Uit Den Ouden Doosch: Mary Poppins (1964)

Supercalifragilisticexpialidocious! Wie kan dit woord nog in één keer foutloos uitspreken? Als je ouders tieners waren in de jaren 60, dan ben je waarschijnlijk zelf ook opgevoed met deze klassieker. Mary Poppins was de Harry Potter van een halve eeuw geleden en deze iconische film van Walt Disney is een echte klassieker geworden binnen het musicalgenre. Al jaren loopt er een internationale live-musical versie van, en onlangs is bekend geworden dat koning van de fantasiefilms Tim Burton met een soort vervolg/remake komt die Poppins zal gaan heten. Reden genoeg om even terug te kijken naar waar het allemaal mee begon.

Het verhaal rondom de mysterieuze nanny begon in 1934 met de Australische schrijfster Pamela Lyndon Travers. Zij schreef maar liefst acht boeken over de lieve kinderjuffrouw en het kille Londen van 1908. Dat de film in 1964 zo’n succes werd, is vooral te danken aan de unieke visuele stijl: zowel drama als musical en animatie werden samengevoegd tot één groot verhaal, waar je je als kind helemaal in kon laten opslurpen. Met de technieken van die tijd is de film echt mooi vormgegeven en werden alle verwachtingen overtroffen. Het verhaal begint met de familie Banks, met aan het hoofd een serieuze bankier die te weinig tijd heeft voor zijn gezin. Ondanks de hulp in huis zijn de twee kinderen, Jane en Michael, ontembaar. Papa en mama Banks huren een nieuwe kinderjuffrouw in, Mary Poppins. In eerste instantie is ze best streng, maar als blijkt dat ze kan praten met dieren, kan vliegen met haar paraplu, en een magische tas heeft, zijn de kinderen op slag helemaal gek van haar. Terwijl Londen steeds grimmiger wordt op de vooravond van de grote bankencrisis, brengt Mary Poppins leven in de brouwerij. Daarbij krijgt ze hulp van de vrolijke muzikant en schoorsteenveger Bert.

mary-poppins1[1]

Die vrolijke noot is hard nodig, want het dagelijkse leven dat wordt verbeeld is armzalig en hard. Hoewel de familie Banks best rijk is, ziet de stad er niet uit: overal dwarrelt rommel, het weer is grauw, er zijn veel zwervers en de gemiddelde baantjes bestaan uit ondankbaar werk – zoals schoorsteenveger. Het contrast tussen de goed uitziende, ijdele Mary en de eenvoudige Bert is dan ook leuk om te zien. Hoewel nergens echt wordt geïmpliceerd dat er iets gaande is tussen die twee, hebben ze wel een goede chemie. Mary wordt fantastisch gespeeld door Julie Andrews, die ook de iconische non in The Sound of Music speelde, en de in Amerika overbekende Dick van Dyke vertolkt de rol van Bert. Hun chemie spat al helemaal van het scherm af zodra ze de geanimeerde wereld instappen, door een stoepkrijttekening van Bert. Hierin verschuift de nadruk van de kinderen naar de volwassenen: ondanks dat het een getekende wereld is, lijken de volwassenen hier de meeste lol te hebben. Misschien is dat ook wel waarom Mary Poppins zo’n succes was, omdat het kind in de volwassenen wordt aangesproken.

Mary Poppins is nog steeds erg leuk om te zien, want zoals je deze film als kind zag, zo zie je hem nu compleet anders. Ineens wordt duidelijk dat mevrouw Banks zich inzet voor vrouwenrechten en zich helemaal niet bezig hield met ijdeltuiterij. En wordt nu pas duidelijk dat genieten van de kleine dingen in het leven, in tijden van crisis, een onderliggend thema is. Het goedaardige gezicht van Mary Poppins gaat al helemaal nooit vervelen, want willen we niet stiekem allemaal een magische kinderjuffrouw in ons leven die ons weer wijst op de kleine dingen die je gelukkig maken?

Geschreven door
Het maken van een eigen speelfilm was de aanleiding om de opleiding Film- en Televisiewetenschappen te volgen. Nu kijkt hij films uit elke periode, (bijna) elk genre en verschillende series. Een favoriete film is moeilijk te bepalen, maar het werk van Quentin Tarantino of Christopher Nolan doet het altijd goed.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.