Uit Den Ouden Doosch: S.W.A.T. (2003)

Jim Street en zijn partner zijn onderdeel van het SWAT-team dat naar een bankoverval gestuurd wordt. Jim zijn partner negeert echter alle bevelen en zorgt er voor dat een onschuldige gijzelaar gewond raakt. Dit komt de twee duur te staan als ze beiden uit het team gezet worden. Gelukkig voor Jim komt een oude hoge pief om de hoek kijken die een nieuw SWAT-team wil samenstellen. Ook Jim wordt uitgenodigd voor dit nieuwe team dat al vrij snel een vrij zware opdracht krijgt: het vervoeren van een belangrijke crimineel.

S.W.A.T. is één van de actiefilms die nog wel met enige regelmaat op televisie uitgezonden wordt. De film werd gebaseerd op de gelijknamige televisieserie die al meer dan 35 jaar geleden werd uitgezonden. Het is een film die over de gehele linie erg vermakelijk is en snel wegkijkt, uitermate geschikt dus voor een avondje filmvermaak. En als een film geschikt is voor een avondje filmvermaak terwijl deze toch al meer dan tien jaar oud is, dan verdient hij ook wel een plekje in onze Uit Den Ouden Doosch-rubriek.

movie-scene2

Clark Johnson is de regisseur van deze actiefilm en hij heeft alles keurig volgens het boekje aangepakt. De film is dan misschien niet origineel of heel spraakmakend te noemen, het is echter wel gewoon een leuke film om te kijken. Jammer is wel dat de spanning niet goed opgebouwd wordt en ook nergens echt een hoogtepunt bereikt. De actiescènes zijn echter prima, de cast bestaat ook uit een paar bekende namen, en met het verhaal is ook niets mis. Johnson heeft met deze film dus zeker geen slechte prestatie neergezet ook al had het zeker beter gekund. Dat de film het nu echter nog steeds goed doet op de televisie bewijst dat waarschijnlijk wel.

De hoofdrol wordt door Colin Farrell vertolkt, die prima acteerprestaties neerzet. Hij speelt Jim Street die al vrij in het begin van de film gedegradeerd wordt naar de wapenkamer. Gelukkig bezit hij over genoeg talent om opgenomen te worden in het nieuwe SWAT-team. Hoofd van dit team, Sgt. Dan ‘Hondo’ Harrelson, is niemand minder dan Samuel L. Jackson. Hij doet wat hij eigenlijk altijd doet en weet het oppervlakkige personage Hondo toch nog goed neer te zetten. Ook Michelle Rodriguez en LL Cool J doen een beetje wat ze altijd doen in de rollen van Chris Sanchez en Deacon ‘Deke’ Kay.

De reden dat Sgt. Hondo de taak krijgt om een nieuw SWAT-team samen te stellen is niet heel overtuigend. Leuk is wel dat dit team bestaat uit de buitenbeentjes die op slechte voet staan met het hoofd van de Los Angeles Police Department. Gezamenlijk doet het team hard zijn best om zich te bewijzen en de teamleden trainen keihard om te slagen voor de finaletest. Zodra ze met vlag en wimpel voor de test geslaagd zijn, en aan het echte werk mogen beginnen, krijgen ze hun eerste opdracht. Ze moeten een belangrijke crimineel begeleiden; een routine klusje dat totaal anders verloopt dan verwacht.

11

Crimineel Alex Montel looft voor de camera’s een beloning uit van honderd miljoen dollar aan wie hem weet te bevrijden uit zijn gevangenschap. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de gehele criminele onderwereld besluit om een poging te doen hem te helpen. Het SWAT-team krijgt het vervolgens zwaar te verduren, want het ene na het andere gevaar komt om de hoek kijken. Gelukkig hebben we hier met niet zomaar een willekeurig team te maken, maar met een team dat uitermate goed getraind en alles behalve dom is.

S.W.A.T. had veel beter kunnen zijn dan de film nu is. Er had meer uit het verhaal gehaald kunnen worden en ook de spanningsopbouw had beter gekund. Toch blijft het een amusante film die lekker wegkijkt. De acteurs zijn zeker niet de minste en zetten over het algemeen een redelijke prestatie neer. Ook de actie en het verhaal zijn in orde en boeiend genoeg om de film lekker weg te laten kijken. Voor het grote publiek is deze film in ieder geval prima geschikt en dat is dan ook de reden dat deze nog regelmatig op televisie uitgezonden wordt. Een prima film voor de Uit Den Oude Doosch-rubriek dus.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.