Uit den ouden doosch: Men in Black

Terug in de tijd

Deze week verscheen Men in Black: International in de Nederlandse bioscopen. Dit is ondertussen alweer de vierde film in de Men in Black-reeks die verschijnt. Tijd om dus eens terug in de tijd te duiken naar de film waar het allemaal mee begon. De eerste Men in Black-film verscheen al meer dan twintig jaar geleden in 1997 en is gebaseerd op de stripserie The Men in Black van Lowell Cunningham.

Goed gespeeld

Men in Black kent in de hoofdrollen niemand minder dan (een piepjonge) Will Smith en (stuk jongere) Tommy Lee Jones. Een duo dat buitengewoon goed samen gaat, zo laten ze zien in deze film. Beiden weten een prima rol neer te zetten en ze werden ook allebei genomineerd voor meerdere prijzen voor hun rol. Hoewel Tommy Lee Jones uiteindelijk geen prijs in de wacht wist te slepen, won Will Smith twee keer een prijs voor favoriete acteur.

Het verhaal

Niets zo belangrijk als het verhaal natuurlijk, en het verhaal van Men in Black is eigenlijk best origineel. Zeker voor een film uit 1997. De film gaat over een geheime overheidsorganisatie (genaamd de MiB), die ervoor moet zorgen dat de buitenaardsen die in het geheim op onze planeet wonen zich gedragen en niet ontdekt worden. Agent Kay (Tommy Lee Jones) werkt voor deze organisatie en kiest als nieuwe partner Agent Jay (Will Smith) uit, die tot dan toe voor de normale New Yorkse politie gewerkt heeft.

In rap tempo maakt Jay kennis met de meest bizarre wezens die op onze planeet leven, terwijl langzaam maar zeker blijkt dat de zaak die Jay en Kay onderzoeken alles behalve onschuldig is. Een enorme kakkerlak is illegaal naar Aarde gekomen op zoek naar de Melkweg en vermoordt iedereen op zijn pad waaronder de prins van Arquil. Een Arquilaans oorlogsschip komt vervolgens naar de aarde en dreigt deze te vernietigen. Aan Jay en Kay de taak om de kakkerlak te pakken te krijgen (en de Melkweg) en een oorlog te voorkomen.

Ouderwets

Men in Black is van het actie-komedie-genre zoals we die voornamelijk uit de jaren 90 kennen. Het verslapt geen moment en zit vol met humor die vooral voortkomt uit goed getimede opmerkingen van partner tot partner. Het is het soort film dat nostalgie naar boven brengt, maar tegelijkertijd toch ook wel iets te ouderwets aanvoelt. De vormgeving van de aliens bijvoorbeeld, is natuurlijk niet meer wat we tegenwoordig gewend zijn met onze CGI.

Het ouderwetse gevoel heeft bij deze film dus iets positiefs en iets negatiefs. Hoe dan ook blijft het echter een klassiekertje die je gezien moet hebben, en nu met de vierde film in de bioscoop is het misschien wel het juiste moment om een mooie Men in Black-marathon te organiseren.

Speelfilm - Men In Black Trilogy
Speelfilm - Men In Black Trilogy
(Blu-ray is niet afspeelbaar in normale DVD-spelers!)
Score 4.5 van 5 sterren.
€17,16
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.