Uit den Ouden Doosch: Brokeback Mountain

Er zijn vele romantische films door de jaren heen gemaakt. Een deel daarvan aan de hand van een boek, een deel waargebeurd en veelal met een man en vrouw in de hoofdrol. De Ouden Doosch van deze week is verfilmd aan de hand van het korte verhaal van Annie Proulx en sleepte meerdere awards binnen, onder andere voor beste kus bij de MTV Movie Awards en een Golden Globe voor Beste Film. De film waar we het over hebben komt uit het jaar 2005 en heet Brokeback Mountain. 

Toen de film uitkwam in 2005, ontstond er in Amerika veel trammelant. Je kan zeggen dat niet iedereen even blij was na het zien van deze film en nog steeds, anno 2019, doet deze film veel stof opwaaien. Waarom zou je toch denken, als je de film nog nooit gezien hebt. Omdat dit liefdesdrama zich niet afspeelt tussen een man en een vrouw, maar tussen twee mannelijke cowboys die niet openlijk voor hun liefde durven uit te komen. De film begint met zijn verhaal in het jaar 1963 in Wyoming, waar twee mannen elkaar ontmoeten als ze op zoek gaan naar werk.

Jake Gyllenhaal en Heath Ledger vertolken de hoofdrollen van Jack Twist en Ennis del Mar. Ze leren elkaar kennen tijdens het schapen hoedden rondom een berg in Wyoming. In eerste instantie zijn de twee jongens gewoon rustig aan het werk en doet ieder zijn eigen ding, maar wanneer ze op een avondje genoeg gedronken hebben vinden ze elkaar en delen ze de lakens in een veel te kleine tent. Er wordt bij deze scènes genoeg in beeld gebracht, waardoor menig man en vrouw met schaamrood op de kaken naar de film kijkt. En dat is precies waarom de film niet bij iedereen in goede aarde valt. Tegenwoordig kunnen de meeste van ons het openlijk zeggen als ze verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht, maar dat is niet altijd zo geweest en nog steeds zijn er genoeg mensen die het hier niet mee eens zijn.

Deze film is ook echt een liefdesdrama, want beide heren durven niet openlijk voor hun liefde uit te komen en trouwen met een vrouw en krijgen kinderen. De heren blijven door de jaren heen elkaar wel opzoeken en op een gegeven moment komt een van de vrouwen daar ook achter, maar of ze daar ook iets mee doet? De heren weten niet wat er nu precies tussen hen is. Ze noemen het geen liefde, maar geven de berg de schuld voor wat hen overkomt. Gyllenhaal en Ledger spelen beide hun rol met volle overgave, je leeft met hen en hun vrouwen (gespeeld door Michelle Williams en Anna Hathaway) mee. Helaas hebben niet alle films een sprookjesachtig einde of een eind goed al goed einde en moeten we het doen met tranen. We kunnen Brokeback Mountain de eerste echte gayfilm noemen die een goed verhaal heeft en geen pornofilm is. Inmiddels is er zelfs een operaversie aan de hand van de film gemaakt, maar opera is niet voor iedereen weggelegd. Maar goed, je moet alles een keer proberen in je leven.

Geschreven door
Sinds haar tiener jaren kijkt Jantine graag naar films en series. Veel vind ze leuk om naar te kijken, maar kom niet met horror aanzetten. Sinds de komst van Netflix is het nog makkelijker om te binge-watchen en nieuwe series en films te ontdekken die ze anders niet zou kijken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.