Uit den ouden doosch: Evita

Madonna 20 jaar geleden

Het is al even geleden dat onze Duncan het Eurovisie Songfestival won en we allemaal een mening hadden over hét pauzemoment van de avond: het optreden van Madonna. We moeten alleen niet vergeten dat deze dame betere tijden heeft gekend, waaronder als actrice in de musicalfilm Evita. Weliswaar met hulpmiddelen, maar Madonna zet in deze film een zeer goede rol neer als Eva Peron. Voor haar rol wist Madonna zelfs een Golden Globe binnen te slepen.

Gebaseerd op Andrew Lloyd Webber’s en Time Rice’s musical uit 1976, komt 20 jaar later de filmversie. De film kan met de winst van een Oscar, drie Golden Globes en meerdere nominaties wel zeggen dat het een succes was. Ook won de musical zelf in 1978 een Tony Award voor Beste Musical.  De hoofdrollen worden vertolkt door Madonna als Evita, Antonio Banderas als Che Guevara en Jonathan Price als Juan Péron, de latere President van Argentinië. Van deze drie springt Madonna er echt uit als je kijkt naar zangkwaliteiten, al valt er niks te klagen over die van Banderas. De film zal vooral bij musicalliefhebbers in de smaak vallen, daar de film voornamelijk gezongen wordt. Mensen die meer geïnteresseerd zijn in lands politieke revolutie, die waarschijnlijk flink geromantiseerd wordt, kunnen de musical beter overslaan.

Geschiedenis les: de Argentijnse Revolutie

Evita volgt, zoals de naam al zegt, de levensloop van het arme meisje Eva Duarte. Eva verlaat in 1934 als 15-jarige haar dorp om het te gaan maken in Buenos Aires. Van model tot radioactrice tot vrouw van de toekomstige President van Argentinië. Iedereen heeft daar een mening over en aan Ché Guevara om deze te delen. Antonio Banderas zingt zijn weg door de film en schijnt licht en een meer kritisch noot over de gang van zaken.  Over de politiek, het leger en op welke manier Evita zichzelf naar boven werkt op de sociale ladder.

Evita was het boegbeeld van het politieke tijdperk tijdens het bewind van Kolonel en aankomend President Perón. Ofwel de Argentijnse Revolutie, waar ook Ché Guevara een grote rol in heeft gespeeld. Waar de film wel degelijk probeert dit belangrijke deel uit de geschiedenis over te brengen, valt dit lichtelijk naar de achtergrond. We krijgen meerdere indrukken voorgeschoteld: de ‘goede’ ideeën van Evita, de ambities van kolonel Perón, de geachten van Ché Guevara, de liefde van het volk voor Evita en de haat voor haar namens de welgestelden. Het is net iets te veel, waardoor het een wirwar wordt van informatie en invloeden.

De muziek is top en voert uiteraard in een musicalfilm te boventoon. Je merkt helaas wel dat de muziek vooraf is ingezongen, waardoor het niet helemaal vloeiend loopt. Echter kan Madonna nooit tippen aan de musicalsterren die de rol tevens hebben gespeeld. Antonio Banderas daarentegen brengt de kritische toon goed naar voren. En ondanks hij niet de beste zanger is, valt dit naar de achtergrond door zijn sterke acteerprestaties. Wie ook niet de beste zanger is, is Jonathan Pryce in de rol van kolonel Perón. Maar door zijn manier van zingen, meer ‘pratend’, valt dit niet dusdanig op. De acteerprestaties laten die verbleken.

In hoeverre Alan Parker’s film waarheidsgetrouw is, is onduidelijk. Films worden vaak geromantiseerd. Wie dan ook het echte verhaal wilt leren over deze vrouw en Argentijnse geschiedenis, moet wellicht een andere bron gebruiken. Desalniettemin is de musicalfilm Evita een zeer succesvolle klassiekere. Met goede muziek, een sterk en interessant verhaal over de geschiedenis van een land, ambities en liefde.

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.