Uit Den Ouden Doosch: Home alone (1990)

Elk jaar komt deze kerstklassieker wel weer een keer voorbij. Soms zelfs meerdere keren, want elke televisiezender lijkt deze klassieker wel een keer uit te willen zenden. Home alone is een film uit 1990, maar heeft daarna nog meerdere vervolgfilms gekregen. Allemaal met hetzelfde idee: een jongetje dat met kerst alleen thuis is en het huis moet zien te bewaken tegen dieven die het huis maar wat graag leeg willen halen. Elke keer is de jongen ze te slim af door allerlei boobytraps in het huis te plaatsen. Een uitgemolken concept zou je kunnen zeggen, maar de allereerste Home alone was toch goed voor een omzet van ruim 450 miljoen US dollar. En dat voor een film met een budget van 15 miljoen US dollar. Niet slecht dus.

Het verhaal in een notendop

Even een opfrisser voor wie het vergeten is. We nemen een groot Amerikaans huis, met vele kamers en verdiepingen én een enge kelder. Althans, een kelder die niet zou misstaan in menig horrorfilm. De familie McCallister vertrekt met kerst naar Parijs. Kevin McCallister, gespeeld door Macauley Culkin, verliest zijn zelfbeheersing als hij weer eens door zijn grotere broer Buzz in de maling genomen wordt. Als straf moet hij op zolder gaan slapen, terwijl de rest van de familie in de andere kamers verblijft. De volgende dag wordt de familie verschrikt wakker omdat zij zich verslapen hebben. De taxi’s staan al voor de deur! In de haast vergeten ze Kevin, die op dat moment nog heerlijk aan het slapen is. Pas in het vliegtuig ontdekken ze dat hij er niet bij is, maar dan is het al te laat. Kevin heeft ondertussen de tijd van zijn leven. Geen ouders = geen regels. Lekker laat naar bed, alles eten wat niet mag en vooral doen waar je zelf zin in hebt. Welk kind zou dat nou niet willen?

Helaas, helaas. Twee inbrekers, Harry (Joe Pesci) en Marv (Daniel Stem) hebben het op het huis voorzien. Na een paar dagen komen ze erachter dat Kevin toch echt alleen in huis is. Een achtjarig jongetje, die moeten ze wel aankunnen toch? Een van de meest iconische scènes uit de film is toch wel wanneer Kevin besluit een deel van een maffiafilm af te spelen en dit te combineren met rotjes. Het leverde hem een gratis pizza op.
Uiteindelijk weten Harry en Marv zich een weg naar binnen te wurmen en lijkt het over te zijn met de snode plannen van Kevin. Maar, het is en blijft een kerstfilm, alles komt goed. Kevin bedenkt zich zelfs dat hij zijn familie toch wel gemist heeft. De film verbindt generaties en overstijgt culturen. Het is een film voor iedereen, of je het nu wilt of niet.

De kracht van de film

De kracht van Home alone is dat je vooral niet moet nadenken over wat er niet meer kan in de film. Tegenwoordig zou het namelijk helemaal niet meer kunnen. Het gros van de kinderen heeft tegenwoordig rond Kevins leeftijd al een mobiele telefoon bijvoorbeeld. Betalen van bezorgingen gebeurt tegenwoordig online en het printen van vliegtuigtickets doen we ook allang niet meer. Toch is Home alone de ‘All I want for christmas’ onder de kerstfilms. Vermakelijk om naar te kijken, uitgemolken als een malle en volgens enkele regisseurs weer toe aan een ‘reboot’. Of Home alone anno 2020 gaat werken is nog maar de vraag. Laat een klassieker gewoon een klassieker, daar is helemaal niets mis mee.

Een andere kracht van de film is al even eerder genoemd. Het verbindt generaties en overstijgt culturen. Er zullen waarschijnlijk maar weinig mensen zijn die deze film niet met de familie hebben gekeken. De film is wat dat betreft ook erg ‘neutraal’ en daardoor geschikt voor een heel breed publiek.
Dit was ook zo bij Home alone 2 uit 1992. Het huis van de McCallisters werd hierin vervangen voor New York, maar Harry en Marv waren ook weer gezellig van de partij. Het was ook in Home alone 2 dat Trump een rolletje speelde.

Moeder Kate, gespeeld door actrice Catherine O'Hara

Moeder Kate, gespeeld door actrice Catherine O’Hara

Blijvende populariteit

Dat Home alone nog steeds populair is blijkt wel uit het recent gedeelde TikTok filmpje van actrice Catherine O’Hara. Hierin speelde zij de iconische scène na waarin ze erachter kwam dat Kevin wederom niet mee was met de familievakantie. Toegegeven, deze scene speelde zich dan wel af in deel 2, maar grappig is het wel. Na deel 2 is het razendsnel achteruit gegaan met de filmserie en werden de acteurs en actrices vervangen door nieuwe ‘verse’ personages.

De eerste twee Home alone-films zullen de komende tijd ongetwijfeld veel voorbij komen op televisie. Aan jou de keuze of je gaat kijken, maar dat dit een kerstklassieker is kunnen we na dertig jaar niet meer ontkennen.

Geschreven door
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.