The Nun II

Samenvatting
The Nun II is een vermakelijke film die doet wat je kunt verwachten van een film uit het Conjuring-universum. Michael Chaves weet hiermee voort te borduren op het succes van The Nun. Of dit het einde is van The Nun weten we nog niet, maar het smaakt altijd naar meer. Taissa Farmiga weet weer te schitteren als zuster Irene en ditmaal heeft ze Storm Reid aan haar zijde als zuster Debra. Een angstige sfeer wordt goed neergezet en vooral de special effects spelen hier een grote rol bij.
7.5

Frankrijk, 1956. Er wordt een priester vermoord. Een kwaad verspreidt zich. In dit vervolg op de wereldwijde filmhit The Nun komt zuster Irene opnieuw oog in oog te staan met Valak, de demonische non in The Nun II. Weet dit deel net zo succesvol te zijn als zijn voorganger?

The Nun II

Het Conjuring-universum doet het de laatste tijd even rustig aan. Eerder werden we geregeld op een nieuw deel getrakteerd, maar het lijkt er nu toch een beetje op dat James Wan en kornuiten even een stapje terug doen. Afgelopen jaar kwam The Nun II in de bioscoop en daarmee pakken zij het verhaal op van de demonische non Valak. Voor The Nun II ligt de regie dit keer niet in de handen van James Wan, maar van Michael Chaves. Hij was al eerder verantwoordelijk voor onder andere The Conjuring: The Devil Made Me Do It. Daarmee blijft ook dit deel wel in handen van mensen die ervaring hebben met het Conjuring-universum. En daar gaat het zeker ook niet bij blijven, want het vertrouwen is in deze man is erg hoog. Zo zal hij ook verantwoordelijk zijn voor The Conjuring: Last Rites dat volgend jaar moet verschijnen. Volgens Chaves komt daarmee ook een einde aan het verhaal en zal dit misschien ook wel het einde zijn van het Conjuring-universum. Echter is dat nog in mist gehuld en is het maar de vraag of hij de toon kan doorzetten in The Nun II.

Het script voor The Nun II ligt in de handen van Akela Cooper. Ook zij werkt al een tijdje samen met James Wan, want zij schreef eerder het script voor zijn film M3GAN. Waar zij de tijd vandaan heeft gehaald is een raadsel, want zij is ook druk bezig met het schrijven van het script voor het vervolg op M3GAN. Al met al mensen die ervaring hebben met de franchise en de werkwijze van Wan.

The Nun II Attick

Gezellig naar Frankrijk

Zuster Irene is vier jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film verhuisd naar een klooster in Italië. Haar tegenspeler, Maurice, werkt nu op een kostschool in Frankrijk. En daar gaat het helemaal fout doordat Maurice onbewust is van het feit dat hij bezeten is door demoon Valak. Hij verschijnt in een droom van Irene en zij wordt er door de kerk op uit gestuurd om de moorden die in Europa door Valak lijken te zijn gepleegd te onderzoeken. Zij wordt in dit avontuur bijgestaan door zuster Debra, een zuster die soms twijfelt aan het geloof en het bestaan van wonderen. Samen gaan zij de strijd aan met demoon Valak en proberen Maurice te redden.

Geen gemakkelijke opgave, want Valak lijkt zich door niemand te willen laten tegenhouden. Tel daar ook nog eens een kostschool met allemaal jonge meiden die in de weg lopen bij op en alsof dat nog niet genoeg is, blijkt dat deze kostschool op een oud klooster is gebouwd. Dat is vragen om problemen. Zeker als Irene ook twijfelt aan haar eigen afkomst. Een gezellig verhaal met een iets minder gezellig weerzien met een oude vriend. Weet Irene haar vriend Maurice te redden van Valak zonder dat er meer slachtoffers vallen?

Leuke cast

Voor dit deel keren Taissa Farmiga, Jonas Bloquet en Bonnie Aarons terug voor hun rol als zuster Irene, Maurice en Valak. Zij doen dit wederom met volle overtuiging en vullen elkaar goed aan. Vooral Bonnie Aarons is dit deel aanwezig. Zij weet op geniale wijze je de stuipen op het lijf te jagen. Jonas Bloquet als Maurice heeft nu meer inhoud dan in de eerste film en dat is logisch, hij moet immers de rol spelen waar het om draait. Zijn Maurice is bezeten en zit onbewust ook in een tweestrijd over wat hij moet doen. In de film voelt hij zich helemaal thuis bij de kostschool vanwege juffrouw Kate en haar dochter Sophie. Taissa Farmiga als zuster Irene is weer heerlijk om naar te kijken. Dit komt vooral omdat zij in haar eentje al weet te schitteren, maar pas echt goed uit de verf komt met haar nieuwe tegenspeelster.

Voor The Nun II zijn er ook een aantal nieuwe actrices uitgenodigd om te mogen schitteren. Zo speelt Storm Reid de rol van zuster Debra. Zij timmert nu al een paar jaar aan de weg en kreeg vorig jaar zelfs een Emmy-award voor haar rol in The Last of Us. Haar rol als zuster die twijfelt aan het geloof is mooi om te zien. Het zorgt namelijk voor wat luchtigheid tussen beide actrices. Zeker richting het einde zie je dat de band tussen beiden steeds hechter wordt en daardoor spat de chemie van het scherm af. Een andere rol die zeker noemenswaardig is, is die van de juffrouw Kate, gespeeld door Anna Popplewell. Zij speelde eerder een grote rol in de dramaserie Reign. Wat Farmiga en Reid hebben, hebben Popplewell en Bloquet samen ook. Ze schitteren goed alleen in de film, maar samen versterken ze hun rol nog meer.

Een aardige film

The Nun II is zeker geen onaardige film en kent ook het juiste aantal jumpscares zoals je ze ook kunt verwachten. Het decor voor de film past echt perfect bij de setting. Het is met momenten eng, maar met momenten is er ook zeker ruimte voor karakterontwikkeling. Al moet gezegd worden dat bij het personage van Irene het soms wel ineens uit de lucht komt vallen en je vooral verbaasd bent. Toch moet de film ook wat actie bevatten en dat komt er ook als een lokale mythe zich ermee gaat bemoeien en rondloopt in de kostschool om de jonge meisjes de stuipen op het lijf te jagen. Hierdoor speelt het verhaal zich af op meerdere vlakken en dat zorgt er dan weer voor dat je je niet verveelt. Ook de special effects vallen niet tegen en versterken het alleen maar. Geregeld zie je bij films dat het vooral een extra is bij wat er allemaal al gebeurt op het scherm. In The Nun II werkt het alleen maar versterkend van het verhaal. Overigens een verhaal wat wel af en toe voorspelbaar is, maar dat lijkt iets te zijn van de laatste jaren bij de Conjuring-films. Je ziet het plot geregeld al op een afstand aankomen waaien.

Qua extra’s is het wel aan de magere kant. De film kent namelijk maar twee extra’s waarbij de eerste vooral ingaat op de stijl van de film en de locatie waar het is opgenomen. De tweede extra gaat vooral dieper in op de speciale effecten. Het zijn leuke extra’s, maar met maximaal dertig minuten ben je er ook zo doorheen. Het had daarom wel iets uitgebreider gemogen. Desondanks een leuk extraatje voor een aardige film.

 

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.