Uit den Ouden Doosch: Street Fighter (1994)

Gewaagde zet

Door de jaren heen zijn er steeds meer films op de markt gekomen die geïnspireerd zijn door videogames. In 1993 kwam Super Mario Bros. uit en is tot op de dag van vandaag nog steeds een van de slechtste gameverfilmingen die er zijn.  Niet alleen Super Mario Bros. kwam naar het witte doek, maar ook Mortal Kombat kwam in 1995 naar de bioscopen en kreeg zelfs nog een vervolg. Wat geen vervolg kreeg was de gameverfilming van Street Fighter in 1994. De film en de personages zijn allemaal gebaseerd op het populaire vechtspel van de Japanse ontwikkelaar Capcom. Anno 2020 is deze franchise nog steeds springlevend en zijn er al verschillende vertakkingen geweest zoals de televisieserie Street Fighter: Assassin’s Fist in 2014 en een spin-off in 2009 genaamd Street Fighter: The Legend of Chun-Li.

Gedoemd om te mislukken

De productie van de film was erg rommelig in die tijd. De regisseur, Steven E. de Souza, had toen nog niet veel ervaring met met regisseren van films. Voor Street Fighter had hij drie onbekende projecten en na Street Fighter nog twee onbekende projecten. Echt onbekend was hij zeker niet in Hollywood, want de beste man heeft aardig wat scripts geschreven en dat zijn zeker niet de minste films! Zo schreef hij het script voor de films Die Hard, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life en Commando. Het verhaal achter de film Street Fighter schreef hij ook in een dag omdat hij een enorm fan was van de videogames.

Qua budget zat het wel goed, Capcom was namelijk de grootste financierder van de film. De film had een budget van 35 miljoen dollar, inclusief de acht miljoen dollar die zij kwijt waren aan acteur Jean-Claude Van Damme; een eis van Capcom. De film is grotendeels opgenomen in Australië en vandaaruit kwam het verzoek dat een Australische ook een rol moest krijgen. Die rol ging vervolgens naar Kylie Minogue. En als je denkt alles gehad te hebben met een regisseur die weinig ervaring had en een eisenpakket aan acteurs, dan heb je het mis. Een deel van de film is ook opgenomen in Thailand, maar dat land lag onder vuur vanwege een coup en omdat het rommelde in buurland Myanmar.

Slap verhaal

In Street Fighter heeft oorlogsmisdadiger M. Bison een groep hulpverleners gegijzeld en moet een leger van de rest van de wereld, onder leiding van kolonel Guile, het opnemen tegen hem. Ondertussen zijn vrienden Ryu en Ken geïnfiltreerd in de organisatie van Bison en proberen zij Guile te helpen. Wat je kunt verwachten is een verhaal vol bekende personages vanuit het videospel. Bekende personages zoals Cun-Li, Balrog, Vega, Sagat, E. Honda en Cammy kwamen voorbij. Toch draait het verhaal eigenlijk maar om één ding: het verslaan van Bison, en daar is maar één  man voor bestemd: Guile.

Als je de videogames gespeeld hebt, dan zal je ontzettend veel vraagtekens hebben bij het verhaal. Vooral omdat er een blik is opengetrokken aan personages terwijl er maar voor een aantal van hen karakterontwikkeling is toegepast. Dit komt mede doordat Capcom als eis had dat alle negentien personages uit de videogame ook aanwezig moesten zijn in de film. Dit had als gevolg dat een aantal personages in beeld kwamen die geen raakvlakken hadden met het bronmateriaal. Dhalsim was bijvoorbeeld geen monnik maar een onderzoeker en de Russische Zangief werd vooral neergezet als een hersenloos personage. Als je denkt dat de gevechten dan tenminste spannend zijn, heb je het ook daar behoorlijk mis. Er is wel een poging gedaan, maar tijdens het filmen werd pas duidelijk dat iedereen telkens hetzelfde vocht, terwijl de personages in de videospellen juist hun eigen vaardigheden hebben. Dit werd richting het einde wel deels goedgemaakt, maar echt beter werd het er niet op.

Blik met acteurs

Zoals gezegd zijn er twee personages die een zekerheid waren voor de film. Zo moest Jean-Claude Van Damme gecast worden als Guile en moest Kylie Minogue de rol spelen van Cammy. Voor de rol van superschurk M. Bison moest er gekozen worden voor iemand die de rol ook kon dragen en flink wat ervaring had. Acteur Raul Julia werd voor deze rol gekozen en het zou daarmee ook zijn laatste filmrol worden. Tijdens het filmen werd duidelijk dat Raul Julia leed aan maagkanker en werd hij steeds magerder en werd het filmschema aangepast. Geen slechte keuze, want Raul Julia overleed voor de film in de bioscopen verscheen. Street Fighter zou daarom vooral zijn roem danken aan Raul Julia in zijn laatste film.

Voor de rest van de film werd er vooral gekozen voor veelal onbekende acteurs omdat het qua budget gewoon niet meer ging. Van alle acteurs zijn er uiteindelijk maar twee die zijn uitgegroeid tot internationale sterren. Byron Mann speelde de rol van Ryu en is later doorgebroken en speelde in onder andere de televisieserie Altered Carbon. Actrice Ming-Na Wen werd uiteindelijk een grote ster in Hollywood en haar voornaamste rol is als Melinda May in Agents of S.H.I.E.L.D.. In Street Fighter had zij best goede momenten als Chun-Li.

Totaal geen eer

Je zou denken dat de film een grote flop zou worden met een onbekende regisseur en een onbekende cast. Toch werd de film een kaskraker en leverde het meer dan 100 miljoen dollar op. Er gingen zelfs verhalen rond dat een vervolg in de maak zou zijn, maar dat is nooit van de grond gekomen. De pers is daar waarschijnlijk blij mee, want zij maakten de film met de grond gelijk. Vooral omdat het een inspiratieloze film is en een smet op de carrière van Raul Julia als laatste film die hij ooit heeft mogen maken. Zelfs voor fans van de franchise kun je deze film maar beter overslaan, of niet als je houdt van zeer slechte gameverfilmingen.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.