Uit den Ouden Doosch: One Piece (20 oktober 1999 – heden)

ワンピース (Wan Pīsu)

Al sinds hij klein is heeft Monkey. D. Luffy een droom: de piratenkoning worden en de legendarische One Piece vinden. Dit wordt gevoed als hij als kind kennis maakt met Shanks, een kapitein waar Luffy met bewondering naar opkijkt. Luffy heeft alleen één probleem; hij kan niet meer zwemmen. Nadat hij wat duivelsfruit heeft gegeten, is de zee onverbiddelijk voor hem geworden. Iedereen die duivelsfruit eet kan niet meer zwemmen, maar krijgt er een speciale kracht voor terug. Toch weerhoudt dit Luffy niet om op 18-jarige leeftijd aan zijn reis te beginnen om zijn ultieme droom werkelijkheid te maken. De serie begon op 20 oktober 1999. Eichiro Oda, de bedenker van de serie, was oorspronkelijk van plan de serie vijf jaar te laten duren. Inmiddels zijn we ruim twintig jaar verder en telt de serie honderden afleveringen. Daarom is deze serie zeker de moeite waard eens Uit den Ouden Doosch gehaald te worden voor een dagje bingewatchen.

One Piece

Het verhaal

One piece kent verschillende verhaallijnen die de rode draad (het doel van Luffy) meer kracht bijzetten. Het is geen typisch piratenavontuur. De serie is doordrenkt met humor en de personages zijn goed in elkaar gezet. Ieder personage heeft zijn of haar eigen karaktertrekken die door het gehele verhaal weer terugkomen. Zo wil de kok Sanji uit principe niet vechten met vrouwen, maar valt hij eerder in het katzwijm. Dat dit niet altijd even handig is blijkt uit verschillende confrontaties. Navigator Nami, die eerst van piraten stal, maar er nu zelf één is, wordt pas echt dapper als er berries (geld) op het spel staan. Zoro, die de beste zwaardvechter ter wereld wil worden, is altijd degene die verdwaalt. Elk personage heeft naast de specifieke eigenschappen ook een bijzonder achtergrondverhaal. Dit geeft ze meer diepgang en verklaart bepaalde gedragingen. De humor is terug te vinden in de verschillende woordgrappen en grappen die de bemanning onderling met elkaar uithaalt. Met name Luffy en Chopper (het rendier die vaak voor een wasbeer wordt aangezien) zijn ontzettend naïef, waardoor er grappige situaties ontstaan.

In de overkoepelende wereld in One Piece staan de piraten tegenover de Wereldoverheid. Die laatste dacht de piraten de kop te kunnen indrukken door de laatste piratenkoning, Gol D. Roger publiekelijk te executeren. Het waren echter de laatste woorden van Gol D. Roger die een nieuwe golf aan piraten deed oplaaien. Hij zei namelijk dat eenieder die zijn schat, de One Piece, kon vinden deze mocht claimen en houden. Hierdoor ontstonden veel nieuwe piratengroepen die hetzelfde doel hebben als Luffy, het vinden van de One Piece en de nieuwe piratenkoning worden.

Het verveelt geen moment

Zijn er niet meer series die wat langer lopen? Jawel, maar toch steekt One Piece er bovenuit. Dragon Ball van Akira Toriyama liep bijvoorbeeld van 3 december 1984 tot 5 juni 1995. Naruto, eveneens een populaire serie, liep van november 1999 tot en met november 2014. Mensen die Dragon Ball hebben gezien kunnen zich vast nog wel de Freeza Saga herinneren, waarin de ‘over vijf minuten wordt deze planeet opgeblazen!’ toch zeker 10 afleveringen van 20 minuten besloeg. Ook Naruto kent de nodige fillers, afleveringen waarin er eigenlijk niet veel boeiends gebeurd. Ook One Piece maakt zich schuldig aan fillers, maar toch is het lang niet zo vervelend om hiernaar te kijken. Dat komt mede door het personage van Luffy en de lage voorspelbaarheidsfactor. Daar komt bij dat de verhaallijnen in One Piece ontzettend goed in elkaar zijn gezet. Zo kan je tijdens bepaalde fillers zelfs meer te weten komen over de achtergrond van de crew van Luffy. Toegegeven, dat is niet per se noodzakelijk, maar het maakt het wel leuk.

De serie is opgebouwd in verschillende blokken die elkaar allemaal opvolgen. Tijdens elke arc zie je de groei van zowel letterlijk de bemanning van Luffy’s schip, als de kracht die ze individueel bezitten. Uiteindelijk heeft het schip van Luffy, The Thousand Sunny, een bemanning van negen personen. Dit is een vrij kleine groep in vergelijking met de bemanning van andere schepen, maar dat doet niets af aan wat ze voor elkaar krijgen. De Straw Hat Pirates laten zich niet klein krijgen.

Verschil manga en anime

De manga en anime van One Piece kennen kleine verschillen. Het belangrijkste verschil is dat de anime ook de kinderen die de serie kijken in gedachte houdt. Waar personages in de manga echt sterven, komen ze in de anime er (zwaar)gewond vanaf. Eiichiro Oda heeft dit zelf een keer verklaard in een van de manga, in de categorie ‘vragen van lezers’. Dit maakt voor zowel de lezer als kijker niet uit, want het is en blijft een vermakelijke serie om naar te kijken. Mocht je deze serie nog niet kennen, dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken. Zowel de manga als de anime zijn gratis online te vinden.

Geschreven door
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.