Uit den Ouden Doosch: Sátántangó (1994)

In een verlaten dorpje, is een collectief landbouwbedrijf in Hongarije failliet geraakt. De bewoners van de boerderij willen het dorp verlaten met een grote gelduitkering die ze die avond verwachten. Zij horen echter dat de charismatische Irimiás is teruggekeerd in het dorp. Hij was twee jaar tevoren verdwenen en men dacht dat hij dood was. Ze zijn bang dat hij het geld zal inpikken en gebruiken in een poging om de gemeenschap in stand te houden.

Gebaseerd op het gelijknamige boek

Sátántangó is gebaseerd op het boek met dezelfde naam, geschreven door László Krasznahorkai, in 1985. Het was zijn debuut. In 2013 werd zijn boek na lange tijd eindelijk vertaald in het Engels door George Szirtes en won toen meteen de award voor beste vertaalde boek.

Even goed voor zitten

Je hebt films waar je gewoon even kort voor gaat zitten en dan heb je de film weer gezien en kun je hem op je in laten werken. En dan heb je films zoals Sátántangó, en dat is een heel ander soort beest. Met zijn speelduur van maar liefst zeven en een half uur is dit niet een film die je even voor het slapen gaan op zet. Je moet er dus echt even goed voor gaan zitten.

Je las het helemaal goed: Zeven en een half uur lang mag je uittrekken om deze film te kijken. Dat is absoluut iets wat je de Hongaarse regisseur Béla Tarr moet nageven. Hij is niet bang om tegen de gebaande paden aan te schoppen. Of je daar als kijker dan ook blij van gaat worden is dan natuurlijk de vraag, want niet iedereen heeft het zitvlees om zo’n lange film uit te zitten. Mocht je het aan durven, dan weet ik zeker dat je daar ook geen spijt van gaat krijgen. Sátántangó is namelijk een heel goed en integer gemaakte film.

Acteerwerk

In de film wordt er werkelijk fenomenaal geacteerd door Erika Bók die de rol van het jonge meisje Estike gestalte geeft. Haar personage krijgt het echt verschrikkelijk voor de kiezen en daar gaat de actrice fantastisch mee om. Een andere hele goede rol wordt gespeeld door Peter Berling die een dorpsarts speelt die het moeilijk heeft en zich steeds verder laat weg zakken in alcoholisme. Zijn acteerwerk, in combinatie met zijn toch wel indrukwekkende omvang, geeft hem echt een hele speciale uitstraling.

Hoofdstukken

Tegenwoordig kunnen we zeggen dat we het vaker hebben gezien. Films die opgedeeld worden in een aantal hoofdstukken, zo heeft Quentin Tarantino dat ook regelmatig ingezet en weten we dus dat het concept van een hoofdstuk verdeling goed kan werken. Sátántangó liet dat al eerder zien. De film bestaat uit twaalf van deze hoofdstukken, die allemaal voorzien zijn van een titel. Het laatste van deze hoofdstukken heet “De cirkel sluit zich”, waarmee wordt aangegeven dat alle personages weer terugkomen bij waar ze begonnen.

Tarr zei hier zelf over dat de film is opgebouwd als een tango, vandaar ook de naam die zich laat vertalen naar Satan’s Tango. “Eerst zet de film zes stappen vooruit, om vervolgens weer zes stappen terug te doen.” Deze bijzondere opbouw, de kwalitatief knap geschoten beelden, het vaardige regiewerk; je kijkt overduidelijk naar het werk van een zeer begaafde filmmaker. Oh ja, de film is ook nog eens in het zwart/wit, zoals je misschien al had gezien aan de hand van de screenshots.

Avatar
Written by
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.