Uit den Ouden Doosch: Community (2009-2015)

Nu iedereen gevraagd wordt om binnen te blijven is het de hoogste tijd om weer eens iets Uit den Ouden Doosch tevoorschijn te halen. In 2015 heb je misschien al een recensie voorbij zien komen van de serie Community. Een serie die gelanceerd werd in 2009 en na zes seizoenen en 110 afleveringen stopte in 2015. De serie draait om een studiegroepje, per ongeluk gevormd door Jeff Winger (Joel McHale). Per ongeluk, want zijn intentie was om alleen te zitten met die hot blonde from spanish: Britta Perry (Gillian Jacobs). Jeff was voordat hij naar de school Greendale kwam een advocaat, maar omdat hij gelogen had over zijn opleiding is hij geschorst. Het lijkt erop dat het hem dit keer niet gaat lukken om zich al babbelend door school te kletsen en dus volgen we hem en zijn studiegroepje.

Het verhaal

Ah, Community, een serie die niet al te serieus is en waar de afleveringen niet heel lang bij duren. Dat maakt de serie ook zo sterk. Als kijker weet je dat er een doorlopend verhaal is, maar de afleveringen zijn ook prima los te bekijken. De studiegroep in Community heeft een mooie mix aan personages. Abed Nadir (Danny Pudi) is een autistische filmstudent met een Palestijnse en Poolse afkomst. Dat zorgt soms voor grappige ongemakkelijke situaties met Pierce Hawthorne (Chevy Chase). Deze oude zakenman heeft veel stereotype beelden in zijn hoofd en is homofoob. Dat neemt niet weg dat hij van tijd tot tijd in een goed daglicht probeert te komen bij Shirley Bennett (Yvette Nicole Brown). Zij is een christelijke en gescheiden moeder.
De groep wordt afgemaakt door de preutse Annie Edison (Alison Brie) die op dezelfde school heeft gezeten als Troy Barnes (Donald Glover). Annie had op de middelbare school al een zwak voor Troy en op Greendale is dat niet veranderd.

Aan het hoofd van de groep staat Jeff Winger, ook wel liefkozend de vader van de groep genoemd. In elke aflevering staat er één ding centraal waar de groep mee om moet gaan. Neem bijvoorbeeld de aflevering met de paintballwedstrijd die uit de hand loopt. Met scènes die doen denken aan The Walking Dead, maar dan met een flinke knipoog, wordt de kijker op humoristische wijze meegenomen in het leven van de studenten.

Tijdloos

De show begon in 2009, maar behandelt thema’s die ook nu nog actueel zijn. Zo probeert decaan Craig Pelton (Jim Rash) een mascotte te bedenken voor Greendale. Dat lijkt te doen, maar de mascotte mag vooral geen groepen uitsluiten, niet racistisch zijn en vooral politiek correct. Het resultaat is een mascotte die met wat meer uitwerking niet zou misstaan in een (matige) horrorfilm.
De show heeft daarnaast nog meer thema’s die we ook vandaag de dag kunnen tegenkomen in menig komedie. Dat maakt Community heerlijk tijdloos. Omdat er in elke aflevering een ander thema behandeld wordt, is de show goed los te volgen. De show kent ook de nodige parodieën. Van de collegebanken krijg je als kijker uiteindelijk (gelukkig?) niet veel mee, het draait meer om de verhalen eromheen. Zo leren de personages meer van elkaar dan van de rommelige school.

#sixseasonsandamovie

In 2015 stopte de show. Regisseur Dan Harmon heeft de fans van de serie een paar keer beloofd dat er een film komt. Die film is er dus nog steeds niet en het is nog maar de vraag of we die op korte termijn kunnen verwachten. Tot die tijd is het opnieuw kijken van de serie zeker geen straf.

Geschreven door
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.