Uit Den Oude Doosch: Independence Day (1996)

Het is 2 juli als een reusachtig ruimteschip de aarde nadert. Vanuit dit ruimteschip komen een aantal kleinere schepen met elk een diameter van 15 mijl, die zich begeven naar de grootste steden op aarde. David Levinson ontdekt al gauw dat de schepen onderling contact hebben en aan het aftellen zijn. Zijn vermoeden is dat ze aftellen tot de aanval begint, en daarom doet hij zijn best om zo snel mogelijk de president te waarschuwen. Tegen de tijd dat de president gewaarschuwd is, is het al te laat om de steden te evacueren en wordt de aanval vol ingezet.

Het duurt niet lang meer of het vervolg op Independence Day verschijnt in de bioscoop, Independence Day: Resurgence. Tijd dus om de eerste film, al uit 1996, eens uit den oude doosch te halen. De film werd over het algemeen goed ontvangen en heeft een hele waslijst aan prijzen binnengehaald. Zo won deze onder andere de Saturn Award voor beste sciencefictionfilm. Maar ook Academy Awards, een Grammy, MTV Movie Awards en vele anderen zijn uitgereikt voor Independence Day. Een absolute topfilm dus die je zeker als sciencefiction liefhebber gezien moet hebben.

INDEPENDENCE DAY, 1996. TM and Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights reserved. Courtesy: Everett Collection

De regisseur van de film is Roland Emmerich, die ondertussen al vele films op zijn naam heeft mogen schrijven. Hieronder vallen zeker ook niet de minste films zoals Godzilla, The Day After Tomorrow, 2012, White House Down, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het zijn misschien niet de meest diepzinnige films, maar wel veelal de blockbusters die het goed doen bij het grote publiek. Ook het vervolg op Independence Day gaat weer geregisseerd worden door Roland Emmerich dus dat belooft voor de fans alvast veel goeds. De cast van de eerste Independence Day bestaat uit veelal bekende namen. Zo zien we onder andere Will Smith in de hoofdrol als Kapitein Steven Hiller. Maar ook Jurassic Park ster Jeff Goldblum, Bill Pullman, en velen anderen.

Terwijl er op 2 juli een enorm ruimteschip de aarde nadert, wordt kapitein Steven Hiller net wakker samen met zijn vriendin en zoontje. De president heeft net de telefoon opgehangen waarmee hij met zijn vrouw aan het bellen was, en een kabelbedrijf in New York ontdekt dat er een enorme storing is die van de satellieten afkomt. Als een medewerker van dat bedrijf, David Levinson, ontdekt dat er echter een bepaald patroon zit in het signaal dat ontvangen wordt belt hij gelijk zijn ex-vrouw op. Zijn ex-vrouw werkt voor de president die op dat moment met zijn handen in het haar zit en niet weet wat hij met dit buitenaardse contact aan moet.

maxresdefault (4)

Zodra ontdekt wordt dat de aliens willen aanvallen is het eigenlijk al te laat. Evacueren kan niet meer en de president weet zelf nog maar net op tijd met David Levinson, diens vader en ex-vrouw op het vliegtuig te stappen naar Area 51. Ondertussen is Hiller als gevechtspiloot overgegaan op de aanval, maar de ruimteschepen hebben een groot krachtveld om zich heen waar niemand doorheen kan. Het duurt niet lang of Hiller wordt uit de lucht geschoten, hij weet daarbij echter nog wel een alien mee te nemen. Met de alien op sleeptouw komt ook hij uiteindelijk in Area 51 terecht. Dit is niet voor lang, want hij besluit al gauw om zijn vriendin en zoontje te gaan zoeken, welke ondertussen met een groepje overlevenden de vrouw van de president gevonden hebben. Met nog maar weinig manschappen over begint vervolgens het gevecht om de wereld van de aliens te bevrijden.

Independence Day is één van de sciencefiction klassiekers die je gezien moet hebben. In 1996 was het deze film die het meeste opbracht in de bioscoop, en die de records van onder andere Jurassic Park verbrak. We kunnen dan ook niet anders dan uitkijken naar het vervolg, dat zich precies 20 jaar later afspeelt. Zal ook deze het publiek weer weten te verbazen? Zijn er misschien nieuwe records op komst? Verbazen zal het waarschijnlijk wel, maar de standaarden voor films zijn enorm veranderd evenals de budgetten en special effects. Zoveel prijzen als de eerste Independence Day film binnenhaalden zullen er dan waarschijnlijk ook niet in zitten.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.