Uit Den Ouden Doosch: Harry Potter and the Philosoper’s Stone (2001)

Vandaag heb ik voor een film gekozen die aan het begin staat van een legendarisch franchise: Harry Potter and the Philosopher’s Stone. In deze eerste film uit 2001 denkt Harry dat hij een doodnormale jongen van tien is. Echter, hij is een tovenaar die in de bezemkast woont bij zijn gemene oom, tante en neefje. Op een willekeurige dag krijgt Harry een brief van Hogwarts, de school voor magie en toverkunsten. Oom Vernon Dursley weerhoudt hem ervan om de brief te openen, wat uitmondt in een invasie van brieven. De goedaardige half-reus Hagrid, redt Harry op zijn elfde verjaardag en brengt hem naar de magische plaats waar hij alles voor zijn school kan halen. Tijdens de tocht naar Hogwarts in de iconische trein ontmoet Harry zijn toekomstig beste vrienden: Ron Weasley en Hermione Granger. Op Hogwarts leert Harry veel over de toverkunsten, maakt nieuwe vrienden en leert ook veel over zijn verleden. Ook maakt Harry voor het eerst contact met de meest kwaadaardige tovenaar: Lord Voldemort.

Voordat deze film er was, waren er al vier boeken en dus de franchise had al een zekere fanbase opgebouwd. De boeken zijn geschreven door de Engelse J.K. Rowling en het eerste boek lag al in 1997 in de Engelse boekenwinkels. Een jaar later werden de rechten van het boek verkocht aan Warner Bros., die de hele franchise produceerde en tot een groot succes maakte. Chris Columbus nam de rol van regisseur op zich nadat onder anderen Steven Spielberg afhaakte. Uit de duizenden kinderen die auditie kwamen doen, zijn Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson ‘the chosen ones’ die de rollen van respectievelijk Harry Potter, Ron Weasley en Hermione Granger voor uiteindelijk acht films op zich nemen. Leuk weetje is dat schrijfster J.K. Rowling per se Britse acteurs en actrices wilde hebben voor de hoofdrollen.Harry Potter and the philosopher's stone dumbledore Toen deze eerste film uit kwam, waren de hoofdrolspelers nog ontzettend jong. Het is bijna onmogelijk om niet van ze te houden. Harry is ‘the boy who lived’, de enige persoon die ooit een doodsvloek heeft overleefd. In tegenstelling tot Ron, wie ook uit een tovenaarsfamilie komt, weet Harry niets over de magisch wereld. Zijn tovenaars-ouders zijn vlak na zijn geboorte vermoord en zijn oom en tante hebben deze gebeurtenissen altijd voor de jonge Harry verzwegen. Hermione heeft daarentegen geen tovenaarsbloed, maar deze betweter is wel de slimste van de drie en redt haar vrienden zelfs weleens. Echter, Harry en Ron vinden haar vreselijk irritant, maar na een gebeurtenis met een trol zijn de drie vrienden voor het leven. Een student van een rivaliserende groep is Draco Malfoy, die wordt gespeeld door Tom Felton. Het moge duidelijk zijn dat de studenten in 2001 nog erg jong waren. De prestaties die zij destijds al neerzetten waren des te beter. Waar Malfoy en zijn vriendjes in deel één echte bullebakken zijn, zijn de overige studenten onschuldige kinderen.

De andere hoofdrolspelers zijn de docenten van Hogwarts. Het schoolhoofd is Albus Dumbledore. De acteur die deze rol op zich heeft genomen is Richard Harris, die de rol pas aannam nadat een familielid Harris ertoe had gedwongen. Maggie Smith speelt de rol van Professor Minerva McGonagall, een andere belangrijke lerares. De eerder genoemde half-reus Hagrid, die een voorliefde heeft voor de meest rare wezen, wordt gespeeld door Robbie Coltrane. Maar mijn favoriete leraar is Severus Snape en wordt gespeeld door Alan Rickman. Zijn houding, stem en gehele verschijning maakt hem een geweldig en mysterieus karakter. Niemand weet precies waar Snape op uit is en aan wiens kant hij staat. Vanaf het begin heeft Harry dan ook zijn bedenkingen. De kwade schurk is dit eerste jaar de stotterende professor Quirinus Quirrell, en wordt gespeeld door Ian Hart. Hart is de eerste acteur die in de huid kruipt van iemand die de duistere tovenaar – Lord Voldemort – wilt laten terugkeren.Harry Potter and the philosopher's stone 2Uiteraard zijn er veel meer personages te benoemen, maar daarmee zou je een losstaand artikel kunnen vullen! Een van de leukste dingen rondom de verschillende personages, is dat elk hun momenten en karaktertrekken hebben – denk aan Seamus Finnigan (Devon Murray) die alles laat opblazen – die in elke film steeds terugkomen. Met betrekking op deze eerste film, kwam ik achter iets heel interessants. Wanneer je de reeks meer dan eens hebt gezien, onthoud je wel eens een uitdrukking. Wanneer Harry zijn onzichbaarheidsmantel krijgt, staat er op het kaartje “Use it well.” Dit is dezelfde zin die professor Horace Slughorn in “Harry Potter and the Half-Blood Prince” gebruikt. Op deze manier heeft J.K. Rowling al heel vroeg in het verhaal dit personage verwerkt. Of het is heel erg toevallig.

De film uit 2001 gaat vooral over de kennismaking met de school, de studenten, de leraren en uiteraard met toverkunsten. We krijgen ook beetje bij beetje meer te weten over Harry’s verleden en de tovenaar die zijn ouders heeft vermoord. Vanwege de leeftijd van de jonge hoofdrolspelers, is de film minder eng dan de latere films en bovendien minder duister. Al zitten er momenten in waarbij ik mij kan voorstellen dat jonge kinderen daar bang van worden. Denk aan de scènes in het Verboden Bos en het eind met Harry en professor Quirrell. De momenten wanneer Ron bang is, zijn betrekkelijk grappig. Ron is eigenlijk de meest grappige personage van de hoofdrolspelers met zijn diverse opmerkingen, met betrekking tot Hermione. Het moment dat we ontdekken wie professor Quirrel daadwerkelijk is, is een absolute plottwist. Ik weet niet meer precies hoe ik reageerde toen ik de film voor het eerst zag, maar het kwam in ieder geval als een verrassing. Harry Potter and the philosopher's stoneUiteraard moet er ook nog even stil worden gestaan bij de soundtrack, gemaakt door de legendarische John Williams. Het is een score die je niet vergeet en onlosmakelijk verbonden is met de Harry Potter-franchise. Ook hier is het zo dat de soundtrack steeds terugkomt in de films. Maar ook de hele setting van de film ziet er spectaculair uit. Het decor, de effecten en de diverse make-up-technieken maken deze film uniek in zijn genre. Bijvoorbeeld de goblins in de bank zien er erg sterk uit. De enige persoon die soms iets minder mooi overkomt vanwege zijn grootte is Hagrid, maar als je je bedenkt dat deze film al ruim tien jaar oud is, ziet het er zeker gelikt uit. Dan kun je je afvragen hoeveel beter de film eruit zou zien als hij nu gemaakt zou worden, met nog betere technieken. We zouden dit wellicht volgend jaar al kunnen zien bij de spinoff/prequel Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone was in 2001 de eerste film in de fantasievolle reeks en staat daarmee aan de basis van een geheel tijdperk. Om deze reden mag deze film absoluut niet ontbreken in onze rubriek Uit Den Ouden Doosch. Vanwege de leeftijd van de hoofdrolspelers is de film meer gericht op kinderen en minder duister. Er zijn echter wel griezelige momenten te benoemen en is alles behalve kinderachtig. De opbouw van de vriendschap tussen Harry, Ron en Hermione is zeer geloofwaardig en het is duidelijk dat ze een goed team vormen. De diverse karaktertrekken zijn al aanwezig en het leuke is dat deze in de vervolgfilms ook weer aan bod komen. Dit heeft ook betrekking op de vele andere karakters. De muziek is er een die verbonden is aan deze reeks en je echt meeneemt in deze fantasievolle wereld, geschreven door J.K. Rowling. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.