The Matrix Resurrections

Samenvatting
Na bijna twintig jaar komt er een nieuw deel uit in het universum van The Matrix. The Matrix Resurrections speelt zich zestig jaar na de gebeurtenissen uit The Matrix Revolutions af. Die film was al een dieptepunt, maar The Matrix Resurrections gaat daar overheen. Het verhaal is meer niet dan wel te volgen en de actie is ook veel minder aanwezig. Neil Patrick Harris weet als slechterik wel te schitteren. Overigens doen de andere acteurs zeker niet onder, maar niemand weet deze film te redden.
3

The Matrix Resurrections

In 2003 verscheen The Matrix Revolutions, het tot voorkort laatste deel in de The Matrix-filmreeks. Helaas was die film geen daverend succes. De serie begon sterk met The Matrix, maar de filmreeks werd al minder vanaf het tweede deel (The Matrix Reloaded). Waarschijnlijk was het daarom goed dat dat het einde was van de filmreeks. Toch zag Warner Bros. er wel goud in, want jarenlang heeft de studio de Wachowskis-zusters gevraagd om een nieuw deel. Echter zagen zij daar geen heil in, want er was immers al genoeg te beleven in het universum van The Matrix. Zo was er de game The Matrix Online en volgens de zusters was dat het vervolg op de franchise. Desondanks bleef de studio het ieder jaar proberen.

Toch was er een kantelpunt in 2019. Lana Wachowski verloor dat jaar drie belangrijke personen, namelijk haar beide ouders en haar beste vriend. Zij bedacht een verhaal waarbij Neo en Trinity bij elkaar kon blijven om zo om te gaan met het verlies van haar dierbaren. Zij ging ermee naar Warner Bros. en zij zagen daar wel iets in. Daarmee werd het vierde deel, The Matrix Resurrections een feit. Negentien jaar na dato van de laatste film schittert The Matrix dus weer op het witte doek.

Keanu Reeves Matrix

Lana Wachowski

Voor The Matrix Resurrections is alleen Lana Wachowski teruggekeerd. Het is haar persoonlijke verhaal en daarmee blijft de reeks wel binnen wat de zussen oorspronkelijk hebben neergezet. Samen met haar zus Lily was zij verantwoordelijk voor het The Matrix-universum. Na dit project zijn zij aan de slag gegaan met andere indrukwekkende projecten. Zo schreven zij het verhaal voor V for Vendetta, namen zij de regie van Jupiter Ascending op zich en bedachten zij voor Netflix de serie sense8.

Matrix Resurrections

Zestig jaar later

Het verhaal in The Matrix Resurrections speelt zich zestig jaar na de gebeurtenissen in The Matrix Revolutions af. Neo zit samen met Trinity vast in de matrix en beiden zijn zich daar niet bewust van. Neo is een videospelontwikkelaar geworden met de The Matrix-game als zijn grootste project. Trinity is een huismoeder geworden die lekker knutselt aan motoren. Na zestig lange jaren slaagt een jonge vrouw genaamd Bugs erin om in de matrix een code te ontdekken die doet denken aan het verleden. Zo slaagt zij er in om Morpheus en uiteindelijk ook Neo op te sporen.

Neo ontwaakt en komt erachter dat Trinity ook nog steeds leeft. Hij wil er alles aan doen om haar te bevrijden. Echter is dit niet al te makkelijk, want Trinity leeft een goed leven in de matrix en oude gevaren liggen ook nog op de loer.

Matrix Resurrections Bugs

Ingewikkelde overgang

Als je de vorige delen gezien hebt, dan snap je heel goed wat de matrix is. Wat je niet snapt is hoe alles nu heeft kunnen gebeuren. In Revolutions gingen Trinity en Neo immers dood op het einde, hoe hebben zij het uiteindelijk weten te overleven? Gelukkig krijg je daar langzamerhand wel een antwoord op, maar echt bevredigend is het niet. Het verhaal is zelfs warrig te noemen op het begin en het wordt er richting het einde niet echt beter op. Dat is de grootste tekortkoming aan het verhaal in The Matrix Resurrections. Nu is het zo dat de voorgaande delen ook geen denderend verhaal hadden, maar het was nog wel te begrijpen.

Het probleem ligt hem niet alleen in het verhaal. The Matrix staat erom bekend dat er veel gevochten wordt en dat er keiharde actie inzit. Ook dit is minder in dit deel, misschien komt het omdat de acteurs wat roestiger zijn geworden? Die paar actiescènes die er zijn, zijn wel leuk, maar overtreffen niet die van de vorige delen. Dat hoeft geen ramp te zijn als het verhaal goed is, maar zoals eerder gezegd is dat ook tegenvallend.

Matrix Resurrections shooting

Oude bekende, nieuwe generatie

Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss hebben altijd gezegd te willen terugkeren naar deze franchise. Zij hebben woord gehouden en zijn beiden weer aanwezig in hun rollen als Neo en Trinity. De chemie tussen beiden is nog steeds aanwezig op het witte doek. Hun momenten voelen mierzoet aan, maar daar is niets mis mee. Er is ruimte gemaakt voor een nieuwe generatie acteurs die de gok wagen in dit avontuur. Zo wordt Morpheus niet gespeeld door Lawrence Fishburn, maar door de acteur Yahya Abdul-Mateen II. Deze acteur speelde al eerder in films als Aquaman en The Trial of the Chicago 7. Voor deze laatstgenoemde film werd voor veel awards genomineerd, waarvan hij er veel won.

De uitzonderlijkste rol is toch die van het personage Bugs, gespeeld door actrice Jessica Henwick. Zij is nog niet doorgebroken op het witte doek, maar ze geniet wel veel bekendheid in de televisiewereld. Zo speelde zij Colleen Wing in onder andere The Defenders en Iron Fist. Haar personage zorgt ervoor dat Neo ontdekt wordt. Zij doet je vooral denken aan het personage Morpheus uit de vorige delen. Een ander noemenswaardig personage is The Architect, gespeeld door Neil Patrick Harris. Deze acteur heeft geen introductie nodig gezien hij al zoveel op zijn naam heeft staan. Zijn rollen zijn vaak van komische aard en dat maakt zijn rol nu interessant. Hij speelt de slechterik en doet dat op een heerlijke manier. Zijn rol maakt het ook allemaal net even iets draaglijker.

Matrix Resurrections car

Hopelijk nu echt het einde

The Matrix Resurrections zou nu echt het einde moeten zijn van deze reeks. Het einde laat je wel achter met het idee dat er nog meer aan kan komen. Zo is nog steeds onduidelijk wat er allemaal in die zestig jaar heeft plaatsgevonden. Wie weet geven ze bij Warner Bros. daar ooit nog een eigen invulling aan. Als we Lana Wachowski mogen geloven is dit echt het einde van The Matrix, maar dat zeiden ze ook na The Matrix Revolutions. De hoop is in ieder geval dat het inderdaad hierbij blijft, want met Resurrections hebben ze de dalende lijn voortgezet.

Matrix Resurrections
Matrix Resurrections
Secrets, philosophy and implications
Score 0.0 van 5 sterren.
€10,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.