Uit Den Ouden Doosch: Friends (1994-2004)

Eigenlijk is het een schande dat we deze serie nog niet eerder Uit Den Ouden Doosch gehaald hebben. Dit is dè klassieker der klassiekers, dè komedieserie der komedieseries en dè sitcom der sitcoms. De eerste televisieserie die in je opkomt als het gaat over televisieseries: Friends!

Deze maand haalde Friends opnieuw het nieuws door de aankondiging dat er nu toch echt een reünie zal komen. Sinds de serie afliep twaalf jaar geleden, zijn er al meerdere speculaties geweest over een eventuele reünie of comeback. Deze geruchten bleken echter steeds niet waar, maar nu lijkt het er toch echt van te komen. Op welke manier deze reünie vorm zal krijgen is nog niet duidelijk, maar deze feestelijke mededeling is toch zeker wel een reden om Friends eens opnieuw uit de kast te trekken.

FRIENDS (NBC) season 6 1999-2000 Shown: David Schwimmer (as Ross Geller,) Jennifer Aniston (as Rachel Green), Courteney Cox (as Monica Geller), Matthew Perry (as Chandler Bing), Lisa Kudrow (as Phoebe Buffay), Matt LeBlanc (Joey Tribbiani)

Wie kent ze niet? De serie behoeft eigenlijk niet echt een introductie, maar voor het idee zullen we hem bij deze toch even kort samenvatten. Friends draait om Monica Geller, Rachel Green, Phoebe Buffay, Ross Geller, Chandler Bing en Joey Tribiani. Een vriendengroep van zes personen die gedurende tien seizoenen zichzelf in allerlei humoristische en grappige situaties weten te werken. De serie speelt zich grotendeels af in het appartementencomplex van de vriendengroep, hoewel kleine delen zich ook afspelen in andere huizen of in de koffiezaak beneden.

Een simpele, maar gouden formule, die tien jaar lang zeer succesvol bleek. De serie begon in 1994 en was sindsdien tot 2004 niet van de buis weg te denken. En eerlijk gezegd is de serie dat nog steeds niet. Nog steeds is er eigenlijk constant wel érgens een herhaling van Friends te zien op de televisie. Wat maakt deze serie nou zo tijdloos?

friends 6 poker

Het komt met name door de herkenbaarheid van de thema’s, situaties en verhalen. De serie draait grotendeels om vriendschap, familie en liefde en de ongemakkelijkheden die deze relaties kunnen veroorzaken. De pijnlijke herkenbaarheid van sommige situaties zorgt voor een vorm van humor die tijdloos is, omdat dit thema’s zijn die altijd relevant zijn voor mensen. Dit maakt dat de serie nog steeds werkt en dat de fans van de serie ook zo lang om een reünie gevraagd hebben.

Een ander belangrijke factor hierin is de manier waarop de personages vormgegeven zijn. Als kijker word je echt onderdeel van de groep. Door de seizoenen heen ontstaan allerlei inside jokes, waardoor je als kijker het idee hebt dat deze mensen ook daadwerkelijk jouw vrienden zijn. Er zit voor iedereen wel een favoriet in, maar uiteindelijk is het een groep mensen waar iedereen graag deel van uit zou willen maken. Dit maakte het afscheid in 2004 van de vrienden dan ook erg moeilijk en emotioneel, voor zowel de kijkers als de acteurs zelf.

friends 3

De serie heeft geprobeerd een soort variëteit in de vriendengroep te creëren; de grappige, de knappe, de nerd, de gekke en ga zo maar door. Op deze manier is er sprake van een soort variatie. Echter, een van de grote kritiekpunten op de serie is het feit dat de volledige vriendengroep blank is. Er zijn überhaupt in de serie maar weinig buitenlanders te vinden, deze zijn in totaal ongeveer op één hand te tellen. Ook wordt er regelmatig kritiek geuit op de manier waarop de serie omgaat met homoseksualiteit. Echter, dit is naar ons idee ook maar een beetje moeilijk doen omdat er toch iets van kritiek gegeven moet worden op deze fantastische serie.

De acteurs hebben allemaal na deze serie nog redelijk succesvol een acteercarrière kunnen voortzetten. Toch zullen de acteurs altijd bekend staan als ‘die ene van Friends’. Zo heeft Matt LeBlanc eigenlijk alleen maar in de spin-off van Friends gespeeld (Joey). Matthew Perry speelt in een aantal middelmatige komedieseries (Go On, Mr. Sunshine), net als Courteney Cox (Cougar Town) en Lisa Kudrow (Web Therapy). Wat dit betreft heeft Jennifer Aniston het nog het beste voor elkaar, met een carrière als filmactrice in een flink aantal bekende films. Ook David Schwimmer mag niet klagen, want hij mag nu de stem van de giraf in de Madagascar-films inspreken.

friends 5

Een reünie zou aan de ene kant een ontzettend leuk idee zijn. Hoe leuk zou het zijn om de hele cast weer bij elkaar te krijgen? De vraag is echter of dit wel gaat lukken. Bovendien vragen wij ons af of dit nu ook daadwerkelijk nodig is. In realiteit kan zo’n reünie eigenlijk alleen maar tegenvallen. En bovendien, we hebben al een fantastisch en onuitputtelijk archief met afleveringen die nooit gaan vervelen. Het is niet alsof we materiaal te kort komen… Is het dus daadwerkelijk nodig om hier nog extra materiaal aan toe te voegen? Wellicht is het juist mooier om het einde van seizoen ook daadwerkelijk als het definitieve einde van de serie te houden.

Al met al is deze serie heerlijk! We zouden iedereen graag adviseren om Friends te gaan kijken, maar we vermoeden dat dat weinig zin heeft, want wie heeft dit nou inmiddels nog niet gezien? Wij zijn in ieder geval wel heel benieuwd naar de reünie in februari 2016!

Geschreven door
Maren is een 23-jarige studente Mediawetenschappen. Zoals elke vrouw van deze leeftijd is ze vooral gek op romantische komedies in haar vrije tijd. Af en toe een intellectueel hoogstandje kan ze echter af heus ook wel waarderen en historische klassiekers behoren tot één van haar fascinaties. Met horrorfilms hoef je echter dan weer níet aan te komen zetten, want dan kan Maren haar nachtrust vaarwel zeggen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.