Uit den ouden doosch: Rush Hour (1998)

Een bijzonder koppel

Nadat Lee, een detective uit Hong Kong, een grote buit van de crimineel Juntao heeft teruggevonden, kidnapt deze uit wraak de dochter van een Chinese diplomaat in Amerika. Lee wordt vervolgens op last van deze diplomaat naar Amerika gehaald om te helpen bij de ontvoering, maar daar moet de FBI, die de zaak onderzoekt, niets van hebben. Ze proberen Lee op afstand te houden, maar er is niemand die het ziet zitten om te babysitten. Algauw lijkt zich echter een geschikte kandidaat voor te doen in de losbandige agent Carter van de LAPD.

In de eerste instantie denkt Carter nog dat hij een belangrijke klus krijgt en de FBI mag helpen met het oplossen van de ontvoering, maar al gauw heeft hij in de gaten dat de FBI hem liever uit de buurt houdt. Hoewel Carter altijd zonder partner werkt, besluit hij dit keer zijn bezwaren opzij te zetten en samen met Lee een eigen onderzoek te starten. In plaats van uit de buurt te blijven besluiten Lee en Carter dat ze samen wel even de ontvoering op zullen lossen, maar of dat allemaal zo makkelijk gaat?

Jaren 90 komedie

De vechtende Jackie Chan was in de jaren 90 enorm populair en ook de komische Chris Tucker had al een paar leuke rollen op zijn naam staan. Deze twee acteurs samen zorgden er echter voor dat Rush Hour een enorm succes werd. Zelfs de actiescènes zijn komisch om naar te kijken en het is dan ook niet verwonderlijk dat er een tweede en een derde deel op de film volgden. Er komen af en toe zelfs geruchten voorbij dat er misschien zelfs een vierde deel op komst is en dat lijkt na de komst van een succesvol nieuw deel van Bad Boys – nog een goeie actiekomedie uit de 90’s – toch helemaal niet zo onwaarschijnlijk.

De politiekomedies van eind jaren 90 zijn eigenlijk bijna allemaal nog steeds leuk om te kijken. Natuurlijk doen ze af en toe wat ouderwets aan en is het beeld misschien niet helemaal van de kwaliteit die je tegenwoordig gewend bent, maar de komedie lijkt tijdloos te zijn. Nog steeds zijn de grappen die elkaar in rap tempo opvolgen leuk genoeg om een flinke grijns op je gezicht te toveren. En wie denkt er bij het nummer War van Edwin Starr nou niet aan onderstaande scène?

Must see

Of je nou uit de generatie komt die deze film bijna maandelijks weer op televisie voorbij zag komen (en hem elke keer weer keek), of dat je misschien zo jong bent dat je de film nog nooit gezien hebt, hoe dan ook is deze film sowieso een aanrader om te kijken als je toe bent aan wat heerlijk luchtig vermaak. En hoewel de vervolgdelen natuurlijk niet kunnen tippen aan dit eerste deel, zijn ook die toch nog wel de moeite van het kijken waard. Of pak er eens wat andere leuke actiekomedies uit de jaren 90 bij. Een dikke tip voor een leuke filmmarathon op de zondagmiddag en de meeste van deze films zijn gelukkig gewoon terug te vinden op Netlfix. Dus slinger je Netflix maar aan, pak er een flinke bak popcorn bij, en kijk deze zondag eens lekker ouderwets naar Rush Hour.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.