Uit den Ouden Doosch: Dr. No (1962)

Een vrouwelijke bond?

Ongeveer twee weken geleden schudde de filmwereld op zijn grondvesten. Pierce Brosnan gaf aan het wenselijk te vinden dat James Bond gespeeld zou kunnen worden door een vrouw. Het zou spannend en opwindend kunnen zijn. De producent van de Bond-films, Barbara Broccoli, had al eerder aangegeven dat James Bond toch echt wel een man zou blijven. Om Ian Fleming als James Bond te eren keren we terug naar de eerste bioscoopfilm van deze Britse geheimagent.

Dr. No

Op Jamaica worden een SIS-agent en zijn secretaresse vermoord, omdat zij onderzoek doen naar een stoorzender die ervoor zorgt dat de lanceringen op Cape Canaveral gesaboteerd worden. Vanuit Engeland wordt er een geheimagent op af gestuurd om de zaak te onderzoeken. Zo maken we kennis met James Bond, 007, met een licentie om te doden. Zodra Bond op Jamaica aankomt, wordt hij in de gaten gehouden. En dat begint al met de taxichauffeur, die uiteindelijk een einde aan zijn leven maakt om maar niets te hoeven vertellen. Zo komt ook Felix Leiter van de FBI ten tonele, die samen gaat werken met Bond. Deze samenwerking zal nog vele malen terugkomen in de reeks. Bond komt er achter dat Dr. No voor de sabotage zorgt. Tijdens een verblijf bij Dr. No krijgt Bond de vraag om voor Dr. No te gaan werken en zijn geheime wetenschappelijke organisatie genaamd Spectre. Uiteraard weigert Bond en moet de wereld gered worden van deze slechterik. Samen met een schitterende dame in een bootje eindigt Bond de film.

James Bond

Ian Fleming schreef het eerste Bond-boek in 1953. De naam James Bond kwam van een andere schrijver die het boek The Birds of the West Indies schreef, zijn naam was James Bond. In 1961 toen de plannen voor de eerste Bond-film werden gemaakt was James Bond nog niet zo bekend, dus wilden de makers een beroemde acteur om de film aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. Zo hadden ze verschillende acteurs op het oog, alleen vielen ze allen af; er werd door de producent zelfs gedacht aan Roger Moore, maar die was toen te druk met The Saint. Toen viel het oog op de toen nog onbekende Sean Connery. Na verluidt werd hij door de lezers van een Londense krant verkozen om de rol van James Bond te vertolken.

Honey Ryder

James Bond is niets zonder een Bondgirl en misschien moet Bond daarom ook gewoon een man blijven. In Dr. No maken we kennis met Honey Ryder gespeeld door Ursula Andress, zij is een Zwitsers actrice en was een sekssymbool in de jaren zestig. Ze maakte zich onsterfelijk door de scène waarin ze zingend en gehuld in een witte bikini de Caribische zee uit komt. Deze scene is in 2002 nog eens dunnetjes over gedaan in de film Die Another Day door Halle Berry.

Door de jaren heen

Bond is de jongensdroom die werkelijkheid wordt: mooie vrouwen, snelle auto’s, schitterende locaties, kwaadaardige schurken en aan het einde wordt de wereld ook nog eens gered. En de start was al weer in 1961. Sean Connery stond met zijn vertolking aan het begin van een reeks films die tot op heden nog niet is gestopt of geëvenaard. Zo heeft iedere generatie zijn eigen Bond. Of je het nu hebt over Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan of Daniel Craig en natuurlijk niet te vergeten, ook al was het maar eenmalig, George Lazenby. Allemaal James Bond op hun eigen manier en een weergave van de maatschappij in die tijd. En of er ooit een vrouw komt als James Bond dat zullen we wel zien, maar deze bijna zestig jaar aan filmgeschiedenis staat als een paal boven water.

Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.