Uit Den Ouden Doosch: Monty Python and the Holy Grail (1975)

We volgen Koning Arthur in een zoektocht naar de Heilige Graal, een opdracht die hij van God zelf gekregen heeft. Maar deze zoektocht gaat natuurlijk niet helemaal zonder slag of stoot. De Koning der Britten en zijn ridders zullen het op moeten nemen tegen de Black Knight, verschrikkelijke Fransen en de Knights-Who-Say-Ni. Daarnaast blijft natuurlijk de eeuwige vraag: zijn zwaluwen in staat om kokosnoten te dragen?

Monty Python and the Holy Grail is terug in de bioscoop voor het eerst sinds… de laatste keer. Oftewel, de film is alweer 40 jaar oud en dit werd door Pathé gevierd door de film nogmaals op het grote doek te vertonen. De echte liefhebbers van de Britse humor wisten dit natuurlijk al lang en besloten een kaartje te reserveren. Speciaal voor de paar mensen die onder een steen hebben geleefd in de afgelopen 40 jaar of die misschien pas net op de leeftijd komen dat ze deze film mogen zien, besloten we dat het tijd werd om deze film uit den oude doosch te halen.

mp4

De film is zowel geschreven als uitgevoerd en geregisseerd door de komediegroep Monty Python zelf. De groep bestaat uit de leden Graham Chapman, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin en, waarschijnlijk het bekendste lid, John Cleese. Zij werden bekend met de BBC-serie Monty Python’s Flying Circus. Nadat ze in 1971 al een compilatiefilm maakte van de populaire sketches van hun serie met de naam And Now For Something Completely Different, besloten ze dat het tijd werd voor een echte film. Monthy Python and the Holy Grail werd hun eerste film maar zeker niet de laatste. 

Of we het moeten hebben over de kwaliteit van de acteerprestaties is maar de vraag. Voor iedereen die een Monty Python sketch of film gezien heeft zal dit niet anders zijn dan in andere werken. De film is een aaneenschakeling van domme grappen en echte Britse humor welke de komediegroep prima weet over te brengen zoals ze dat gewend zijn. Tussen de geacteerde stukken door zitten echter ook nog animaties. Hoe zit het hiermee? De animaties zijn misschien geen echte toevoeging aan de film maar zijn wel komisch en zitten briljant in elkaar.

mp3

De film bestaat uit verschillende kleine delen, te beginnen met Koning Arthur die op zoek is naar waardige ridders om hem te vergezellen aan de ronde tafel in Camelot. Hij stuit echter gelijk al op tegenstand van boeren die hem niet als koning aanvaarden. Verder komt hij nog een zwarte ridder tegen die hem niet over het kleine bruggetje in het bos wil laten. Na een interessant duel komt Koning Arthur uiteindelijk in een dorp terecht waar de dorpelingen net een heks willen verbranden. Hier vindt hij zijn eerste ridder om hem te vergezellen en al snel volgen er meer. 

Koning Arthur en zijn ridders krijgen hierna de opdracht van God om op zoek te gaan naar de Heilige Graal. Hun zoektocht begint bij een kasteel dat bewoond blijkt te zijn door een groep Fransen. Deze lijken echter alles behalve bereid om de ridders bij te staan in hun zoektocht en schelden hun de huid vol. Na een mislukte poging om het kasteel binnen te dringen (met het “Konijn van Troje”) besluiten ze dat de zoektocht misschien sneller verloopt als de groep zich opsplitst. En zo gaan de Koning Arthur en zijn ridders uit elkaar, ieder op een zoektocht naar de Heilige Graal.

De ridders komen elk in een totaal andere maar natuurlijk komische situatie terecht. Zo komt er één in een kasteel terecht vol bloedmooie vrouwen terwijl een ander tegen een reus aanloopt met drie hoofden. Daarnaast komen we ook nog de beroemde ridders tegen die “Ni” zeggen en die even later hun naam veranderen. Verder zien we nog een heldhaftige redding van een jonkman in nood die opgesloten is door zijn vader in de toren vlakvoor zijn bruiloft. Het grootste gedeelte van de bruiloftsgasten wordt gedood in de redding maar gelukkig neemt niemand dat een ridder van de ronde tafel kwalijk. 

mp2

Nadat de groep weer samen is gekomen, zonder succes te hebben geboekt op de zoektocht, krijgen ze een tip van de tovenaar Tim. De groep volgt zijn aanwijzingen op die hen leiden naar een grot die bewaakt wordt door een levensgevaarlijk klein wit konijntje. Na het verslaan van het konijn moeten ze ook nog het grote zwarte beest van de grot verslaan. Dit lijkt niet te gaan lukken maar gelukkig overlijdt de tekenaar van het monster nog net op tijd aan een hartaanval. Na nog wat ontmoetingen met eerder verschenen figuren krijgt het verhaal opeens een abrupt einde. 

Al met al is Monty Python and the Holy Grail een film die je gezien moet hebben als je van Britse komedie houdt. Van ridders die doorvechten terwijl ze geen armen en benen meer hebben tot aanvallende konijnen, van zwaluwen die wel of niet kokosnoten kunnen dragen tot vrouwen die even zwaar zijn als een eend en dus heksen zijn… alles zit er in. Dus grijp snel een grote bak popcorn en bekijk deze klassieker. Gegarandeerd een avondje vermaak met de komediegroep Monty Python. 

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

1 Comment

  1. “We are now The Knights Who Say Ekke Ekke Ekke Ekke P’tang Zoo Boing”, hilarisch! Geweldige droge humor en afgezien van een paar sketches vond ik deze film echt heel erg leuk.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.