The Northman

Summary
The Northman doet wat je er van kunt verwachten. Brute actie en veel bloed. Daarnaast heeft het alleen wel een best matig verhaal en is niet iedere acteur even krachtig. Daarmee is The Northman vooral vermakelijk om te kijken, maar zal het geen verpletterende indruk achterlaten. De extra's zijn wel ruim aanwezig.
7

The Northman

The Northman, van de visionaire regisseur Robert Eggers, is een heroïsch actie-epos over een jonge Vikingprins en zijn missie om de moord op zijn vader te wreken. Oftewel, een verhaal dat al vaker naar voren is gebracht. Al heeft dit verhaal wel een mythische kant. Lees daarom snel verder!

Robert Eggers

De regisseur voor The Northman is Robert Eggers. Een regisseur die nou niet heel bekend is in Hollywood. Desondanks heeft hij nu drie films op zijn naam staan. Overigens niet de minste films, want The Witch en The Lighthouse gooide hoge ogen bij de pers. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor wat korte films en weer daarvoor produceerde hij theaterproducties in New York. The Northman is zijn derde film en tevens niet zijn laatste. Sinds 2015 is hij ook al bezig met een remake van de Duitse film Nosferatu. Deze film moet zijn vierde film worden. Naast films is hij nu ook druk bezig met een miniserie over de Russische Rasputin. Een drukke agenda dus!

The Northman Still

Verschrikkelijke jeugd

Het verhaal gaat over de viking Amleth die de moord op zijn vader Aurvandil, koning van het fictieve eiland Hrafnsey. Aurvandil wordt vermoord door zijn bastaardbroer. Amleth weet ternauwernood te ontsnappen van het eiland en zweert dat hij wraak zal nemen op zijn oom, en zijn moeder te bevrijden uit zijn handen. Vele jaren later zien we Amleth die schuilgaat onder een andere naam en opgenomen in een groep vikingen die aan het raiden zijn. Tijdens een tocht leert hij dat hij zijn eed aan zijn vader moet nakomen. Bij toeval leert hij dat de groep slaven die zij gevangengenomen hebben naar zijn oom gaan. Hij besluit te doen alsof hij een slaaf is en reist met ze mee naar IJsland.

In IJsland moet hij een plan bedenken om zijn moeder te bevrijden en zijn oom te vermoorden. Iets wat niet makkelijk is, want het verleden speelt nog steeds een belangrijke rol. Gaat het Amleth lukken om wraak te nemen en zijn dingen wel zoals het lijkt? Het verhaal van Amleth en zijn vader is in Scandinavië een bekend verhaal. Er zijn ook al eerdere versies van deze mythe.

The Northman Passage

Interessante cast

Voor The Northman grijpt Eggers wederom naar de cast waar hij eerder mee gewerkt heeft. Alexander Skarsgård speelt de rol van de volwassen Amleth. Hij doet dit vooral erg bruut en dat is wat je kunt verwachten van een viking. Het gevaar hierbij is dat er voor de rest best weinig diepgang is in zijn rol. Het is erg vlak en wat hij doet als brute viking doet hij goed. Maar daar is dan wel alles mee gezegd. Dat kan niet gezegd worden van actrice Anya Taylor-Joy. Zij speelt de rol van de Slavische heks Olga. Taylor-Joy heeft dankzij Eggers haar doorbraak in Hollywood gekregen. In The Northman speelt zij de rol van Olga erg goed en zorgt zij voor de nodige diepgang die de film nodig heeft. Het lijkt er vooral op dat alleen haar rol voor diepgang zorgt.

Alle andere rollen zijn vooral bijrollen en kennen weinig tot geen diepgang. Iets wat het verhaal niet helemaal tot zijn recht brengt. En dat is best jammer, want de cast liegt er niet om. Nicole Kidman speelt de moeder van Amleth, maar komt te weinig aan bod. Pas tegen het einde van de rol zien we haar een beetje schitteren. Willem Dafoe speelt ook mee in The Northman, maar echt een grote rol heeft hij niet. Als je het niet zou weten, dan zou je zijn rol niet eens opvallen. Ook Claes Bang weet niet helemaal te imponeren als de oom van Amleth.

The Northman Fighting

Extra’s

Naast de gerecenseerde film op 4K, komt deze versie ook nog met een blu-ray-disk. Op dit schijfje kan je de broodnodige extra’s vinden zoals verwijderde scènes en het welbekende audiocommentaar tijdens de film. Daarnaast krijg je nog wat extra’s als in uitleg over een bepaalde scene in het begin, maar ook hoe het ultieme gevecht uiteindelijk is gefilmd. Daarnaast neemt de regisseur je ook nog mee naar het Noord-Ierse landschap waar de film opgenomen is. Voldoende extra’s om je na de film mee te vermaken en die je voorzien van een geschiedenisles.

The Northman Nicole Kidman

Wat je kunt verwachten

Het ding met The Northman is dat het precies doet wat je kan verwachten. Vikingen + bruut geweld = bloed. Bloed wordt zeker niet geschuwd. Deze scenes zijn dan ook goed uitgewerkt en zorgen voor heel wat spektakel. En dat moet dan ook de reden zijn waarom je deze film zou willen kijken. Want qua actie zit het echt goed met deze film. Wil je een indrukwekkend verhaal? Wees dan voorbereid op een teleurstelling. Het verhaal is vrij cliché en diepgang is ook ver te zoeken.

The Northman (Blu-ray)
The Northman (Blu-ray)
The Northman is een historische filmepos uit 2022
Score 3.8 van 5 sterren.
€14,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.