Uit Den Ouden Doosch: Ja Zuster, Nee Zuster (2002)

Boordevol is de huurbaas van het rusthuis waar hij naast woont, maar daar is alles behalve rust te vinden. De bewoners zijn druk en maken veel lawaai. Als buurman Boordevol voor de zoveelste keer belt met zuster Klivia, wordt het gesprek abrupt afgebroken door een ontploffing in de kelder die wordt veroorzaakt door de Ingenieur, die altijd bezig is met nieuwe dingen uitvinden. De strijd tussen beiden barst los en Boordevol ziet niets liever dan dat Klivia het rusthuis moet opheffen. Als ze dan ook nog eens besluit om inbreker Gerrit, die zijn leven belooft te beteren, in huis te nemen, loopt de situatie alleen maar verder uit de hand.

Eigenlijk is het verhaal en de clou van deze film niet heel erg duidelijk of uitgebreid, maar dat is ook niet iets wat je verwacht van een komische muziekfilm. Grappig is deze film zeker te noemen, maar daarvoor gaat wel de meeste eer naar Paul Kooij, want hij speelt zijn rol van Buurman Boordevol fantastisch. De manier waarop hij praat, maar vooral zijn gezichtsuitdrukking daarbij is geweldig. Vooral halverwege de film ergens, waar hij een pilletje krijgt waardoor hij een goed mens wordt. Die omslag is zo groot waardoor het echt hilarisch wordt. Het is waarschijnlijk praktisch onmogelijk om je gezicht in de plooi te houden bij deze film.

JaZusterNeeZuster_1

De andere rollen worden gespeeld door onder andere Loes Luca en Tjitske Reidinga, die te zien zijn als zuster Klivia en rusthuis bewoonster Jet. Luca is de laatste jaren vooral bekend van de ’t Schaep-series en Reidinga zal bij het grote publiek vooral herkend worden als Claire uit Gooische Vrouwen. Jet heeft een oogje op Gerrit, gespeeld door Waldemar Torenstra, en ook Boordevols vriend van de reisvereniging duikt ineens op. Wouter, gespeeld door Paul de Leeuw, is de nieuwe eigenaar van de kapperszaak aan de overkant van de straat. Geen van deze personages is vervelend, maar heel erg boeiend zijn ze eigenlijk ook niet. Alle personages blijven heel erg vlak en vooral wat overdreven geacteerd, maar dat is juist de charme van deze film.

JaZusterNeeZuster_2

Zelfs alle liedjes zijn erg leuk, maar vooral heel aanstekelijk; jaren later kun je ze weer moeiteloos meezingen. Als je de film recentelijk hebt gekeken loop je waarschijnlijk continu nog te neuriën of in gedachten te zingen. Het is erg knap dat de makers erin geslaagd zijn er zoveel liedjes in te stoppen, waarvan er geen verveelt. Je denkt misschien van te voren bij deze musical-achtige komediefilm dat het gezang je de neusgaten uitkomt, maar dat is absoluut niet het geval. Alle nummers passen ook prima in de film en met een gemiddelde lengte van anderhalf à twee minuten zijn ze precies lang genoeg.

Ja Zuster, Nee Zuster is over het algemeen een erg vrolijke, positieve film en heerlijk voor op de zondagmiddag om met de hele familie te kijken. Alleen kan natuurlijk ook, dan kun je in ieder geval uit volle borst meezingen zonder dat iemands trommelvliezen knappen. Dus wil je een sombere, regenachtige herfstdag een beetje opfleuren? Dan is deze film zeker een aanrader. Vooral buurman Boordevol is hilarisch en zelfs de liedjes zijn leuk, dus wat wil een mens nog meer?

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.