Uit Den Ouden Doosch: Pride and Prejudice (1995)

Wie Jane Austen zegt, zegt één van haar populaire boeken. Emma, Sense and Sensibility en Pride and Prejudice. De boeken zijn zelfs zo populair dat vele boeken verfilmd zijn of een complete serie van is gemaakt. Voor de Uit den Ouden Doosch rubriek van deze week bespreken we Pride and Prejudice, de serie uit 1995. Wie deze serie zegt, zegt uiteraard Mr. Darcy en diens vertolker Colin Firth. Het verhaal laat zien hoe de verschillende klassen uit de 19de eeuw uit Engeland vol met vooroordelen zaten en de trotse karaktertrekken die de klassen en de geliefden uit elkaar hielden. De familie waar het allemaal om draait, is de familie Bennet. Voor de vijf dochters uit het gezin willen de ouders – en met name de moeder – een geschikte man vinden.

Voor velen, en dan met name vrouwen, is Jane Austen een waar begrip. Austen is een bekende Engelse schrijfster die de klassenverschillen uit de 19de eeuw onder de loep nam. In haar verhalen zijn de arme vrouwen op zoek naar welgestelde mannen die voor een beter leven kunnen zorgen. Zo ook Pride and Prejudice die in 1813 gepubliceerd werd. De populariteit blijkt wel uit de vele films en series die gemaakt zijn. De allerlaatste toevoeging in de lijst met films die gebaseerd is op het immens populaire verhaal is Pride and Prejudice and Zombies, waar de zusjes Bennet te maken krijgen met een zombie-invasie. Maar de meest bekende serie is deze zesdelige serie uit 1995, die acteur Colin Firth enorme bekendheid gaf. Pride & Prejudice 2

Naast Colin Firth zien we in de hoofdrol Jennifer Ehle, die de rol van Elizabeth Bennet op haar neemt. Elizabeth is een slimme jongedame die een van de vijf zusjes Bennet is. Zij en haar zus Jane zijn in de ogen van hun vader de enige twee fatsoenlijke vrouwen uit het gezin. Jane, gespeeld door Susannah Harker, is een schoonheid die snel de aandacht krijgt van een rijke man die nieuw in de omgeving is. De goedlachse Mr. Bingley, gespeeld door Crispin Bonham-Carter, heeft vanaf het begin een en al oog voor Jane. Diens moeder, een heerlijk overdreven roddeltante die vaak op de lachspieren werkt, is daar uitermate tevreden mee. Mrs. Bennet wordt neergezet door Alison Steadman en doet dat erg vermakelijk. Haar opmerkingen over haar zenuwen, de rijke mannen en soldaten zijn zowel grappig als absurd. Het is maar al te goed voor te stellen dat je liever niet zo’n schoonmoeder hebt. De drie jongste Bennet zusjes zijn Mary, Kitty en Lydia. Mary is een snob die mannen allesbehalve interessant vindt en liever piano speelt of boeken leest. Kitty en Lydia daarentegen zijn bijna geobsedeerd door de vele soldaten die de revue passeren. Mr. Bennet maakt af en toe zeer rake en sarcastische opmerkingen die alleen begrepen worden door zijn twee oudste dochters.

Naast deze personages zijn er ook voldoende bijrollen die memorabel zijn, onder andere de zeer merkwaardige neef van Mr. Bennet, Mr. Collins. Zijn aanwezigheid is zowel hilarisch als ongemakkelijk. David Bamber zet dit vreselijk domme karakter met enge trekjes zo leuk neer dat het elke keer een genot is om naar te kijken. Hij is net zo’n absurd type als Mrs. Bennet. Een ander fascinerend personage is de soldaat Mr. Wickham, gespeeld Adrian Lukis. De valse charmeur heeft voorkennis van Mr. Darcy en speelt zo in op Elizabeth Bennets vooroordelen. Wanneer zij echter achter de waarheid komt, weet Wickham alsnog voor narigheid te zorgen binnen de familie. De zussen van Mr. Bingley zijn zo verschillend van hem, dat het de vraag is hoe zij überhaupt familie kunnen zijn: zo neerkijkend over de lagere families waar zij mee in contact komen, en erg hooghartig. De vrouw waar veel over gepraat wordt, vooral door Mr. Collins, is Lady Catherine De Bourgh. Hierdoor vraag je je snel af wie deze vrouw is en hoe zij eruit ziet. De zeer rijke Lady Catherine De Bourgh is de beschermvrouw van Mr. Collins, waardoor hij constant met veel lof over haar spreekt – eigenlijk wanneer hij maar kan –  en tevens de tante van Mr. Darcy. Er zijn uiteraard veel meer leuke bijrollen, maar dit zijn wel de meest interessante karakters.

THE COMPLETE JANE AUSTEN: "Pride and Prejudice" Premieres Sunday, February 10, 2008 at 9pm on PBS Colin Firth (Bridget Jones) is Mr. Darcy and Jennifer Ehle (The Coast of Utopia) is Elizabeth Bennet in the definitive adaptation of the most-loved of all Austen novels. With five daughters, no sons, and an entailed estate, the elder Bennets are in dire straits to arrange advantageous marriages. Wedding bells ring three times, but the path to true love is tortuous indeed. Shown: Jennifer Ehle as Elizabeth Bennet. This image may be used only in the direct promotion of Masterpiece's ª "The Complete Jane Austen": PRIDE AND PREJUDICE until July 31, 2008. No other rights are granted. All rights are reserved. Editorial use only. The MASTERPIECE THEATRE ¨ broadcast of Pride and Prejudice is the first in the U.S. other than on A&E Television Networks. (c) BBC 1994 for Masterpiece ª

Naast deze leuke karakters speelt ook de omgeving een grote rol in het verhaal. De huizen, waar op het gebied van rijkdom veel over wordt gepraat, en de landerijen, zoals het prachtige en uitgestrekte Pemberley. Het moment dat Elizabeth met haar oom en tante de landerij van Mr. Darcy bezoekt, gaat haar hart open. Ze beseft dat ze gevuld was van vooroordelen en de verkeerde persoon vertrouwde. Voor iemand die bestempeld wordt als een slim persoon en rap van tong is, kan ze best naïef uit de hoek komen. Vooral als ze Mr. Wickham zo makkelijk gelooft als hij tijdens hun eerste ontmoeting zijn levensverhaal en kennis van Mr. Darcy met haar deelt. Echter is vanaf het eerste moment wel duidelijk dat Elizabeth en Mr. Darcy meer voor elkaar gaan voelen dan dat ze beide ooit zouden durven denken. De gesprekken tussen deze twee personages zijn absoluut boeiend, wat vooral komt door Elizabeths karakter.  De chemie tussen Jane en Mr. Bingley is echter ver te zoeken. We zien ze nooit daadwerkelijk een gesprek voeren en hun samenzijn is meer ongemakkelijk dan romantisch.

Het boek levert wel meer informatie en achtergrond, en daarom is het aan te raden het boek eens een keer te lezen. Er is zoveel te vertellen over de serie, aangezien er ontzettend veel in het leven van de familie Bennet gebeurt. Daarnaast zijn de karakters erg divers, wat het erg vermakelijk maakt, en levert de omgeving mooie beelden op. De zesdelige serie is absoluut een aanrader en laat zoveel meer zien dan de film uit 2005, wat meer een kort uittreksel was. Mede vanwege de populariteit van het verhaal van Jane Austen hoort deze serie sowieso thuis in onze rubriek Uit den Ouden Doosch!

2 Reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.