Uit den Ouden Doosch: Forrest Gump (1994)

Een absolute klassieker

“Life’s like a box of chocolates: you never know what you’re gonna get”, “Stupid is as stupid does” of “Run Forrest, run!” Het zijn bekende quotes in de filmwereld en mocht je ze niet herkennen, dan heb je bij deze een film erbij die je nog moet kijken. Tom Hanks kreeg immers een Oscar voor de rol. Forrest Gump behoort tot de absolute klassiekers uit de filmwereld en was een extra kickstart voor Tom Hanks’ succesvolle carrière als acteur.

Stumperd en veelzijdig

Forrest is geen slimme jongen. Hij heeft niet veel aansluiting en loopt ook nog eens met braces om zijn benen, waardoor het plaatje van stumperd compleet is. Gelukkig mag hij in de schoolbus naast de lieve Jenny zitten, wat de start is van een hechte vriendschap voor het leven. Forrest groeit op in Alabama bij zijn moeder en beleeft in zijn leven allerlei uitzonderlijke dingen; vaak per toeval, maar soms ook omdat hij gewoon niet te veel over dingen piekert. Zo wordt hij als militair uitgezonden naar Vietnam, inspireert hij Elvis Presley voor zijn bekende dansmoves, wordt hij kampioen pingpongen, ontmoet daardoor de president, hij start een garnalenvisserij met de toekomstige baas van ‘een bedrijf met computers en een fruit logo’ en hij rent heel Amerika door. Letterlijk. Al zijn belevenissen vertelt hij op een bankje bij de bushalte aan de mensen die bij hem komen zitten terwijl hij onderweg is naar Jenny.

Succescast, succesfilm

Wie Forrest Gump nu voor de eerste keer ziet, herkent een aantal acteurs in rollen waarin we ze niet gewend zijn te zien. Gumps vriendinnetje Jenny (Robin Wright) ken je misschien als Claire Underwood uit House of Cards en wat dacht je van een CSI-rechercheur (Gary Sinise) als de gehandicapte, rokende, zuipende Vietnam veteraan-luitenant Dan? Uiteraard is Tom Hanks als hoofdrolspeler welbekend met latere hoofdrollen in Cast Away (overigens ook geregisseerd door Robert Zemeckis), The Green Mile, Saving Private Ryan, The DaVinci Code, The Terminal en noem maar op. Hanks won een Oscar voor zijn rol als Forrest Gump. In totaal was de film voor dertien Oscars genomineerd, waarvan er 6 werden gewonnen. Onder andere Beste Acteur, Beste Regisseur en Beste Film, waarbij Forrest Gump favorieten als Pulp Fiction en The Shawshank Redemption versloeg.

Forrest facts

Naast alle Oscarnominaties en bekende acteurs zijn er nog een aantal noemenswaardige feiten over deze film. Zo kon luitenant Dan zonder benen op film worden gezet door CGI en chromakey-technieken, waarvoor Gary Sinise’s benen werden ingepakt met blauw materiaal. Ook is de soundtrack van de film een van de succesvolste ooit; de soundtrack haalde de tweede plaats in de Billboard Album Top 200. De film is overigens gebaseerd op het boek Forrest Gump van schrijver Winston Groom. Op dat boek is een vervolg gekomen: Gump & Co, maar de schrijver wilde niet dat dit verfilmd werd.

Liefhebbend

Hoewel Forrest niet bepaald intelligent is en door veel mensen als een sukkel wordt beschouwd, kunnen we toch nog iets van hem en de film leren. Forrest gaat in de film om met allerlei mensen en hij oordeelt over niemand. Huidskleur, intelligentie, religie, het maakt hem niet uit. Ook gaf Forrest nooit op, ook al schatten mensen hem niet hoog in. Rob Pope, een dierenarts die in de afgelopen jaren dezelfde route rende door Amerika als Forrest in de film, zei: ‘Als iedereen een beetje meer zou zijn als Forrest Gump, dan zou de wereld een betere plek zijn.’

Forrest Gump is een prachtige film die absoluut niet in de vergetelheid mag raken. Dit jaar is de film al 25 jaar oud, maar het is nog altijd de moeite van het kijken waard, voor misschien een traan, maar vooral een grote lach op je gezicht.

 

Written by
Britt Somers is een studente journalistiek met een grote liefde voor boeken en video. Ze is altijd wel bezig met nieuws doorspitten, fantaseren over eigen documentaires, artikelen nakijken of haar privébibliotheek ordenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.