar geleden het eerste deel opnieuw werd uitgebracht. Twee jaar daarvoor kwam nog het uitstekende The Last of Us Part II uit en scoorde hoge cijfers.

In 2013 werd de ontwikkeling aangekondigd als verfilming van de videogame. Echter duurde en duurde het maar en kwam de samenwerking tot een einde in 2019. Uiteindelijk hebben zij het licht gezien en werd in 2020 aangekondigd dat The Last of Us wederom groen licht had gekregen, maar dit keer als een televisieserie.

The Last of Us Pedro Pascal Bella Ramsey

Druckmann en Mazin

Vanaf de aankondiging in 2013 was er één man die betrokken was bij het project en dat was Neil Druckmann. Druckmann is de schrijver en creatieve director bij Naughty Dog als het ging om The Last of Us. Het is daarom ook geen verrassing dat hij ook aan het roer zou staan van eerst de film en uiteindelijk de televisieserie. Hij werd bijgestaan door de man die de belangrijkste beslissing maakte, namelijk geen gameverfilming maar een televisieserie. Deze man is schrijver Craig Mazin. Mazin kreeg onder andere Emmy-award in 2019 voor de hitserie Chernobyl.

In 2018 kreeg Mazin van PlayStation Productions een lijst onder ogen met videogames die in potentie een televisieserie konden krijgen. Hij zag op die lijst dat The Last of Us gepland stond voor een film, terwijl hij een televisieserie een betere match vond. Hij ontmoette Druckmann en hij was het ermee eens en een week later waren zij bij HBO om dit idee te pitchen. Daar waren ze onbekend met de videogame en het succes ervan. Echter niet onbekend met Mazin zijn werk, want eerder had hij Chernobyl gemaakt voor HBO. Zodoende kreeg The Last of Us groen licht en verscheen het eerder dit jaar op HBO Max.

The Last of Us Ellie Tess

Een net zo indrukwekkend verhaal

Samen zijn Druckmann en Mazin verantwoordelijk voor het schrijven van het verhaal. Daarbij was wel de nadrukkelijke wens van Druckmann om het origineel verhaal zo intact mogelijk te houden. Toch zijn er een aantal momenten aangepast. In de videogame verspreidt het virus zich door gebeten te worden of door sporen in de lucht. Omdat het niet echt fijn is om geregeld naar mensen te kijken in een gasmasker, is ervoor gekozen om de verspreiding aan te passen. Zo kan het virus ook oraal overgebracht worden. Voor de rest is het verhaal wel zoals in de videogame. Hoofdpersoon Joel raakt tijdens het ontstaan van de pandemie zijn dochter kwijt en twintig jaar later is hij samen met zijn levenspartner Tess verantwoordelijk voor het smokkelen van goederen. Echter krijgen zij de opdracht om op een dag het meisje Ellie te smokkelen naar veiligheid om misschien wel de wereld te redden omdat zij immuun is.

Druckmann en Mazin blijven dus dicht bij het origineel verhaal en dat is zeker ook geen ramp. Want waarom zou je een succesverhaal aanpassen? Toch zijn er een aantal momenten aangepast. De belangrijkste reden daarvan is de derde aflevering waarin Joel en Tess de excentrieke Bill en Frank ontmoeten. In de videogame ontmoeten we Bill en zien we Frank alleen als hij zichzelf opgehangen heeft. In de televisieserie krijgen we juist meer te zien over Bill en Frank en dat was een van de mooiste afleveringen dit seizoen. Ook de uitbreiding van het spel, Left behind, krijgt een eigen aflevering richting het einde. Hiermee staat het verhaal zo ijzersterk en weet het gamers die bekend zijn met de videogame en niet-gamers te verenigen.

The Last of Us Bill Frank

De perfecte cast

De casting van de belangrijkste personages, Joel en Ellie, is gewoon perfect. Pedro Pascal als Joel is gewoon perfect. Hij heeft zeker ruime ervaring met rollen als in Game of Thrones en The Mandalorian. Maar zijn rol kan alleen maar versterkt worden door een perfecte Ellie. En voor die rol hebben zij gekozen voor Bella Ramsey. Ook zij heeft een belangrijke rol mogen spelen in Game of Thrones en Becoming Elizabeth. De chemie die beide acteurs met elkaar hebben is best eng om te aanschouwen. Wat je ziet in de videogames, dat zie je terug in de televisieserie. Je leeft met ze mee en ook individueel weten ze geregeld te schitteren.

Ondanks dat het verhaal voornamelijk draait om hen zie je ook geregeld wat bijrollen die indruk weten te maken. Zo is de rol van Merle Dandridge als Marlene ook heel indrukwekkend. Dit komt voornamelijk omdat zij ook Marlene heeft ingesproken voor de videogame. Zij keert daarmee dus terug naar een rol die zij ook door en door kent. En zij is niet de enige bekende die een bijrol speelt in de televisieserie. Troy Baker speelt richting het einde de rol van James die jaagt op Ellie. Troy Baker is voornamelijk bekend voor zijn rol als Joel in The Last of Us. Huh? Inderdaad, hij heeft Joel ingesproken voor de videogame. En ook zijn metgezel, Ashley Johnson speelt een belangrijke bijrol in de laatste aflevering. Zij sprak Ellie in de videogame. Een speciale vermelding toch wel voor Nick Offerman die de rol speelt van Bill in aflevering drie. Hij heeft immers ook een nominatie op zak nu voor een Emmy voor beste bijrol in een dramaserie.

Bomvol extra’s

De extra’s die de blu-ray-versie bevatten zijn zeker het kijken waard. Zo is iedere aflevering voorzien van een kijkje achter de schermen en het tot stand brengen van dat verhaal. Een aantal extra’s nemen je als kijker mee naar hoe iconische momenten uit de videogame naar het scherm vertaald zijn. Het is prachtig om te zien waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn, zoals het verhaal van Bill en Frank. Een andere interessante extra is dat er dieper ingegaan wordt op de materie rond het virus. Is zoiets ook in het echt mogelijk? Erg interessant voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar of zoiets mogelijk is. Een ander interessante extra zijn toch wel de video’s waarbij je de cast leert kennen, maar vooral hoe de chemie van het scherm afspat als Pascal en Ramsey niet in hun rol zitten.

Al met al is dit eerste seizoen van The Last of Us gewoon geweldig. Het is daarom ook geen verrassing dat The Last of Us is genomineerd voor vele awards als beste televisieserie. Zo heeft het vijf Primetime Emmy-nominaties te pakken waaronder beste televisieserie, beste acteur en actrice in een drama serie en, zoals eerder gemeld, voor beste bijrol in een drama serie. Het verhaal blijft trouw aan wat je als fan van de videogame al kent en weet het zelfs hier en daar te voorzien van verdieping. En uiteraard, de clickers zijn als monsters ook echt verschrikkelijk om aan te zien en dat is dan juist een positieve noot. Ze zijn nog angstaanjagender dan in de videogame. Druckmann en Mazin weten precies wanneer zij wat willen introduceren. Zoals Druckmann zelf al omschreef tijdens een extra, hij had er soms spijt van dat hij bepaalde dingen niet bedacht tijdens het maken van het videospel.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.