Uit den Ouden Doosch: Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)

Afgelopen december 2019 kwam het laatste en negende deel van de Star Wars Saga uit. Dit deel staat nu ook sinds 5 mei – dubbel feest – op Disney+. De grootste fans hebben het negende deel waarschijnlijk al een paar keer gezien en zullen nu opnieuw beginnen met het verhaal. Je komt dan uit bij Episode I. Niet de eerst gemaakte film, maar wel waar het verhaal begon. Fans noemen deze trilogie de minst goede, maar was de eerste film echt zo slecht?

Hoe het ooit begon

Wanneer door politiek geneuzel de planeet Naboo wordt geblokkeerd, is het aan Jedi meester Qui-Gon Jinn en diens leerling Obi-Wan Kenobi om orde op zaken te stellen. Echter heeft de duistere zijde – de Sith – de senaat geïnfiltreerd. Qui-Gon en Obi-Wan vluchten terug naar Naboo om Koningin Amidala te beschermen. Eenmaal daar stuiten ze op een leger van schietgrage droids en is het niet langer veilig op Naboo. De Jedi en de koningin vliegen met een gehavend vliegtuig naar een afgelegen planeet Tatooine. Hier ontmoeten ze de 9-jarige slaaf Anakin Skywalker, die wellicht volgens de profetie de “chosen one” zou kunnen zijn. De persoon die ervoor moet zorgen dat er weer een balans is in de ‘force’.

De kleine Anakin weet echter van niks. Hij is een bijdehand jongetje die aan zijn eigen robotten en vliegtuigen sleutelt en als een van de besten kan vliegen op zijn thuisplaneet. Door middel van zijn vliegkunsten bevrijdt hij zichzelf en gaat hij met Qui-Gon en Obi-Wan het avontuur aan. Qui-Gon wil Anakin opleiden als Jedi, omdat hij voelt dat de ‘force’ sterk aanwezig is bij hem. Helaas wil het lot iets anders. Darth Maul, leerling van de Lord Sidious, vermoordt Qui-Gon waardoor Obi-Wan de taak van Jedi Meester op zich neemt. Anakin is ver van huis en mist zijn moeder, desondanks krijgt hij een band met koningin Amidala. Al zal het 10 jaar duren voordat de twee elkaar weer zullen tegen komen.

Lucas en Williams

George Lucas en John Williams stonden aan de basis van de Star Wars Saga met hun verhaal en beroemde muziek. Geen wonder dat de twee heren elkaar weer vonden voor de tweede saga die als prequel dient. Met de muziek zit het dan ook zeker wel snor. Zoals we gewend waren van de eerst gemaakte trilogie met Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher, start de film met de beroemde intro en de bekende zin, gevolgd door een introductie op Williams’ spetterende score.

Verhaaltechnisch valt er wel het een en ander op te merken. Fans waren dan ook na het succes van de eerste trilogie enigszins teleurgesteld in deze film van 1999. Een van de karakters uit deze film – de klungelige en onnozele Jar Jar Binks – werd een begrip onder velen op het gebied van falen. Zo werd Jar Jar’s naam vaak gekoppeld aan regisseur J. J. Abrams. Abrams was regisseur van de nieuwste Star Wars films, waarvan men hoopte dat laatstgenoemde de films niet zou verpesten. Echter, als je de film kijkt met de kennis die je nu hebt opgedaan uit de laatst gemaakte trilogie, is deze film nog niet eens zo slecht. Het is juist mooi om te zien hoe het voor Anakin Skywalker begon en hoe het voor zijn kleinzoon eindigde. Wanneer je de negen films in de chronologische volgorde zult kijken, zullen velen dit waarschijnlijk beamen.

Jonge koppies

De twee Jedi’s met wie het allemaal begon zijn Qui-Gon Jinn en diens leerling Obi-Wan Kenobi, respectievelijk gespeeld door actieheld Liam Neeson en Ewan McGregor. Voor laatstgenoemde was Star Wars wellicht de eerst grote rol die hij kreeg. McGregor is nog lekker jong, maar voor zijn leeftijd wel strict en wijs. Zijn meester Qui-Gon is wat koppiger. Vooral als hij koste wat het kost de jonge Skywalker wil opleiden. Anakin, in dit deel nog gespeeld door Jake Lloyd, is eigenlijk een eigenwijs en arrogant jongetje. Hij weet dat hij is goed in vliegen en dingen maken en buit dat dan ook enigszins uit. Echter weet hij het wel zo te draaien dat dit hem zijn vrijheid oplevert. Wat de Jedi’s op dat moment nog niet wisten is dat het vanaf dan op het gebied van angst bergafwaarts gaat voor Anakin.

Gelukkig heeft deze ‘chosen one’ een goede band met koningin Amidala, oftewel Padmé. Natalie Portman, tijdens het filmen van de film nog geen 18 jaar oud, speelt de rol van de Koningin van Naboo. Portman groeit in haar rol naarmate de trilogie vordert en dat geldt ook voor de band tussen haar en Anakin. Anakin is helemaal weg van haar, maar het duurt nog wel een film voordat hij dat echt laat blijken. Andere bekende gezichten die we kennen uit de eerste versie zijn de robots C3PO en RD2D. Eindelijk zien we hoe ze elkaar hebben ontmoet.

Twee andere, belangrijke rollen zijn weggelegd voor Samuel L. Jackon als Jedi Mace Windu en Ian McDiarmid als kanselier Palpatine. In de eerste episode zijn beide karakters meer raadgevers voor respectievelijk Qui-Gon, Obi-Wan en koningin Amidala. Later zullen we meer over beide heren te weten komen; van held tot duistere meester.

Onderdeel van…

… een groter geheel. Het is belangrijk om deze film niet als een losstaand verhaal te zien. De twee vervolgfilms geven het verhaal van Episode 1: The Phantom Manace meer diepte en uitleg. Vooral het karakter Anakin zorgt hiervoor: hoe hij worstelt met diverse emoties en angsten, wat hem over de rand gooit. Het corrupte spel binnen de senaat, waar uiteindelijk Darth Vader’s republiek uit voortkomt. En vooral de vraag: Waarom houdt Yoda zich op de moeras planet Dagobah schuil? Kortom, snel verder met Episde II, Attack of the Clones.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.