Uit den Ouden Doosch – She’s the Man (2006)

Voetbaldrama voor vrouwen

Op een rustige, brakke dag, is een simpele komische highschool-film over voetbal heerlijk wegkijken. She’s the Man is zo’n film. Net als voor de hoofdpersoon uit deze film is voor de scholieren onder ons de zomervakantie bijna voorbij, of zit er de eerste week er zelfs alweer op! Wanneer aan het begin van het jaar het vrouwen-voetbalteam wordt opgeheven, besluit Viola te infiltreren in het jongensteam. Verkleed als haar tweelingbroer probeert ze het team te overtuigen van haar/zijn kunnen. Wanneer Viola dan ook nog eens valt op haar knappe teammaat én kamergenoot, en het knapste meisje van de school – Olivia – op haar/hem, is het verhaal compleet!

Ster van de film is Channing Tatum, die diverse films al op zijn naam heeft staan. In deze sportieve film laat Tatum in de rol van Duke zien dat hij nog een aardig balletje kan trappen. Het script is geschreven door Karen McCallh, die tevens verantwoordelijk was voor het script van de enigszins gelijkwaardige films “Legally Blond”, “The Ugly Truth” en “10 Things I hate about You”. Geen hoogstaande verhaallijnen, maar heerlijk ontspannen wegkijken. Wat bij deze film tevens helpt is de humor van Amanda Bynes, die de rol van voetbalster Viola op zich neemt. Onder het motto van “If you can’t join them, beat them”, schrijft ze zich in bij het concurrerende mannenteam van de school van haar tweelingbroer: Sebastian.

De film heeft diverse grappige momenten, vanaf het moment dat Viola zich omtovert tot jongen. Zelf verliefd worden op je teammaat – gespeeld door Channing Tatum, who can blame her, – je teammaat zelf die verliefd is op een andere dame: Olivia. Echter is deze dame, het populairste meisje van school, verliefd op Viola’s mannelijke alterego. Want net als ondergetekende, vindt ze haar/hem hilarisch. De liefdesdriehoek is compleet. En om het allemaal nog mooier te maken wringt Viola zich in bochten om niet betrapt te worden. Hoe ga je als vrouw zijnde douchen tussen allemaal mannen, zonder ontdekt te worden dat je eigenlijk niet één van hun bent? Een jongen? Of hoe ‘cool’ blijf je, als je je crush tegenkomt op de kermis als je vrouwelijke zelf?

De blonde en sierlijke Olivia wordt gespeeld door Laura Ramsey. Om het makkelijk te houden hebben de schrijvers van de film bedacht om de twee vrouwennamen op elkaar te laten lijken: Olivia versus Viola. Behalve de naam, zijn de twee meiden zeer verschillend. Olivia is in vergelijking met Viola vrij suf. Waarom is ze überhaubt het populairste meisje van de school? Voor de gezelligheid heeft ook ex-voetballer Vinnie Jones een rol in deze film als voetbalcoach, hoe toepasselijk. Zoals vaak is hij een leuke verschijning in zijn typerende karakters en uitspraken: ‘You are like Bambi on ice’, aldus de aardige coach tegen zijn spelers.

Zoals de meeste simpele komische highschool-films, zit er weinig ontwikkeling in het verhaal en de karakters, en zien we het einde mijlenver al aankomen. Neemt niet weg dat de film amusant is. De scènes tussen Duke en Viola laten wel enige vorm van romance zien, maar het blijft vrij oppervlakkig en enigszins ongeloofwaardig. Vooral als je de film gaat vergelijken met gelijkwaardige films als “Step up” of “Bend it like Beckham”. Als je weet hoe Channing daar zijn rol vertolkte met tegenspeelster Jenna Dawn, dan is dat een wereld van verschil.

She’s the Man is geen award-winning film, maar ondanks de mankementen van de film is deze prima weg te kijken en zit er voldoende humor in!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.