Uit Den Ouden Doosch: Angels & Demons (2009)

Na het overlijden van de Paus claimt de Illuminati een tijdbom te hebben geplaatst in het Vaticaan. Deze mysterieuze sekte waarvan iedereen dacht dat deze niet meer bestond, wil het conclaaf verstoren. Ze hebben de vier kardinalen die het meeste kans maken om Paus te worden ontvoerd en elk uur zal een van hen sterven. Symbooldeskundige Robert Langdon wordt ingevlogen om te helpen, wat leidt tot een zoektocht dwars door Rome. Samen met Virroria Vetra, de collega van een vermoorde wetenschapper, zet hij alles op alles om de daders te pakken en een groot drama te voorkomen.

Angels & Demons is het tweede boek van Dan Brown dat is verfilmd en wordt gezien als de opvolger van The Da Vinci Code, die we eerder al behandelden in deze rubriek. Een klein beetje verwarrend is het wel, want de boeken kwamen in omgekeerde volgorde uit. Geen enkel probleem, want elk boek is ook afzonderlijk te lezen, maar daardoor ontstaat wel de verwarring dat The Da Vinci Code het eerste boek is. Overigens is de derde film in de maak en staat deze op de planning voor volgend jaar, maar dat is dan weer het vierde boek Inferno in de reeks met Robert Landon in de hoofdrol. Als die film weer een succes wordt, komt er ook ongetwijfeld een verfilming van The Lost Symbol. O ja, mocht je de titel Angels & Demons niet direct herkennen dan kan dat kloppen, want het bijbehorende boek heet in het Nederlands Het Bernini Mysterie.

angelsDemons_1

Als je de eerste film erg goed vond, dan vind je deze waarschijnlijk minder, maar andersom geldt hetzelfde: vond je The Da Vinci Code te ingewikkeld of saai, dan ligt deze tweede film je waarschijnlijk beter. Dat komt omdat er in deze film veel minder wordt verteld over symbolen en geschiedenis. Ook de raadsels stellen nog maar vrij weinig voor en door de tijdsdruk van de tikkende bom lijkt deze film wat meer vaart te hebben. Helemaal niet erg, mits je niet verwacht te gaan kijken naar een film die lijkt op The Da Vinci Code. Eigenlijk is dezelfde hoofdpersonage het enige dat de beide films gemeen hebben. Dat geldt ook in zekere mate voor de boeken, maar daarin zie je nog wel een aantal gelijkenissen die niet terug te vinden zijn in de films.

Een boekverfilming is sowieso riskant, want je gaat geheid boekenlezers boos maken om de ongelijkheden met het boek. Soms wordt dat erg overdreven omdat een aantal details niet kloppen of dingen net iets anders verteld worden, maar je moet ook niet vergeten dat een boek iets heel anders is dan een film. In een boek zitten bijvoorbeeld heel veel momenten waarop iets geheimzinnig blijft, zodat je door wilt blijven lezen, maar dat is of niet te vertalen of niet nodig voor een film. Goed, dat gezegd hebbende is deze film wel heel erg afwijkend van het boek. Om een voorbeeld te noemen: de eerste ruim honderd pagina’s van het 400 pagina dikke boek gaan over een laboratorium en diens driftige directeur in een rolstoel. Ook is dat het moment waarop Robert Vittoria ontmoet, wiens vader de vermoorde wetenschapper is. Door dit hele stuk weg te laten krijg je in de film nauwelijks een uitleg voor waarom zij samen zo gedreven zijn om achter de sekte aan te gaan. Ook zorgt dat op het einde voor een aantal eigenaardige aanpassingen aan het verhaal, wat noodzakelijk is door het schrappen van het eerste stuk van het boek.

angelsDemons_2

Gelukkig zijn er ook dingen die in de film beter zijn dan in het boek, want Dan Brown heeft er een handje van om hele lange bijna-sterfscènes te schrijven die erg ongeloofwaardig zijn. Dat die geschrapt zijn of een andere invulling hebben gekregen komt de film wel weer ten goede. Het is alleen zo jammer dat deze hele film niet meer aanvoelt als een verfilming van het boek, waar The Da Vinci Code dan toch stukken beter in slaagde. Smaken verschillen natuurlijk, maar het is toch juist leuk om als boekenlezer te kijken en de dingen te herkennen die je hebt gelezen? Natuurlijk zijn er in die film ook concessies gedaan (waarover je meer kunt lezen in een eerdere Uit Den Ouden Doosch), maar toch zeker in mindere mate. Het is moeilijk om objectief te blijven als je de boeken hebt gelezen, maar eerlijk gezegd is Angels & Demons misschien wel een betere film dan de eerste.

Ook deze film riep weer een aantal conversen op, maar lang niet zoveel en zo heftig als eerder bij The Da Vinci Code. Zo vond de president van The Catholic League (een organisatie die opkomt voor Christenen) dat men gewoon moest gaan genieten van de film, zolang ze maar in het achter hoofd houden dat het fictie is. Zelfs de officiële krant van het Vaticaan schreef een positieve recensie en noemde het entertainment dat geen kwaad doet. Bovendien staat de kerk in dit verhaal aan de goede kant, dus anti-kerk kun je het niet noemen. En natuurlijk brengt zo’n film ook meer goeds met zich mee, want het trekt ontzettend veel toeristen naar de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt en naar de katholieke kerken.

Al met al is Angels & Demons is wel een goede film, maar het is maar net met welke instelling je naar de film gaat kijken. Verwacht je een film die lijkt op zijn voorganger The Da Vinci Code? Dan wordt je waarschijnlijk teleurgesteld. Denk je een bijna exacte verfilming van een boek de te krijgen? Dan kom je van de koude kermis terug. Hoop je op een goed plot en een spannend avontuur? Dan zit je goed met deze film. Het is met boekverfilmingen altijd lastig om mensen tevreden te stellen en daarom is het ook niet zo gek dat de reacties zo gemixt zijn.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.