Uit Den Ouden Doosch: Alles is Liefde (2007)

Elk jaar weer kunnen we tijdens de gezellige, feestelijke decembermaand de verleiding niet weerstaan om een romantisch komedie te kijken, dus deze week halen wij een toepasselijke winterse film Uit Den Ouden Doosch, namelijk: Alles is Liefde. Een film van Nederlandse bodem die draait om  liefde, vrienden, familie en natuurlijk Sinterklaas. 

Alles is Liefde is een film uit 2007, geregisseerd door Joram Lürsen. Volledig acterend Nederland lijkt in deze film te spelen, met hoofdrollen voor onder andere Carice van Houten, Michiel Romeyn, Anneke Blok, Thomas Acda, Jeroen Spitzenberger, Wendy van Dijk, Peter Paul Muller, Daan Schuurmans, Paul de Leeuw, Lies Visschendijk, Marc-Marie Huijbregts, enzovoorts, enzovoorts. Het moge duidelijk zijn, deze film bevat zo goed als al het Nederlandse acteertalent.

jeroen3

Gelukkig is dat niet voor niets. De vele bekende gezichten maken niet alleen dat de film goed verkoopt, maar ze zijn ook daadwerkelijk prettige acteurs om naar te kijken. Carice van Houten schittert als de schattige, onhandige Kiki. Ook Anneke Blok weet een overtuigende hectische en chaotische moeder neer te zetten in haar rol als Simone Coeleman. Een ander klein hoogtepuntje om nu weer terug te mogen zien is Valerio Zeno in 2007. Tijdens het opnemen van deze film was Valerio 23, maar hij weet vol overtuiging de 16-jarige student Daniël te portretteren.

Voor een romantische komedie voldoet de film precies aan die eisen. De film bevat een hoop romantische momenten, maar ook een hoop humoristische momenten. De hysterische Simone is sowieso een reden tot glimlachen. Ook de herkenbaar pijnlijke en ongemakkelijke momenten werken vanzelfsprekend op de lachspieren. De chagrijnige Sinterklaas blijft natuurlijk ook fantastisch, met uitspraken als: “Goedheiligman, m’n hol!” Toch is het geen film vol oneliners of flauwe mopjes. De film vervalt niet in grapjes over seks, poep of plas, maar weet zijn humor te vinden in zijn ongemakkelijkheid. En dat siert Alles Is Liefde!

2286127809

De humor maakt op sommige plekken ook ruimte voor sentimentele en romantische momenten. De kijker ontkomt er niet aan op bepaalde momenten toch even te moeten slikken of een klein traantje weg te moeten pinken. Passend bij een romantische komedie, is het verhaal niet geheel onvoorspelbaar. Het verhaal en de vertelwijze lijken verdacht veel op de Britse Love Actually en het is dan ook niet zeldzaam dat de vergelijking tussen deze twee films wordt getrokken. Beiden films draaien om een hele hoop mensen die op een bepaalde manier romantisch of vriendschappelijk met elkaar betrokken zijn.

Is deze voorspelbaarheid storend? Ach, dat ligt er maar net aan met welke reden je deze film kijkt. Je hoeft deze film niet te kijken als je zin hebt in een verhaal vol verrassende plotwendingen, ingewikkelde filosofische ideeën of cinematografische hoogtepuntjes. Maar er zijn wat ons betreft genoeg andere reden om wél Alles is Liefde op te zetten, bijvoorbeeld als je in de kerstvakantie met je geliefde en een kopje warme chocomel op de bank kruipt. Niets lekkerder dan een heerlijke romantische film als de regen tegen de ramen slaat.

33399711_4142546952o

Wat ons betreft is deze film perfect om één keer per jaar te kijken, het liefst tussen Sinterklaas en Kerst. Het is een film die, ondanks zijn gebrek aan origineel verhaal, nooit gaat vervelen. Het is geen film met een eindeloze diepgang, maar het is toch zeker wel een film die iedereen minstens één keer gezien moet hebben. Vandaar dat deze film met recht een echte klassieker uit de oude doos is. Naar onze voorspelling blijft deze film nog een flink aantal jaar houdbaar! 

 

Written by
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

1 Comment

  1. O die moet ik echt weer eens kijken. Totaal vergeten dat deze nog bestond en dat terwijl het één van de weinige leuke Nederlandse films is.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.