Top 8 series op Netflix om te bingen

Met de donkere en koude wintermaanden op komst is er weinig zo leuk als lekker binnen zitten en aflevering na aflevering te kijken. De ideale kameraad in deze zware tijd is dan ook Netflix. Hoewel onlangs bekend werd dat het helaas nog wel even gaat duren voordat alle Harry Potter films op de Nederlandse versie van de populaire streamingdienst te zien zijn, zijn er gelukkig meer dan genoeg goede en leuke series die er wel op staan. Hieronder staan acht series die je de komende tijd wel even van de koude straat houden. Disclaimer: dit zijn niet per se de acht “beste” series die op dit moment op Netflix staan, maar gewoon acht goede en leuke series.

Stranger ThingsAfbeeldingsresultaat voor stranger things

De veelgeprezen serie Stranger Things draait om de mysterieuze vermissing van de 12-jarige Will Byers. Zijn moeder, drie vrienden en de lokale politie proberen hem allemaal op verschillende manieren terug te vinden. Wanneer de vriendengroep tijdens hun zoektocht een meisje met telekinetische krachten tegenkomt, blijkt dat er een bovennatuurlijke kant zit aan de verdwijning van Will. De serie speelt zich af in de jaren ’80 en is ook overduidelijk een eerbetoon aan de popcultuur van die tijd, met verwijzingen naar films zoals ET en Stand By Me. Stranger Things heeft echter veel meer te bieden dan nostalgie: het is een goede combinatie van horror en sciencefiction, met interessante en uitgediepte karakters en het is ook visueel indrukwekkend. Bovendien eindigt elke aflevering met een cliffhanger, waardoor het echt wel moeilijk wordt om een binge-sessie te weerstaan! Helaas staan momenteel alleen de eerste twee seizoenen op Netflix, maar het derde seizoen zal in de loop van 2019 verschijnen; tevens is er aangekondigd dat er nog een vierde en mogelijk vijfde seizoen in aantocht is.

Afbeeldingsresultaat voor gothamGotham

Gotham gaat over de jeugd van Batman/Bruce Wayne en de achtergrondverhalen van enkele belangrijke vijanden en medestanders van Batman. Daarnaast staat detective James Gordon centraal, die als groentje in het corrupte politiekorps van Gotham komt. Langzaam zien we Gordon “groeien” van heilig boontje tot iemand die zijn schaduwkant niet schuwt. Als fans van Batman heeft deze serie een duidelijke aantrekkingskracht: nooit eerder is de jeugd van Bruce Wayne zo uitgebreid behandeld, noch de (grotendeels opnieuw bedachte) achtergronden van iconische karakters als The Riddler, Penguin en Catwoman. Ook voor mensen die geen fan zijn van Batman is er genoeg te halen. Het plot zit goed in elkaar, de sfeer is lekker grimmig en de karakters zitten niet alleen heel goed in elkaar, maar worden ook nog eens uitstekend vertolkt door de acteurs. Let wel: deze serie schuwt het geweld zeker niet. De eerste drie seizoenen staan al op Netflix en het vierde seizoen zal in het eerste kwartaal van 2019 komen; het laatste seizoen is momenteel in de maak.

The 100Afbeeldingsresultaat voor the 100

The 100 is een interessante serie die van alles met elkaar combineert: dystopie, sci-fi, mysterie, actie en drama. Hoewel het klinkt alsof de serie daarmee wellicht teveel hooi op de vork neemt, valt alles wel goed op zijn plek. De serie draait om de 100 kinderen die vanuit een ruimtestation naar de aarde worden gestuurd om te kijken of de planeet na een allesverwoestende nucleaire oorlog alweer bewoonbaar is. Niet alleen blijkt de aarde bewoonbaar, maar er zijn bovendien allerlei volken die op of onder de grond hebben overleefd. Deze volken zijn niet zo blij dat hun leefgebied wordt binnengevallen en verdedigen zich met hand en tand. Naast goede acteurs, een plot dat elk seizoen verschilt (hoewel het op een gegeven moment wel wat eentonig wordt) en goede actiescènes, worden er ook interessante thema’s aangesneden. Zijn alle middelen geoorloofd om te overleven? Zijn je idealen het waard om voor te sterven? Ook deze serie schuwt het geweld niet; de leeftijdsgrens van 16 jaar is er voor een reden. De eerste vijf seizoenen staan op Netflix, aan de zesde is men momenteel bezig.

Afbeeldingsresultaat voor how i met your motherHow I Met Your Mother

Een van de meest iconische komedieseries staat in zijn geheel op Netflix! In het onwaarschijnlijke geval dat je niet weet waar deze serie over gaat: we volgen Ted Mosby in zijn verhaal dat hij aan zijn kinderen vertelt over, je raadt het al, hoe hij hun moeder heeft ontmoet. Desondanks gaat het de eerste acht seizoenen vooral over de andere vrouwen in zijn leven en de belevenissen van zijn vriendengroep, bestaande uit het koppel Marhsall en Lilly, playboy Barney en Robin, op wie Ted mogelijk wel of  niet alle negen seizoenen verliefd is. In het negende en laatste seizoen wordt dan duidelijk hoe Ted zijn vrouw heeft ontmoet. Als je deze serie nog nooit hebt gezien is het meer dan de moeite waard en voor mensen die hem al wel hebben gezien is het nog steeds leuk om alle afleveringen nog een keertje te kijken.

Pretty Little LiarsAfbeeldingsresultaat voor pretty little liars

Pretty Little Liars is een Amerikaanse drama/mysterieserie die om vier vriendinnen in de denkbeeldige stad Rosewood draait. De serie begint een jaar na de verdwijning van het vijfde lid, Alison, van hun vriendengroep. Aria, Emily, Spencer en Hanna beginnen vreemde berichten te krijgen van “A”. Hoewel het onschuldig begint, wordt het steeds duisterder en mysterieuzer en komen zelfs hun levens in gevaar. Dit is een erg spannende en mysterieuze serie; het knappe is dat er een duistere en enge sfeer wordt opgeroepen, zonder gebruik te maken van geweld of echt enge scènes. Het enige nadeel is dat de serie na verloop van tijd nogal inboekt aan innovatieve kracht en een beetje om herhaling gaat. Desondanks zeker de moeite waard om in zijn geheel een keer te zien! Alle zeven seizoenen staan op Netflix.

Star Trek: Voyager

Met alle Star Trek series op Netflix is het wellicht moeilijk te kiezen en eerlijk gezegd zijn alle series de moeite waard om in ieder geval een keer te kijken. Star Trek: Voyager is van alle series waarschijnlijk wel degene die het fijnste is om te bingen. Hoewel The Next Generation meer is geloofd door critici wereldwijd, doet deze serie voor de huidige generatie wellicht iets te “ouderwets” aan. Voyager daarentegen doet veel moderner aan. Met goed in beeld gebrachte actiescènes, mooie special effects, een uitstekende cast en veel leuke bijrollen heb je al de beginselen van een goede sci-fi serie. Het plot is daarnaast ook nog eens leuk, met afleveringen die wisselen tussen meer actie-georiënteerde afleveringen en afleveringen die meer focussen op karakterontwikkeling en/of interessante filosofische/ethische vraagstukken heeft deze serie voor ieder wat wils. Alle zeven seizoenen staan op Netflix.

Elementary

Voor wie alle “standaard” verfilmingen van een van de bekendste detectives wel heeft gezien en voor wie zelfs Sherlock niet modern genoeg is, heeft CBS de serie Elementary ontwikkeld. Een van de weinig normale dingen in deze serie is het feit dat Sherlock Holmes nog steeds een man is. Voor de rest worden er allerlei vernieuwingen doorgevoerd. Zo is dokter Watson ditmaal een vrouw, gespeeld door Lucy Liu, speelt de serie zich af in New York City en is ook de aartsvijand van Sherlock, Moriarty, een vrouw. De serie heeft ook goede recensies gekregen, niet in de laatste plaats door de nieuwe aanpak. Ook de acteurs doen het uitstekend, met glansrollen voor Jonny Lee Miller als Sherlock en Lucy Liu als dokter Watson en daarnaast veel goede bijrollen met onder meer John Noble en Natalie Dormer. De eerste zes seizoenen staan nu op Netflix; het zevende seizoen is momenteel in de maak.

Doctor Who

Een van de bekendste tv-series allertijden mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Deze serie is al sinds 1963 op tv en we zijn ondertussen aanbeland bij de 13e incarnatie van dit iconische figuur. Voor wie op de een of andere manier nog nooit van Doctor Who heeft gehoord: de serie draait om de Doctor, een tijdreiziger die allerlei avonturen beleefd met verschillende companions. Op zijn reis bezoekt de Doctor vele planeten, maar hij heeft een duidelijke voorkeur voor de aarde en redt haar ook talloze malen van verschillende gevaren. Deze serie is ongekend populair en dat is niet verwonderlijk. Waarschijnlijk is de “oude” serie voor de huidige generatie niet echt om aan te zien, maar de “nieuwe” serie vanaf 2005 is voor iedereen zeer de moeite waard. Sinds 2005 hebben we de volgende acteurs gehad: Christopher Ecclestion, David Tennant, Matt Smith, Peter Capaldi en voor het nieuwste seizoen Jodie Whittaker. De serie vindt een mooi midden tussen leuke humor met goede hoofd- en bijfiguren en serieuze, ethische vraagstukken. Helaas zijn momenteel op Netflix alleen Matt Smith en Peter Capaldi te bewonderen als de Doctor: seizoen 5 (van de “nieuwe” serie) tot en met seizoen 10 zijn te zien. Deze seizoen zijn echter meer dan de moeite waard en we hopen natuurlijk dat de andere seizoenen ook snel te zien zijn.

Geschreven door
Net afgestudeerd, heeft Jornert Glimmerveen eindelijk weer tijd om voor zijn plezier te lezen. Met een zwak voor alles wat op science-fiction of fantasy lijkt, gaat een non-fiction boek er op zijn tijd ook nog wel in. Verder kun je Jornert vooral buiten vinden, aan de wandel met zijn vriendin, of een nieuwe stad aan het ontdekken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.